Válogatott

A padlóról állt fel Guzmics Richárd

A romániai hibáját követően kapott hideget-meleget, azonban remekül tért vissza a válogatottba.

Kapcsolódó cikkek

Megjárta a poklot Guzmics Richárd, mielőtt feljutott a csúcsra, s válogatottunk egyik legjobbjaként, a társaival együtt kiharcolta az Európa-bajnokságra jutást a norvégok elleni múlt heti pótselejtezőkön.

A krakkói Wisla belső védője – még Haladás-játékosként – nagyot hibázott 2013. szeptember 6-án Bukarestben a világbajnoki selejtezőn, amikor Románia 3-0-ra legyőzte Magyarországot. Elsősorban az ő nyakába varrták azt a vereséget, mert a második percben eladta a labdát, s a hazaiak Ciprian Marica révén éltek a kínálkozó lehetőséggel. Kapott hideget-meleget, gúnyolták, poénkodtak vele, az internetezők rengeteg vicces képet, mémet gyártottak megmozdulásával kapcsolatban. Az akkori szövetségi kapitány, Egervári Sándor ugyan nem vonta meg tőle a bizalmat, hiszen játszott még az észtek és a hollandok elleni vb-selejtezőn is, de az utóbbin kapott nyolc gól szintén nem tett jót megítélésének.

Az új kapitányok elfelejtették, csaknem két év elteltével éppen a románok elleni Eb-selejtezőn tért vissza a nemzeti csapatba, a megsérülő Juhász Roland helyére állt be.

– Nem kívánom senkinek azt az időszakot, akkoriban annyi bántás ért – emlékezett vissza a BlikknekGuzmics, aki tavaly szeptember óta Lengyelországban él. – Persze a szüleim, a legközelebbi barátaim mellettem álltak, biztattak, támogattak, de így sem volt könnyű. Akkor megfogadtam, hogy felállok a padlóról. Szerencsére sikerült megvalósítani az elképzeléseimet. Igaz, szeretteim mondogatják is, nem biztos, hogy sokan végig tudták volna csinálni azt az időszakot.

A szombathelyi születésű játékos nem kért külső segítséget, nem járt pszichológushoz vagy más szakemberhez.

– Olyan célokat tűztem ki, amelyek sikerélményt jelentenek. Az első volt, hogy külföldön folytathassam pályafutásomat, megálljam a helyemet, majd olyan teljesítményt nyújtsak, hogy a válogatott vezetői is felfigyeljenek rám – sorolta Guzmics. – Most kerek az életem, s már azon dolgozom, hogy ezt a szintet megőrizzem. A Wislában kemény fél év vár rám, s természetesen az Eb-n is szeretnék ott lenni.

Olvasói sztorik