Válogatott

Válogatott: maradt a zárt kapus büntetés

A következő hazai selejtezőt nézők nélkül játssza a nemzeti együttes.

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Fellebbviteli Bizottságának péntek délutáni értesítése szerint a magyar A-válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania a következő hazai rendezésű, UEFA-versenyrendszerben lebonyolításra kerülő mérkőzését – írja az MLSZ honlapja.

Az európai szövetség fegyelmi bizottsága a Románia elleni hazai Európa-bajnoki selejtezőt követően büntette meg az MLSZ-t: az elsőfokú határozat szerint A-válogatottunknak egy hazai mérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania, a szövetségnek ezen kívül 70 ezer eurós pénzbüntetést is fizetnie kell az említett találkozón tapasztalt nézőtéri rendbontások miatt.

Az elsőfokú döntést az MLSZ fellebbezését követően hatályon kívül helyezte az UEFA, és az ügyet a Fellebbviteli Bizottság vizsgálta tovább. Ez a testület határozatában helyben hagyta az elsőfokú döntést. Mindez azt jelenti, hogy a következő hazai rendezésű, UEFA-versenyrendszerben lebonyolításra kerülő mérkőzést zárt kapuk mögött kell lejátszanunk, és 70 ezer eurós pénzbüntetést is be kell fizetni az európai szövetség kasszájába.

Reagált a szövetség

Az MTI kérdésére az MLSZ azt a tájékoztatást adta, hogy ez nem a világbajnoki selejtezősorozat első hazai meccsét, az október 7-ei Svájc elleni mérkőzést jelenti, mivel az a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartozik.

Az UEFA a szeptember 4-én rendezett Magyarország–Románia Eb-selejtező miatt büntette meg az MLSZ-t, amelyre a zárt kapus szankció mellett 70 ezer eurós (21.84 millió forint) pénzbírságot is kiszabott. A szeptember 17-én nyilvánosságra hozott első fokú döntés után kiderült: az UEFA biztonsági ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében. Az egyik, hogy a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt, a másik a rasszista magatartás, a harmadik pedig a menekülőutak blokkolása volt.

Az MLSZ fellebbezett, és mivel a fellebbviteli testület csak most hozta meg a döntését, így a magyar válogatott előbb októberben a feröeriek elleni Eb-selejtezőt, majd novemberben a norvégok elleni pótselejtező hazai visszavágóját is nézők előtte játszhatta a Groupama Arénában.

Az MLSZ korábban szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, túlzónak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartotta az UEFA ítéletét.

Olvasói sztorik