Válogatott

Mi lett a legutóbbi pótselejtezőseinkkel?

Emlékeznek a jugoszlávok elleni 1997-es vb-pótselejtezős lemészárlásunkra? Megnéztünk, hogy a magyar játékosok közül kivel mi történt azóta!

1997-es rossz emlékek

Magyarország – Jugoszlávia 1-7 (0-5)
Vb-pótselejtező, odavágó. Budapest, Üllői út, 13 ezer 175 néző.
Magyarország: Sáfár – Lőrincz, Sebők, Halmai, Bánfi, Dombi (Mracskó, 32.), Nyilas, Lipcsei (Urbán, 41.), Keresztúri, Orosz, Klausz (Illés, 63.). Szövetségi kapitány: Csank János.
Jugoszlávia: Kralj – Mihajlovics, Dukics, Dorovics, Mirkovics, Sztojkovics, Brnovics (Petrovics, 59.), Jokanovics, Mijatovics (Milosevics, 53.), Szavicsevics (Govedarica, 72.), Jugovics. Szövetségi kapitány: Szlobodan Szantrac.
Gólszerzők: Illés (89.), ill. Brnovics (2.), Dukics (6.), Szavicsevics (10.), Mijatovics (26., 41., 51.), Milosevics (64.).
Jugoszlávia – Magyarország 5-0 (3-0)
Vb-pótselejtező, visszavágó. Belgrád, 48 ezer 498 néző.
Jugoszlávia: Kralj (Lekovics, 46.) – Dorovics, Mihajlovics, Dukics, Mirkovics, Sztojkovics, Brnovics, Jokanovics (Drulovics, 46.), Szavicsevics, Milosevics (Petrovics, 60.), Mijatovics. Szövetségi kapitány: Szlobodan Szantrac.
Magyarország: Babos – Sebők, Urbán, Mracskó, Kuttor, Halmai, Illés (Horváth F., 88.), Szlezák (Lipcsei, 32.), Keresztúri, Dombi, Kovács Z. (Hámori, 61.). Szövetségi kapitány: Csank János.
Gólszerzők: Milosevics (17.), Mijatovics (44., 45. – 11-esből, 71., 89.).

A magyar válogatott legutóbb Jugoszlávia ellen játszott pótselejtezőt. 1997-ben a világbajnokság volt a tét, ám a világklasszisokkal (Szinisa Mihajlovics, Predrag Mijatovics, Vlagyimir Jugovics, Szavo Milosevics) felálló ellenfelünk Budapesten 7-1-re nyert, majd hazai pályán megelégedett egy 5-0-val, így összesítésben egy 12-1-es mészárlással törte szét a magyar álmokat.

Magyarország az első meccsen a Sáfár Szabolcs – Lőrincz Emil, Sebők Vilmos, Halmai Gábor, Bánfi János, Dombi Tibor, Nyilas Elek, Lipcsei Péter, Keresztúri András, Orosz Ferenc, Klausz László összeállításban kezdett, csereként Mracskó Mihály, Urbán Flórián és Illés Béla jutott szóhoz. A visszavágón rajtuk kívül még Babos Gábor, Kuttor Attila, Szlezák Zoltán, Kovács Zoltán, Horváth Ferenc és Hámori Ferenc kapott szerepet Csank János szövetségi kapitánytól. Megnéztük, jelenleg mivel foglalkoznak egykori pótselejtezőseink!

Akik még aktívak

Bármennyire is hihetetlen, akad közöttük olyan, aki 18 évvel később is aktív játékos. Az örökifjú Dombi Tibor 41 évesen az NB III Keleti csoportjában szereplő DVSC II. futballistája, idén kétszer volt kezdő, hétszer csereként szállt be, gólja még nincs. A Magyar Kupában egyszer az első csapatnál is leülhetett a kispadra.

Mracskó Mihály szintén futballozik: az egykor bajuszáról is ismert középpályás visszatért gyökereihez, és 47 évesen hétről hétre pályára lép a Békés megyei III. osztályban Végegyházán. Idén nyolc meccse van, egyszer volt eredményes. Civilben a legutóbbi hírek szerint hentesként dolgozik Békéscsabán.

A kapus Sáfár Szabolcs Bécsben telepedett le, 41 évesen az osztrák harmadosztályú Ritzingben véd. Novemberben azt mondta, hogy ha kapna, megfontolna egy NB I-es ajánlatot.

Hámori Ferenc a tavalyi szezonban még játszott a BLSZ I-ben, az Unione csapatában 10 meccsen egy gólt szerzett, és idén is van az MLSZ által regisztrált meccse, méghozzá az öregfiúk-bajnokságban. A mérlege három találkozón két gól. 2014-ben megnyerte az első magyarországi footgolf bajnokságot, akkor azt nyilatkozta: „nem tudom, van-e affinitásom ahhoz, hogy edző legyek, mert az, hogy futballoztam, egy dolog, de nem árt, ha van hozzá érzéke az embernek. Most ebben az irányban is próbálkozom”.

Akik már oktatják

Sokan az edzői pályán folytatták, miután játékosként visszavonultak. Lőrincz Emil július óta Dunaújvárosban dolgozik, a DPASE U17-es csapatát irányítja. Nyilas Elek szép sikereket ért el az előbb NB III-as, majd a feljutás után NB II-es Szeged 2011 élén egy fiatal csapattal, ám a nyáron távozott, jelenleg a Bács-Kiskun megyei I. osztályban szereplő Tiszakécske munkáját irányítja, nyolc meccs után a második helyen állnak. Egykori csapatánál, a Gyulán székelő Szegednél éppen válogatottbeli társa, Klausz László váltotta, ő tehát az NB II-ben dolgozik.

Babos Gábor a nyáron vonult vissza, a korábbi 27-szeres válogatott kapus 23 éves pályafutást zárt le, azóta kapusedzőként ténykedik tovább a holland NAC Breda utánpótlásában.

Lipcsei Péter folyamatosan építi az edzői karrierjét, a Ferencváros II.-vel tavaly megnyerte az U21-es kiemelt bajnokságot, idén az NB III Nyugati csoportjában veretlenül (nyolc győzelem, két döntetlen) másodikok. Urbán Flórián rendszeresen megszólal honlapunkon is, őt szeptemberben a Pest megyei első osztályban szereplő Veresegyház élére nevezték ki.

Kuttor Attila dolgozott az NB I-ben, igaz, nem sokáig: tavaly a szezon végén a Haladásnál kapta meg a megbízott edzői posztot, hogy aztán két bajnoki után, az utolsó négy forduló előtt lecseréljék Mészöly Gézára. A legutóbbi hírek szerint az Illés Akadémián edzősködik.

A legnagyobb sikereket Horváth Ferenc érte el a kispadon. Kecskeméten imádták, jó csapatot rakott össze, a Győrrel ezüstérmet nyert az élvonalban, néhány hete pedig a Videotonnál nevezték ki vezetőedzőnek, ahol a nemzetközi kupás helyek elérése a célja.

Szlezák Zoltán szintén a nyáron kezdett új kalandba, az NB II-es Siófoknál kinevezett Goran Kopunovicsot segíti pályaedzőként. Orosz Ferencről kevés friss hírt találtunk. Wikipedia-oldala szerint 2002-től utánpótlás edzőként dolgozott a Vasasnál, az MTK-nál és Taksonyban, majd másfél évet Katarban is tevékenykedett. 2009-ben az utánpótlás neveléssel foglalkozó Grund 1986 FC-nél vállalt munkát.

A legfelsőbb szinteken

A pótselejtezős csapatból többen is vezetői beosztást vállaltak a hazai futballban. Keresztúri András sokáig edzősködött Dabason, ám 2014 elején elvállalta a Vasas technikai vezetői posztját.

Kovács Zoltánról az utóbbi hetekben sokat lehetett hallani, az Újpesten, Diósgyőrben és Siófokon is dolgozó szakember lett a Videoton sportigazgatója, többek között Horváth Ferenc is az ő szerepvállalása után kerül Székesfehérvárra.

Illés Béla és Halmai Gábor cége, a Halmill Kft. márciusban többségi tulajdont szerzett a Szombathelyi Swietelsky-Haladás NB I-es csapatánál, ők nevezték ki és később ők küldték el Kuttort az élvonalbeli együttes kispadjáról.

Képernyőn

Akiket a legtöbbet lehet látni, az a Sebők Vilmos, Bánfi János duó. Mindketten televíziós szakkommentátorként dolgoznak, előbbi SportKlub után a nemrég indult M4 csatornánál tűnt fel – ő is volt edző Törökbálinton –, utóbbi hosszabb ideje
dolgozik a közszolgálati televíziónál.

Olvasói sztorik