Válogatott

Rémálomcsoportunk: német, olasz, magyar, walesi

Végleges az Eb kalapbeosztása, a mieink talán akkor járnának legjobban, ha a majdani vb-selejtezős ellenfeleket kapnák a sorsoláson az első két hatosból.

A tegnap esti pótselejtezőkkel eldőlt, mely csapatok és milyen beosztásban lesznek ott a franciaországi Európa-bajnokságon. Svédország és Ukrajna csatlakozott utolsóként a huszonnégyes mezőnyhöz. A december 12-i sorsolást, harminc év után, úgy várhatjuk, hogy a magyar válogatott is érintett. A mieink, ez már az írek bosnyákok elleni győzelménél eldőlt, a harmadik kalapba, tehát nem az elvben leggyengébb hatosba kaptak besorolást.
Nyilván máris megkezdődtek a találgatások és „kívánságműsorok”, milyen kvartettbe lenne a legjobb bekerülni, hiszen a Norvégia elleni továbbjutás eufóriájában senki nem arra vágyik, hogy a magyar csapat kellemes edzőpartner legyen az ellenfeleknek az Eb-n. Lássuk, milyen sorsolás lenne a legjobb és melyikről mondanánk le szívesen.

Az Európa-bajnokság csapatainak kiemelése

1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium
2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
3. kalap: Lengyelország, Románia, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Csehország, Svédország
4. kalap: Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország, Írország, Törökország.

Az első kalapból, ezt sajnos nem nagy merészség kijelenteni, szinte mindegy, kit sorsolnak hozzánk, egyik csapat ellen sem nagyon lesz esély, persze a tisztes helytállásba sok minden beleférhet. A franciákat, spanyolokat, németeket és az angolokat emberemlékezet óta nem vertük meg tétmérkőzésen. Portugáliával kapcsolatban még frissek is a kudarcélmények, hisz a közelmúltban többször is összekerültünk velük a különböző selejtezőkben. A vb-negyeddöntős Belgium pedig az egész torna egyik titkos favoritja, akikkel kapcsolatban szintén igen rossz emlékeink lehetnek, például 1982-ből: akkor negyedóra híján mi mentünk tovább a világbajnokságon ellenük, de végül kiegyenlítettek és kiejtették a Mészöly-csapatot.
Választani igen nehéz, talán a portugálokat praktikus okokból kérnénk: a világbajnoki selejtezők előtt, ahol szintén egy csoportban leszünk velük, legalább szoknánk az ellenfelet… Németország és Spanyolország egyértelműen a legrosszabb sorsolás lenne a számunkra (is).

A második kalapban sincs könnyű ellenfél: Olaszországot fél évszázada nem vertük meg tétmérkőzésen (barátságoson igen), a horvátok gyors játéka sosem feküdt nekünk, az oroszok nemrég épp a Dárdai-csapat ellen mutatták meg, hogy egy barátságos meccsen, félgőzzel játszva is jobbak. Ausztria brutál üzemmódban gázolt át a selejtezőcsoporton, van igazi világklasszisa is Alaba személyében, viszont ellenük akad sikerélményünk és talán kevésbé remegne a lábunk. De ha már választani kell, legyen inkább Svájc, egyrészt velük is felmérhetjük egymást a vb-selejtezők előtt, másrészt ebből a hatosból talán ők lennének a legkevésbé dominánsak. Ukrajna egyénileg kitűnő képességű, gyors játékosokból áll – persze, ha úgy vesszük, lenne miért visszavágni nekik, 1986-ban is a Dinamo Kijevre épülő, jórészt ukránokból álló válogatott lökte a mélybe a mieinket, csak akkor még máshogy hívták őket…

A mi kalapunkban van többek között Svédország, Csehország és Lengyelország – ami nagyon nem baj. Egyikükkel sem lenne olyan nagyon jó találkozni, mondjuk az első csoportmeccsen. A románokat már nagyon unjuk, a szlovákokat ellenben akár el is fogadnánk ellenfélnek, de hát, ugye, nem lehet.
A negyedik kalapból már tudunk válogatni, bár itt sem sok csapat van, amely ellen mi lennénk a favoritok. Az észak-íreket a selejtezőben nem tudtuk legyőzni (igaz, sokan talán azért örülnének nekik, mert harmadszorra csak összejönne), az írek hasonló stílust képviselnek, de őket, a norvégok elleni taktikával és fegyelmezettséggel talán meg lehetne fogni. Törökországot győztük le nem is olyan régen selejtezőcsoportban, Albánia ellen pedig eddig mindig mi voltunk az esélyesek. Izlanddal kapcsolatban vannak kellemetlen emlékeink, ahogyan Wales-szel is. A kiírás szerint a 3. és 4. kalapos csapatok kezdenek egymás ellen az Eb-n, ezért a legnagyobb esélyünk alighanem az első meccsen lesz, hogy esetleg egy továbbjutást érő csoportharmadik helyet megcélozzunk.

És ha ebből indulunk ki, legyen az álomcsoportunk ez: Portugália, Svájc, Magyarország, Albánia. Szerencsével és nagyon komoly védekezéssel – talán összejönne 4 pont. A rémálom-csoport sajnos több változatot kínál: egy német, olasz, magyar, walesi négyesben kevéssé bízhatnánk a csodában. Persze mindez csak játék, ki-ki a saját véleménye szerint módosíthat a fenti elképzelésen, december 12-éig nyilván nagyon sokan ezt fogják tenni. Utána pedig majd lehet a kisorsolt ellenfelek hibapontjairól elmélkedni – és reménykedni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik