Válogatott

Egzotikus és háborús országok is versenyben vannak a 2018-as világbajnokságért

A maradékból már csak heten lesznek csalódottak a selejtezősorozat végén.

Meghatározó eredmények az ázsiai vb-selejtezők keddi játéknapján

Ausztrália – Jordánia 5-1
Fülöp-szigetek – Észak-Korea 3-2
Kína – Katar 2-0
Irak – Vietnam 1-0
Irán – Omán 2-0
Egyesült Arab Emírségek – Szaúd-Arábia
1-1

Korábban a Rangadó.hu már beszámolt az ázsiai vb-selejtezők állásáról, kedden azonban be is fejeződtek a küzdelmek ebben a szakaszban, vagyis kialakult a legjobb 12 mezőnye.

Az akkor kiemelt, kérdéses mérkőzések eredményét oldalt megtekinthetik, de foglaljuk össze szövegesen is!

Ausztrália és Jordánia találkozóján elért kiütéses hazai sikerrel az már kiderült, hogy az araboknak óriási szerencsére lett volna szükségük ahhoz, hogy állva maradjanak.

Nem jött be: Kína legyőzte a már csoportelső Katart, ezzel biztos továbbjutóvá lépett elő. Bár Észak-Korea a már tét nélkül játszó Fülöp-szigetek ellen jó helyzetből várhatta a záró napot, pocsékul sült el számukra a mérkőzés. Az első félidő hajrájában egy gyors gólváltás után 1-1-gyel mehettek szünetre, majd a 48. percben a vezetést is megszerezték, de az utolsó percekben jött a hidegzuhany. A 86. percben Ott egyenlített, ami már a kiesést eredményezte volna, de Ramsay 90. perces találatával végül óriási megdöbbenésre vereséget is szenvedtek, így a négy legjobb második helyezett mögött ötödikként búcsúztak.

A játéknap egyetlen ki-ki meccsén Irak Vietnamot fogadta és győzött 1-0-ra, így bebiztosította továbbjutását. Mivel Ománnak esélye sem volt Iránban, így az addigi eredmények ismeretében az Emirátusok csapata már úgy léphetett pályára, hogy biztosan továbbjutónak érezhette magát.

A 12 talpon maradó együttest két hatos csoportra osztják majd a selejtezők utolsó körében, a két-két legjobb kijut a 2018-as oroszországi világbajnokságra. A két harmadik helyezett előbb egymással vív majd oda-visszavágós pótselejtezőt, majd a dél-amerikai zóna 5. helyezettjével játszik interkontinentális rájátszást – 2013-ban Ázsia képviselője, Jordánia 5-0-ra maradt alul Uruguay-jal szemben, ha most érne véget az a sorozat, Kolumbia jönne.

A küzdelmek szeptember elsején folytatódnak, a csoportbeosztás sorsolását április 12-n tartják.

A 2014-es vb selejtezőinek ezen szakaszában csak 10 csapat vett részt, de akkor sem Kína, sem az Emírségek, sem Szíria, sem Thaiföld, sem Szaúd-Arábia nem volt ott, ellenben Libanon, Jordánia és Omán igen.

A legjobb 12 mezőnye

Szaúd Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália, Katar, Kína, Irán, Japán, Szíria, Thaiföld, Irak, Dél-Korea, Üzbegisztán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik