Válogatott

Fiola kipróbálta magát a FIFA 16-ban

Az Európa-bajnokságra készülő válogatott alapembere is hangsúlyozza: még az ő helye sem biztos a keretben.

Kapcsolódó cikkek

Voltak, akik megkérdőjelezték Fiola Attila válogatott kerettagságát 2013-ban, amikor először húzhatta magára a címeres mezt. Az akkor még a Paksban játszó jobbhátvéd azóta a válogatott alapemberévé, egyik legmegbízhatóbb pontjává nőtte ki magát, és óriási meglepetés volna, ha nem utazhatna az Európa-bajnokságra Bernd Storck 23 fős csapatának tagjaként.

– Vágja már a centit az Európa-bajnokságig?

– Szinte minden nap gondolok rá, nagyon várom már! Persze ne felejtsük el, hogy addig a bajnokik mellett még válogatott felkészülési mérkőzések is vannak hátra, ahol bizony kőkeményen teljesíteni kell, nekem sincs kikövezve az utam az Eb-re. Más feladatok még előrébb vannak – válaszolta Fiola Attila, a Puskás Akadémia játékosa.

– Járt már Franciaországban futball miatt?

– Igen, még az U21-es válogatott tagjaként. A híres touloni ifjúsági tornán vettünk részt, akkor Kína legyőzése után kikaptunk Mexikótól, majd döntetlent játszottunk a házigazda franciákkal. Azokban a stadionokban és városokban viszont nem léptem még pályára, ahol a nyáron helyt kell majd állnunk.

– Közvetlenül az Európa-bajnokságot megelőzően játszik a magyar csapat a vélhetőleg már éles német válogatottal. Nem fél attól, hogy egy nagyobb különbségű vereség hátravetheti az együttest és rombolja a csapatmorált?

– Egyáltalán nem. A mester direkt erős ellenfeleket választott, a világ egyik legerősebb csapatával fogunk játszani. Csakis várakozással tekintek felé, kíváncsi vagyok, mennyit tudunk majd kihozni a meccsből.

– A klubjában jelenleg más poszton szerepel, mint a válogatottban. Nem hátráltatja ez?

– Úgy gondolom, hogy nem. Régebben is voltam már belső védő, de az is igaz, hogy az elmúlt években jobbhátvédként tekintettek rám. Ott játszom, ahová éppen az edző betesz. Mindenhol a maximumra törekszem és azt szokták mondani, ha egy játékos több poszton is teljesíteni tud, az mindenképpen előny. Én ezt így fogom fel.

– Érkezett a klubhoz vagy Robert Jarni vezetőedzőhöz olyan kérés, hogy azon a poszton játsszon inkább, ahol a szövetségi kapitány is számít önre?

– Nem tudok ilyenről. Az első félévben egyébként a jobb oldalon szerepeltem, csak aztán sajnos a csapat vártnál gyengébb teljesítménye miatt váltásra volt szükség, ez a téli felkészülés során merült fel.

– Körülbelül egy hónappal a pótselejtezőt követően az Adidas lehetőséget biztosított arra, hogy egy szavazással dőljön el, milyen szerelésben játszhat a válogatott az Európa-bajnokságon. Látta a végül nem nyertes konstrukciót? Melyikre szavazott?

– Nem vettem részt a szavazáson, de láttam mind a két mezt. Én is azon a véleményen vagyok, hogy a megszavazott opció jobban néz ki!

– Keresték már meg közeli és nem olyan közeli ismerősök, hogy adott esetben szerezzen jegyet az Európa-bajnokságra?

– Rengetegen. Egyelőre viszont senkinek nem tudtam mást mondani, minthogy magam sem tudom, mi lesz még. Egyrészről az sem biztos még, hogy kerettag leszek, másfelől pedig nem kaptunk tájékoztatást a jegyekről. A közeli ismerősöknek, barátoknak persze megpróbálok majd segíteni.

– Hogyan zajlik ez egy átlagos válogatott meccsen?

– Minimális darabszámú jegyet kapunk, amit persze mindig családtagoknak, barátoknak adok. Ezen felül indokolt esetben igyekszem még többet kiharcolni, de ez ritka.

– Az évente, különböző platformokra kiadásra kerülő FIFA 16 focis játékban a magyar válogatott keretének természetesen ön is tagja. Próbált már saját magával játszani?

– Igen, egyszer kipróbáltam már! Én egyébként is nagyon szeretek az Xbox-szal játszani, az egyik legtökéletesebb kikapcsolódás. Nagyon jó érzés magamat irányítani és még jobb volna, ha olyan csapatban is megtehetném ezt, amelynek a bajnoksága szerepel a játékban, de ne legyünk telhetetlenek. A FIFA-n belül kapott értékeimre viszont sajnos már nem emlékszem, ezért azt sem tudom megmondani, reálisak voltak-e…

Olvasói sztorik