Válogatott

Egy karibi szigetország maradhat állva a vb-selejtezőkön

Amíg Európában barátságos mérkőzéseket játszanak, a világ többi táján tovább szűkül a 2018-as oroszországi indulók köre.

Az érdekesebb szerdai találkozók kezdési időpontjai:

01.00 USA – Guatemala
03.06 Honduras – Salvador
04.00 Costa Rica – Jamaica

Ázsia, Dél-Amerika, Közép- és Észak-Amerika. A világ azon tájai, ahol az európai barátságos mérkőzések alatt már a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőit tartják – és még csak nem is most kezdődött, helyenként már több körön is túl vannak a résztvevők. Afrikában ezzel párhuzamosan “a helyi Eb”, az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezője zajlik. És hogy mi történt a héten ezeken a színtereken? Összefoglaljuk! Az első rész Ázsiáról szólt, a második a közép- és észak-amerikai CONCACAF-zóna állását dolgozza fel.

Három oda-visszavágós, kieséses selejtezőkör után 2015. szeptember 9-re alakult ki a jelenlegi szakasz mezőnye. A legkisebb szigetcsoportok kiesése után már csak 12 válogatott maradt állva, így három kvartett alakult ki, ezek első két-két helyezettje jut majd a selejtezők végső, hatcsapatos szakaszába. Holtverseny esetén nem az egymás elleni eredmény, hanem a gólkülönbség dönt.

A mostani szakasz a felénél jár, minden válogatott kétszer találkozik mindegyik másikkal, ebből egyelőre három mérkőzést tudtak le a résztvevők. A küzdelmek magyar idő szerint szerda hajnalban folytatódnak minden válogatott számára, most azonban nézzük végig, hogy állnak a küzdelmek jelenleg!


Nevek alapján az A-csoport tekinthető a legkiegyensúlyozottabbnak. Az éllovas háromból három győzelemmel természetesen Mexikó (még gólt sem kaptak), így ők szinte biztosan továbbjutónak tekinthetők már. Mögöttük azonban rendkívül nagy a küzdelem: Kanada Honduras 1-0-s legyőzésével most jó helyzetben van, ráadásul később Salvador ellen idegenben is döntetlent tudtak elérni. A harmadik helyen Salvador áll, ők a héten a 89. percben mentettek pontot Honduras kárára.

A “B” jelű négyesben az élen álló Costa Rica már hibázott egyszer: Haiti és Panama szűk legyőzése után Jamaicával játszottak döntetlent, így 7 pontot gyűjtöttek eddig. Azonos ponttal, de jobb gólkülönbségével második jelenleg Panama, akik Jamaica 2-0-s idegenbeli legyőzését követően teljesen megdöbbentő módon Haiti ellen csak 0-0-ra volt képesek, így saját maguknak tették nehézzé a hátralévő mérkőzéseket. Haiti egyébként mindkét vereségét 1-1 kapott góllal szenvedte el.

https://www.youtube.com/watch?v=-afxOE0lMgE

A három csoport közül azonban kétségkívül az utolsó alakul a legizgalmasabban. Itt ugyanis Trinidad és Tobago, Guatemala és az aprócska St. Vincent és Grenadines mellett a térség nagyágyúja, az USA is helyet kap – óriási meglepetésre viszont három meccs után csak harmadik helyen szerénykednek. Az egyértelműnek tűnik, hogy St. Vincent 0 ponttal zárja majd a csoportot, mivel eddig mindhárom találkozójukon legalább 3-szor ünnepelhetett ellenfelük, így a két továbbjutó személye a többi találkozón dől el. Az amerikaiak viszont a Trinidad elleni 0-0-t követően Guatemala ellen 2-0-s vereségbe futottak bele. Nagy pánikra egyelőre nincs ok, mert a hátralévő két éles meccsből akár egyet is elég lehet megnyerni, de mindenképpen jobban kell koncentrálniuk a jövőben.

Kik juthatnak tehát a legjobb 6 közé?

Mexikó és Costa Rica szereplése innen már felettébb valószínűnek tűnik, de Panama és Kanada helyzete is kedvezőnek mondható. A C-csoportban továbbra is favoritnak tekinthető az USA, de az eddigiek alapján megjósolhatatlan, hogy melyik két gárda lesz végül ott a selejtezők záró körében.

Olvasói sztorik