Válogatott

Dzsudzsák meglepetésre készül az Európa-bajnokságon

Bogdán Ádám: ebből a négyesből ki lehet jönni rosszul is és jól is

Bernd Storck szövetségi kapitány a továbbjutási esélyekről még nem akart beszélni, viszont kiemelte: vesztenivaló nélkül léphetünk pályára az Eb-n. Dzsudzsák Balázs, Fiola Attila és Bogdán Ádám is pozitívan nyilatkozott a párizsi sorsolásról – írja a www.mlsz.hu.
– Nehéz csoportba kerültünk, erős ellenfelek várnak ránk, de nekünk nincs vesztenivalónk az Európa-bajnokságon, szeretnénk felszabadultan játszani, jól teljesíteni, és megmutatni a világnak, hogy tudunk focizni – értékelt a sorsolást követően Bernd Storck szövetségi kapitány. – A továbbjutási esélyekről nem beszélnék, ilyen messzire nem gondolkozom, azt viszont kiemelném, hogy nagy lehetőség áll előttünk, mert az Eb remek tapasztalatszerzési lehetőség lehet a fiatal játékosoknak. Az osztrákok a selejtezők során bizonyították, hogy nagyszerű csapatuk van, Portugália ellen is nehéz meccs vár ránk, amely a játékosoknak azért is fantasztikus lehetőség, mert Cristiano Ronaldo ellen léphetnek pályára. Izland újonc az Európa-bajnokságon, de nagyon veszélyes válogatott, amely kiválóan szerepelt egy nagyon nehéz csoportban a selejtezők során.

A válogatott kerettagok is pozitívan fogadták a sorsolást, de csapatkapitányunk, Dzsudzsák Balázs azt is hozzátette: figyelembe kell venni, hogy jelenleg mindhárom ellenfelünk előrébb tart nálunk.

– Azt gondolom, hogy örülhetünk, hiszen nem a legerősebb csoportot kaptuk, de ettől függetlenül nem érdemes belemenni az esélylatolgatásba – mondta az mlsz.hu-nak Dzsudzsák Balázs. – Nem kell tartanunk az ellenfeleinktől, a portugálokon kívül nincsen olyan csapat köztük, amely tele lenne tűzdelve világsztárokkal. Nagyon reálisan kell néznünk a helyzetünket, mert mindenki előrébb tart nálunk, de azt gondolom, hogy ha mindannyian azt az akaratot és azt a formát hozzuk Franciaországban, amit a norvégok elleni két meccsen, és azzal a küzdőszellemmel lépünk pályára az Eb-n is, akkor bárki ellen lehet esélyünk. Nekünk ez egy óriási lehetőség, felszabadultan kell játszanunk, és ki kell hoznunk a meccsekből a legtöbbet, de közben fontos, hogy meg tudjuk élni, hogy az Eb-n lépünk pályára. A meccsek nem a múltbéli eredmények alapján fognak eldőlni, így nem igazán számít, hogy mikor találkoztunk az ellenfeleinkkel utoljára, az a fontos, hogy júniusra az egész csapat topformába kerüljön, és akkor remélhetőleg sikerül meglepetéseket okoznunk.

Fiola Attila, a válogatott jobbhátvédje elárulta: egyáltalán nem bánja, hogy minden bizonnyal Cristiano Ronaldót kell fognia a portugálok elleni meccsen, inkább lehetőségként éli meg, hogy pályára léphet a világ egyik legjobbja ellen.

– Úgy gondolom, jó csoportba kerültünk, alighanem előzetesen sokan aláírták volna ezt a beosztást – mondta az mlsz.hu-nak Fiola Attila, a válogatott jobbhátvédje. – Az első két kalapból azt a két válogatottat kaptunk, amelyiket szerettük volna, a negyedik kalapos ellenfelet, Izlandot azért el tudnám cserélni egy kedvezőbb riválisra. Aki reálisan látja az erőviszonyokat, az tisztában van azzal is, hogy mindhárom csoportellenfél nagyon erős, és a selejtezőkben ezt mindannyian be is bizonyították. Az osztrákok négyet lőttek idegenben a svédeknek, Izland a legerősebb csoportból jutott simán tovább, vagyis egyik meccsre sem mehetünk ki úgy, hogy mi vagyunk az esélyesek. Ugyanakkor a norvégok elleni pótselejtezők is megmutatták, hogy szervezett játékkal, egy mérkőzésen bárkit le lehet győzni, ezért igenis van esélyünk mindhárom riválisunk ellen. Amikor megtudtam, hogy a portugálok ellen játszunk, azonnal eszembe jutott, hogy Cristiano Ronaldo legtöbbször az én oldalamon szerepel, vagyis jó eséllyel rengeteget találkozhatok vele, ha mindketten a pályán leszünk. Ő a világ egyik legjobb játékosa, ha egy védőnek sikerül jól fognia, arra az egész világ felkapja a fejét. Ebből a szempontból inkább kiugrási lehetőségként tekintek erre a kihívásra, egyáltalán nem bánom, hogy szembekerülhetek vele, sőt, alig várom, hogy bizonyíthassak ellene.

Bogdán Ádám, a Liverpool válogatott kapusa szerint elsősorban rajtunk múlik, hogy milyen eredményt sikerül elérni a csoportküzdelmek során jövő júniusban.

– Ebből a négyesből ki lehet jönni rosszul is és jól is, ez elsősorban rajtunk fog múlni, illetve azon, hogy milyen koncentráltsággal, elszántsággal és mennyire tudatosan játszunk a mérkőzéseken – fogalmazott Bogdán Ádám. – Nekünk azt kell hoznunk, amit jól megtanultunk, vagyis kőkemény védekezésre kell építenünk, és ebből remélhetőleg előre is tudunk majd építkezni. Ha azt nézzük, hogy riválisaink milyen selejtező csoportból jutottak ki az Eb-re, és milyen bajnokságokban szerepelnek játékosai, akkor mindenki helyre tudja tenni magában az esélyeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne keresnivalónk akár a portugálok, akár az osztrákok vagy az izlandiak ellen. Minden csapatnak megvannak a hiányosságai, ezért fontos, hogy jól felkészüljünk a mérkőzésekre, és megpróbáljuk kihasználni ezeket. Egyik mérkőzésen sem leszünk esélyesek, de ez egyáltalán nem baj, még talán jól is elsülhet, ha a riválisok esélyesebbnek tartják magukat nálunk. Az biztos, hogy mindenkinek óriási élmény lesz az Eb-szereplés, bízom benne, hogy sok szurkoló elkísér bennünket, és kicsit hazai hangulatot teremtenek majd, ami nagy segítség lehet a csapatnak. Bízom abban, hogy szoros meccseket tudunk játszanak, és meglepetés is tudunk majd okozni júniusban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik