Válogatott

A pusztító háború ellenére, Szíria versenyben az oroszországi világbajnokságért

Amíg Európában barátságos mérkőzéseket játszanak, a világ többi táján dübörögnek a vb-selejtezők.

Az érdekesebb meccsek időpontjai (egyaránt kedden):

11.00 Ausztrália – Jordánia
14.00 Fülöp-szigetek – Észak-Korea
14.15 Kína – Katar
16.00 Irak – Vietnam
16.30 Irán – Omán
17.00 Egyesült Arab Emírségek – Szaúd-Arábia

Ázsia, Dél-Amerika, Közép- és Észak-Amerika. A világ azon tájai, ahol az európai barátságos mérkőzések alatt már a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőit tartják – és még csak nem is most kezdődött, helyenként már több körön is túl vannak a résztvevők. Afrikában ezzel párhuzamosan “a helyi Eb”, az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezője zajlik. És hogy mi történt a múlt hétene? Összefoglaljuk! Az első rész Ázsiáról szól.

Öten kiestek

Hat oda-visszavágós selejtező-párharc után szinte napra pontosan egy éve kialakult az első csoportkör mezőnye. Ebben 8 csoport 39 csapata vesz részt (az F a kakukktojás, ahol csak négyen vannak), mindenki kétszer találkozik minden ellenféllel.

Több gárda már az előző kvalifikációs napokon elbúcsúzott a világbajnokságtól – Malajzia, Kelet-Timor, Tádzsikisztán, Banglades, Maldív-szigetek, Bhután, Guam, India, Afganisztán, Kambodzsa, Tajvan, Laosz, Bahrein, Jemen -, de a szerdai eredmények tükrében újabb öt válogatott vesztette el minden esélyét arra, hogy az első két hely valamelyikére kerüljön csoportjában (a csoportelső mellett a legjobb négy csoportmásodik továbbjut, közöttük a csoportok első négy helyezettjei ellen született eredmények, majd a gólkülönbség döntenek).

A mostani búcsúzók Fülöp-szigetek, Szingapúr, Türkmenisztán, Kirgizisztán és Palesztina voltak. Szaladjunk végig a csoportokon!

Az “A” jelű ötösben az Egyesült Arab Emírségek otthon fogadja a már biztosan továbbjutó Szaúd-Arábiát. Ha nyernek, mindketten továbbmasíroznak, döntetlen esetén óriási balszerencsével búcsúzhat az Emírségek, míg ha kikapnak, még mindig nem reménytelen a helyzetük, de már nem a saját kezükben a sorsuk.

Egy csoporttal “odébb” a már bizonyosan továbbjutó Ausztrália azt a Jordániát fogadja, akiktől eddigi egyetlen vereségüket szenvedték el. A vendégek számára óriási a tét, hiszen győzelem esetén csoportelsőként biztosan továbbjutnak, egy döntetlennel és nem kiemelkedő gólkülönbségükkel azonban nemcsak rajtuk múlik a sorsuk, míg a vereség vélhetőleg a kiesést jelentené.

A C-csoportban Kínára pokoli nehéz feladat vár az eddig Hong Kong, Maldív-szigetek, Bhután ellen hibátlan és őket első találkozójukon szintén legyőző Katar ellen. A 2022-es világbajnokság rendezői már biztosították következő körös részvételüket, de a világ legnépesebb országának nemcsak saját győzelmére van szüksége, hanem több más körülmény szerencsés összejátszására is. Kettőt kell megelőzniük az Egyesült Arab Emírségek-Jordánia-Észak-Korea-Irak négyesből, ami akkor lehetséges, ha a felsoroltakból utóbbi három nem nyer, illetve az Emírségek nem szerez pontot.

A D-csoportban Omán szinte ugyanolyan helyzetben van, mint Kína: a már továbbjutott Irán otthonában vendégeskednek. Pozíciójuk annyiban rosszabb, hogy a gólkülönbség miatt már Jordánia sem szerezhet pontot, ha meg akarják előzni őket, illetve Kína győzelme esetén szintén maguk mögé utasíthatja az arab országot.

Az ötödik csoportban viszonylag egyszerű a képlet: Japán már matematikailag is, Szíria pedig jóformán biztosan továbbjutott (az Emírségeknek, Jordániának, Észak-Koreának és Iraknak egyszerre kéne nyernie, miközben ők kikapnak Japánban), így hiába az elméleti csúcsrangadó és a csoportelsőség lehetősége, arab vereség esetén sem kell pánikba esnie a szíreknek.

Az F-csoport csak négy gárdát foglal magába, Thaiföld elsősége pedig már megkérdőjelezhetetlen, így csak a második hely “kiadó”. Azért Irak és Vietnam verseng (kettejük első meccse 1-1 lett). Most utóbbiak utaznak előbbiekhez, de ahhoz, hogy Vietnamot lássuk a második csoportkörben, igen nagy szerencsére lenne szükségük. A már többször citált Emírségek – Jordánia – Észak-Korea hármas közül legalább egynek ki kell kapnia, ráadásul úgy, hogy ledolgozhassák gólkülönbségbeli hátrányukat is: a jelenlegi állás szerint előbbiek 12, a jordánok 6, utóbbiak 3 góllal jobbak náluk. Ezen felül sem Kína, sem Omán nem győzhetne. Az Irak-Vietnam rangadó döntetlenjével mindkét csapat kieshet, ha Észak-Korea pontot szerez, ha viszont a hazaiak húzzák be a találkozót, szinte biztosan kvalifikálnak.

A G-csoportban Dél-Korea 100%-os, mögöttük a kizárt Kuvait és Libanon jön, de a továbbjutás szempontjából teljesen indifferensek.

Az utolsó kvintettben Üzbegisztánt már csak a matematika választja el a második csoportkörtől, Észak-Korea viszont a csoportnegyedik Fülöp-szigetek vendége lesz. Győzelmük esetén mindenképpen ott lesznek a következő körben – akár csoportelsőként, akár nem -, de ha botlanak, akkor a második helyezettek közötti összevetésben Irak, Kína és Omán is megelőzheti őket.

Az összes hátralévő mérkőzést kedden rendezik.

Melyik 12 válogatott lehet ott a következő körben?

Eddig kilenc nevet ismerünk: Szaúd-Arábia, Ausztrália, Katar, Thaiföld, Irán, Japán, Szíria, Dél-Korea, Üzbegisztán
A maradék három pozícióra aspirál: Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Kína, Omán, Irak, Vietnam, Észak-Korea

Olvasói sztorik