Válogatott

Terhek nélkül, bátran kell focizni – mondja a “norvég emberünk”

Fiatal, nagyratörő és szervezett együttes várja a magyarokat az Európa-bajnoki pótselejtezőn, a szakértő szerint mégsem elképzelhetetlen a siker.

Kovács Péter nem udvariasságból mondja, hogy a mieink kijuthatnak a 2016-os tornára, ám ehhez nagy-nagy önbizalommal, terhek nélkül kell futballozniuk. A Népszavaa holnapi és a vasárnapi párharc kapcsán kérdezte a 2002 óta Norvégiában élő, tízszeres magyar válogatott csatárt.

– Minden bizonnyal ezredszer hallja a kérdést: Norvégia, vagy Magyarország?

– Az elmúlt napokban, hetekben valóban sokan feltették már, ám senkinek sem tudtam válaszolni. Hallatlanul izgalmas párharc lesz, melyen a napi forma dönthet arról, melyik csapat jut el a franciaországi tornára.

– Valóban így gondolja, vagy csak udvarias?

– Tapasztalatból mondom, tudniillik ismerem a két válogatottat.

– Meséljen kicsit a norvégról!

– Fiatal, nagyratörő és roppant szervezett csapatról van szó, amely Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány irányításával sokat fejlődött az utóbbi fél évben. Több norvég futballista erős bajnokságban, jó csapatban szerepel, és jobbára játszik is.

– Ki a kedvence a csapatból?

– A skót Celticben játszó Stefan Johansen, aki a csapattársam volt a Strömsgodsetben. Védekező középpályás, ragyogó labdarúgó, jó ideje elképzelhetetlen nélküle a norvég csapat.

– Nem úgy, mint a leghíresebb focista, a Real Madridot erősítő Martin Ödegaard. Kulcsemberré válhat a tinisztár az Eb-pótselejtezőben?

– Nem hinném, hiszen minden bizonnyal csak a kispadon kap helyet. Martin fantasztikus tehetség, még mindig csak tizenhat éves, fényes karrier vár rá. Jó helyen, nagyszerű klubban szerepel, ám még nagyot sokat kell fejlődnie.

– Egy-két lapban azt olvashattuk, hogy a norvégok lekicsinylően beszélnek az ellenfélről. Tapasztalt ilyesmit?

– Láttam én is, és csodálkoztam. Az itteniekre a legkevésbé sem jellemző, hogy bárkit is lenéznének, úgyhogy butaság ezt feltételezni, híresztelni.

– Emelkedik már a fociláz?

– Hétfő óta egyre többet foglalkozik a sajtó a magyarok elleni mérkőzésekkel. A norvégok bizakodóak, de nem elbizakodottak.

– Ha most a keretben lenne, mint tíz évvel ezelőtt, milyen üzenettel küldené csatába a magyar játékosokat?

– Azt hangsúlyoznám, hogy hatalmas lehetőség előtt állnak. Két mérkőzésre vannak az Európa-bajnoki szerepléstől, ezzel az eséllyel hiba lenne nem élni. Bízniuk kell magukban, a terheket mégis le kell venni a vállakról. A magyar válogatottban rutinos, nagy csatákat megélt labdarúgók is szerepelnek, az ő feladatuk, hogy utat mutassanak, a nehezebb szituációkban a hátukra vegyék az együttest. Mert bármennyire is dicsértem, a norvég válogatott közel sem verhetetlen társaság – nem Argentína, vagy Németország ellen kell futballozni.

Norvégián belül váltott klubot

A Sarpsborg 08 csapatától a norvég labdarúgó-bajnokság élvonalából kieső Sandefjord együtteséhez igazolt Kovács Péter. A 37 éves csatár két évvel ezelőtt bajnok lett a Strömsgodset IF színeiben, ahonnan idén nyáron távozott. Eleinte rendszeresen pályára lépett a Sarpsborgban, de a tavaszi-őszi rendszerű bajnokság hajrájában kevés lehetőséget kapott. Az immár másodosztályú Sandefjorddal kedden egy szezonra szóló szerződést kötött.
– Már júliusban is beszéltünk, de akkor a Sarpsborgot választottam. Most itt vagyok, és nagyon várom az új szezon kezdetét. Tudom, hogy támadófutballt fogunk játszani, ezért sok lehetőséget kapok majd. Ennek kimondottan örülök – mondta új klubja honlapján Kovács Péter, aki a legeredményesebb külföldi játékos a norvég élvonal történetében.
A salgótarjáni születésű támadó Magyarországon az SBTC, az Újpest és a Vác labdarúgója volt, majd 1998 és 2002 között Finnországban játszott. Azóta – egy Belgiumban töltött idény kivételével – Norvégiában futballozik. Három évvel ezelőtt gólkirály lett a norvég első osztályban.