Válogatott

Böde Sükür és Tichy nyomdokain

Kevés fontos meccsen tudott duplázni magyar válogatott játékos; legendák nyomában a Fradi-csatár.

Kapcsolódó cikkek

A válogatottba régóta visszakövetelt Böde Dániel egy félidő alatt duplázott, csapatunk pedig az ő két góljával fordított és nyert Feröer-szigetek ellen. Európa-bajnoki selejtezős futballtörténelmünkben nem egyedülálló az ehhez hasonló kulcsfontosságú dupla – akár mi lőttük, akár nem. A Rangadó.hu most felidézi ezeket.

1964 – A négy csapat egyikeként

A második Európa-bajnokság selejtezőiben máris volt olyan játékosunk, aki két gólt szerzett egy meccsen. A kieséses rendszerű küzdelemben négy csapat maradhatott állva. Az utolsó körben Franciaországot sodorta elénk a sors, az első meccsen Tichy Lajos duplázott és 3-1-re győztünk Párizsban, majd a visszavágót megnyerve kvalifikáltunk a négycsapatos tornára.

1992 – Csoda kellett volna

Ciprus, Norvégia és Olaszország mellett a Szovjetunió került szembe velünk. Bár sok reményünk már nem volt a kijutást illetően 1991 szeptemberében, amikor Moszkvába utaztunk, a magyar ember örökké álmodozik. És egy ideig úgy tűnt, nem is alaptalanul: Kiprich góljával már a 16. percben vezetést szereztünk. Ezt követően viszont az ötvenedik percre fordítottak a szovjetek, így Kipu második gólja már csak gyógyír volt, de a kijutás szempontjából vajmi keveset ért. Végül csak Ciprust előztük meg a csoportban, amit a szovjetek nyertek.

1996 – Minket keserítettek

Az angliai Európa-bajnokságra már csoportonként két csapat kvalifikált, Svédország, Izland, Törökország és Svájc voltak a riválisaink. Három körrel a vége előtt még hátra volt az utolsó helyezett Izland elleni meccs (akik azelőtt háromszor páholtak el minket zsinórban) és az ötös két éllovasa, Svájc és Törökország fogadott minket. Emberfeletti teljesítmény kellett volna a kijutáshoz, mindhárom meccsen a győzelem lett volna elfogadható. A törökökkel kezdtünk, és a reményünk már azon a meccsen elszállt. A csatárlegenda, Hakan Sükür ugyanis két fejessel a 9. és a 31. percben is büntetett – mi pedig kiszálltunk a küzdelmekből.

2004 – Amikor már azt hittük…

A Lengyelország, Svédország, Lettország, San Marino négyes versenyzett velünk az első két helyért (a második pótselejtezőt ért). Úgy nézett ki, hogy a megoldhatatlannak egyáltalán nem tűnő feladat elé állított válogatott sikerrel veszi az akadályt – főleg a lettek legyőzése után, amikor Szabics Imre duplájával fordítottunk, majd Gera biztosította a győzelmet. A kijutás aztán emlékezetes körülmények között nem sikerült, sőt éppen a lettek ütöttek el tőle…

Olvasói sztorik