Válogatott

„Magyarországnak jelenleg nincs futballkultúrája” – mondja a korábbi válogatott

„De az Európa-bajnoki részvétel lökést adhat ahhoz, hogy újra legyen.” A nemzeti csapatban háromszor pályára lépő Rugovics Vendel nyilatkozott az Eb-kvalifikációról.

Büszkék lehetnek Langra

– Méltán lehet büszke rá az egész megye, higgyék el, megérdemli. A tehetsége mellett nagyon meg is dolgozott érte! – mondta el Lang Ádámról Rugovics Vendel, aki felidézte a 22 éves válogatott védő VFC USE-ben töltött időszakát.
– Minden apró hiányosságát kielemeztük, célzottan kezeltük. Edzések után képes volt a legunalmasabb skálázási gyakorlatot is órákon keresztül végezni. Ez lecsiszolt róla minden felesleges sallangot, és megtanította bízni a saját tudásában.

A korábbi háromszoros válogatott játékos, Rugovics Vendel nyilatkozott az Európa-bajnoki kvalifikációról a veol.hu-nak.

– Kimondhatatlanul boldog vagyok. Ez a magyar futball közös sikere – kezdte a beszélgetést Rugovics, a Veszprém FC USE utánpótlás-klubjának szakmai vezetője. A klub jelenleg két saját nevelés képviseli a felnőtt nemzeti válogatottban – Lang Ádám a pótselejtező mindkét meccsét végigjátszotta, Osváth Attila sérülés miatt nem volt a keretben –, így a bakonyiak közvetlenül is érintve voltak a nagyszerű eredményben.

– A hatalmas siker borítékolható volt, csak az ideje volt kérdéses. Miért mondom ezt? Azért, mert az elmúlt időszakban tanulmányutakon bejártam fél Európát, és azt tapasztaltam, hogy ma azok az országok sikeresek, jutnak ki nagy tornákra, amelyeknek van nemzeti utánpótlásprogramjuk. Legalább másfél évtizede rendelkeznek konkrét futballfejlesztési tervekkel, célokkal. Szakmai oldalról semmi olyat nem láttam, amit mi itthon ne csinálnánk, és nem értettem, hogy akkor miért nincs áttörés a futballunkban. Ma már tudom, hogy egyszerűen csak türelmetlen voltam. Nálunk épp az ezredforduló környékén kezdődött el az a folyamat, amelynek beteljesedése volt a Norvégia elleni siker. Elindult az UEFA-edzőképzés, majd a Bozsik-program.

A korábbi kiváló futballista szerint a nemzeti labdarúgó-utánpótlásprogram volt az, amely visszahelyezte Magyarországot az európai futballtérképre.

– A norvégverő keretből Németh Krisztián, Kádár Tamás, Kovács István, Lang Ádám, Pekár László, Kleinheisler László, Kalmár Zsolt és Nagy Ádám is „bozsikos” volt. A kezdőcsapat felét ezek a fiatalok alkották, a másik felét pedig tapasztalt, idősebb labdarúgók. Egészséges ötvözet, amelyet a szövetségi kapitány bátran és jól rakott össze. A fiatalok beépítése létkérdés, Magyarország eddig eltékozolta tehetségeit. Bernd Storckot személyesen nem ismerem, de maximális elismerést érdemel a német szakember. Ugyanazt a harcot vívom, mint ő. Tizenöt éve igyekszem a fiatalokat előtérbe helyeztetni, persze, mint utánpótlás-szakembernek, ez is az érdekem, feladatom.

Rugovics Vendel természetesen egyáltalán nem gondolja, hogy innentől kezdve már hátra lehet dőlni.

– Magyarországnak jelenleg nincs futballkultúrája, de az Európa-bajnoki részvétel lökést adhat ahhoz, hogy újra legyen. Most kell továbbfejlődni. Az egyik legfontosabb feladat az lenne, hogy összefésüljük a szövetség szakmai programját az akadémiák munkájával.

Olvasói sztorik