Válogatott

Örömünnep Norvégiában, nincs túl nagy tisztelet a magyar válogatott felé

Álomellenfélről beszélnek az északiak.

A magyar válogatott Norvégiát kapta ellenfeléül a 2016-os Európa-bajnokság play-off körében, vagyis őket kéne két meccsen legyőznünk ahhoz, hogy 44 év után ismét Eb-n láthassuk csapatunkat.


Azt viszont nem mondhatnánk, hogy a norvégok bánatosak lennének, amiért velünk kerültek szembe: már a sorsolás előtt úgy nyilatkoztak, ellenünk van a legjobb esélyük a kijutásra.


Jörn Sundby, egy norvég sportújságíró ezt tweetelte:


Azaz: Ukrajna ellen 10-15% esélye van válogatottjuknak, Svédország és Bosznia-Hercegovina ellen 40%, míg ellenünk 60%.

A bt.no oldalon egy viszonylag hosszabb, ellenfeleket bemutató elemzés is napvilágot látott a sorsolás előtt, abban ezt írják:

– Magyarország válogatottjának történelme igen gazdag: három olimpiai bajnoki címet is nyertek és két világbajnoki döntőben szerepeltek – de Puskás korszakának már jó ideje vége.

Legutóbbi sikerük az volt, hogy a 80-as évek mindkét világbajnokságára kvalifikálni tudtak. 1986 óta sehová sem jutottak ki, most viszont a legkönnyebb Eb-seletezőcsoportba kerültek, de még így is mindkét meccsen megszenvedtek olyan ellenfelek ellen, mint Feröer-szigetek.

A magyarok 11 gólt szereztek 10 selejtezőmérkőzésükön és ebből mindössze négyet az öt hazai találkozón. A magyar futball már régóta küszködik azzal, hogy nem igazán tud külföldre játékosokat értékesíteni, a hazai bajnokság pedig nem nagy durranás.

Válogatottjuk igen öreg: a kezdő tizenegy, amely Görögországban 4-3-as vereséget szenvedett, több mint 29 éves volt átlagban. Leghíresebb játékosuk, Gera Zoltán már 36 múlt és karrierje utolsó éveiben jár.

A legutóbbi öt norvég-magyar mérkőzésen egy döntetlen mellett négyszer győzött Norvégia, a gólkülönbség 14-2. Magyarországtól egyáltalán nem kell megijednünk. – írta Erlend Nesje, az Aftenposten újságírója.


A két csapat egymás elleni eredményei a közelmúltban:

2012. 11. 14.: Magyarország – Norvégia 0-2, barátságos

2007. 06. 06.: Norvégia – Magyarország 4-0, Eb-selejtező

2006. 09. 02.: Magyarország – Norvégia 1-4, Eb-selejtező

1997. 06. 08.: Magyarország – Norvégia 1-1, vb-selejtező

1996. 10. 09.: Norvégia – Magyarország 3-0, vb-selejtező


Az Aftenposten, a leghíresebb norvég híroldal így tudósít a play-off sorsolásról: “A legkedvezőbb ellenfél, akit kaphattunk”.

A lap azonnal megkérdezett néhány norvég futballszakértőt.

Erik Thorstvedt, a norvég válogatott korábbi kapusa a következőket mondta:

– Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ez a lehetséges legjobb forgatókönyv a számunkra. Még az is elképzelhető, hogy esélyesként vágunk neki a párharcnak.

– A legfontosabb, hogy felkészüljünk a találkozóra, elsősorban fejben. Ne az Eb-n járjon az eszünk, hanem a mérkőzésre koncentráljunk, különben pórul járhatunk.

– Óriási esély esett a kezünkbe, könnyen kijuthatunk. Szinte kizárt, hogy valaha ennél nagyobb szerencsénk legyen egy sorsolással.

Kenneth Fredheim, a MAX TV kommentátora így vélekedett:

– A legnagyobb szerencsénk volt, ami csak lehetett, Magyarország a legkedvezőbb ellenfél. Egy győztes hazai meccs után szép reményekkel mehetünk majd idegenbe.

– A magyarok tradicionálisan viszonylag támadó futballt játszanak, de nem túl hatékonyan. A legfontosabb az volt, hogy elkerüljük Ukrajnát, ami kemény párosítás lett volna. Jó esélyeink vannak az Eb-szereplés kiharcolására.

Karl Petter Löken, korábbi válogatott futballista:

– Fantasztikus sorsolás. Magyarország ellen jó esélyeink vannak, a leggyengébb selejtezőcsoportból érkeznek. Ukrajnát el kellett kerülnünk, a svédek ellen élvezetes meccseket játszhattunk volna, de csakis a célt nézve a bosnyákok és a magyarok voltak a legjobbak. Azt hiszem, soká lesz ennél jobb esélyünk a kijutásra.

Olvasói sztorik