Válogatott

Szalai Ádám az NB I-ben? Visszanyerhetné a formáját

Glázer Róbert szerint nagyon rosszul döntött a csatár, amikor a Hannovert választotta.

Szalai Ádám utóbbi időben nyújtott teljesítményét rengeteg kritika érte. A német sajtó is megtalálta a Bundesligában nyújtott gyenge produkciója miatt, illetve a magyar szurkolók sincsenek kibékülve a játékával. Legutóbb éppen a Horvátország elleni felkészülési mérkőzés közben és után kapott kritikát a csatár, ám ekkor Bernd Storck szövetségi kapitány megvédte, mondván, nagyon sokat dolgozik a csapatért, és mindent belead. A hétvégi fordulóban a Hannoverben kezdőként lépett pályára, és együttese legrosszabb osztályzatát kapta a whoscored szerint.

A Rangado.hu állandó szakértőjét, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Glázer Róbertet kérdeztük arról, mi okozhatja azt, hogy Szalai legutóbb 2014 decemberében szerzett gólt a német bajnokságban?

– Csak az alapján tudok véleményt mondani, amit a válogatottban, illetve néhány bajnoki mérkőzésen látok tőle. A labdarúgásban nincs semmi sem véletlenül. Nem ismerem az edzésmunkáját, és nem tudom, hogyan viszonyul a társaságban a csapattársaihoz, de az egyértelmű, hogy megtorpant. Az sem tesz neki jót, hogy ilyen gyakran cserélgeti a csapatait, de ilyen a mai foci, a pénz beszél – kezdte az értékelését a 2002-ben az Újpesttel Magyar Kupát nyert edző.

– Két, két és fél éve éve megtorpant, nem tetszik a játéka, a hozzáállása. A válogatottat a tömegkommunikáció felkarolta, segíti, és én nem értettem azokat a megnyilvánulásokat, melyek a részéről elhangzottak. Nem teljesen fejtette ki azon a bizonyos sajtótájékoztatón, amit akart, vagy mondott volna el mindent, vagy semmit. Úgy látom, azóta nem találja önmagát, és többek között szerintem ez a nyilatkozat is közrejátszik ebben. Nagyon nagy érték, és most kellene élete formájában lennie. Nincs meg az a robbanékonyság, hirtelen megindulás, ami korábban jellemezte. Visszaesett, és úgy látom, hogy nincs jó passzban. Böde, Priskin, Nikolics és Németh is előtte van véleményem szerint a válogatottban. Jobb formában vannak ezek a játékosok, és a megítélésük is sokkal jobb – az én részemről mindenféleképpen – fejtette ki a csatárról alkotott véleményét Glázer.

– Szegényt a német sajtó is kikezdte a hannoveri teljesítménye miatt, és hiába mondja azt, hogy függetleníti magát ezektől, egy focista nem tudja ezt megtenni teljes mértékben. Rossz helyre igazolt. Hogy mi lenne erre a helyzetre a megoldás?
Legyen teljesen egészséges, melózzon kőkeményen, akarja azt a szintet elérni, amit 2013-2014-ben megütött. Olyan csapatba kellene mennie, ahol feltétlenül érzi a bizalmat és játszik. Bár kétlem, hogy visszajönne Magyarországra, de el tudnám képzelni, hogy itthon folytassa tovább. Olyan helyre kell mennie, ahol folyamatos játéklehetőséget kap, érzi a társak, a közvélemény, az edző bizalmát, rugdossa a gólokat, és újra a régi formáját mutatja – mondta a szakember a Rangado.hu-nak adott interjújában.

Olvasói sztorik