Válogatott

Megduplázhatjuk győzelmeink számát a horvátok ellen

Videós összefoglaló: még Dárdai is lőtt gólt a szombati rivális elleni meccsen, igaz, Király kapujába.

Szombaton első 2016-os meccsét játssza a magyar válogatott. A mieink a Groupama Arénában fogadják a szintén a nyári Európa-bajnokságra készülő horvát együttest barátságos mérkőzésen.

A két csapatnak ez lesz a tizedik találkozója egymás ellen: magyar oldalon mindössze egy győzelem szerepel, az öt döntetlen mellett pedig háromszor a horvátok nyertek – azaz negatív a mieink mérlege.

Tétmeccsen alig találkoztunk szomszédainkkal: 2004 és 2005 őszén a Lothar Matthaus vezette együttesünk játszott egyedül pontokért ellenük a világbajnoki selejtezőkben, azonban sok babér nem termett, az idegenbeli – Huszti kiállítása miatt emberhátrányban elszenvedett – 3-0-s vereséget idehaza egy 0-0 követte.

Előtte és utána is barátságos meccseken csaptak össze a felek – legutóbb 2008 májusában Budapesten született 1-1-es döntetlen –, az azóta a horvátokat szövetségi kapitányként is irányító, jelenleg Frankfurtban dolgozó Niko Kovac szerezte akkor a gólokat, egyet a mieink, egyet a saját kapujába továbbítva.


A legutóbbi találkozó

A vébé-selejtezők előtti öt edzőmeccsen sem sikerült nyerni – 2002-ben Pécsen 2-0-ra, azt megelőzően 1996-ban Eszéken 4-1-re kaptunk ki a később vébé-bronzérmes, világbajnoki gólkirály Davor Suker-féle csapattól. A legutóbbi horvátok elleni magyar gólt a 2003-ban tragikus körülmények között, autóbalesetben elhunyt Nagy Norbert jegyezte az ominózus háromgólos vereség alkalmával. A két vereséget egy 2-2-es és két 1-1-es döntetlen előzte meg, míg az egyedüli sikert még 1940 májusában a Ginzery-féle csapat jegyezte Dudás János góljával.

A magyar és a horvát válogatott egymás elleni meccsei:

Magyarország–Horvátország 1-0

Horvátország–Magyarország 1-1

Magyarország–Horvátország 1-1

Magyarország–Horvátország 2-2

Horvátország–Magyarország 4-1

Magyarország–Horvátország 0-2

Horvátország–Magyarország 3-0

Magyarország–Horvátország 0-0

Magyarország–Horvátország 1-1

Olvasói sztorik