Válogatott

Eb: nagyon kevés a topbajnokságban játszó magyar játékos

Csak az oroszok vannak mögöttünk.

A svájci Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) újabb statisztikát tett közzé a közelgő franciaországi Európa-bajnokság kapcsán. A labdarúgó-statisztikákkal foglalkozó szervezet azt vizsgálta, tavaly június óta hány játékosa szerepelt az Eb-re kijutó válogatottaknak az európai topbajnokságokban.

A rangsort a házigazda franciák vezetik, ők ugyanis 35 olyan játékost küldtek pályára, akik mindegyike valamely topligában kap hétről-hétre lehetőséget – összesen 66 961 percet töltöttek pályán, ami 1913 perc/játékos átlagot jelent. Az olasz, a spanyol és az angol válogatott is élen jár: előbbi 38 játékosa 62 670 percet szerepelt, míg utóbbi kettő 34-34 labdarúgóval 57 000 és 53 892 perces összmutatóval bír.

Ami a magyar válogatottat illeti, ebben a statisztikában is a lista végén foglalunk helyet: négy légiósunk (Szalai Ádám, Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Bogdán Ádám) összesen 857 percet harcolt ki eddig magának, ami 214 perces átlagot jelent – ennél kevesebbet csak orosz játékos szerepelt topbajnokságban: Gyenisz Cserisev egymaga hozott össze 484 percet a spanyol élvonalban, így az oroszok átlaga 484 percet ad, ami jobb, mint a mieink mutatója.

Az adatsorból kiderül, a magyar játékosoknak jutott a legkevesebb sikerélmény is a fenti labdarúgók közül: meccsenként átlagban 0.94 pontot szereztek, ami szintén a legkevesebb a sorban.

Olvasói sztorik