Válogatott

Megkoszorúzták Puskás emlékművét

Az athéni nagykövet is jelen volt az eseményen.

Vasárnap, a görög–magyar Európa-bajnoki selejtező előtt megkoszorúzták Puskás Ferenc emlékművét a Panathinaikosz stadionjában.

Szöllősi György, az eseményt szervező Puskás Intézet igazgatója arról beszélt, ha a magyar labdarúgó-válogatott Görögországban játszik, nem múlhat el úgy a nap, hogy ne emlékezzenek meg az Aranycsapat legendás játékosáról, aki edzőként BEK-döntőbe vezette az athéni együttest 1971-ben. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal nem tudott megjelenni, de üdvözletét küldte és nagyon drukkol a magyar nemzeti együttesnek, hogy kijusson az Európa-bajnokságra.

„Puskás ezúttal a középpályán játszik összekötőként Magyarország és Görögország között” – mondta Haupt Erik athéni nagykövet az ünnepségen, melyen Puskás játékosai közül több mint tizen jelen voltak a koszorúzáson, köztük Antonisz Antoniadisz, aki tíz találattal gólkirály lett a BEK-ben a Panathinaikosz menetelése során.

Az eseményen öten helyezték el a koszorút, Szöllősi és Haupt mellett: az Európai Sportújságírók Szövetségének görög elnöke, Jannisz Darasz, továbbá Puskás egykori tolmácsa, egyben a csapat masszőre, Nikosz Szakulisz és a zöld-fehér egyesület alelnöke.

Tavaly júniusban a magyar kormány állíttatta és Orbán Viktor miniszterelnök leplezte le az emléktáblát, amelyen az alábbi Puskás-idézet olvasható: „Ők is csak tizenegyen vannak…”

A közép-európai idő szerint 18 órakor kezdődő Görögország–Magyarország mérkőzésnek a hazaiak számára nincs tétje, mert mindenképpen a sereghajtó pozícióban zárják a csoportot, ugyanakkor ha a magyarok több pontot szereznek Pireuszban, mint a románok Feröer-szigeteken, akkor megszerzik a második, biztos részvételt jelentő helyet, s így 1972 után jövőre ismét szerepelnének a kontinensviadalon. A találkozót a horvát Ivan Bebek vezeti majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik