Válogatott

Zárt kapu: kár a FARE-megfigyelőket hibáztatni?

Huligánok vadásznak a nemzetközi szervezet embereire, akik elhárítják a felelősséget.

Kapcsolódó cikkek

Nem csitulnak a kedélyek azután, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség zárt kapus válogatott mérkőzéssel és pénzbüntetéssel sújtotta az MLSZ-t a románok elleni, budapesti Európa-bajnoki selejtezőn történt rasszista bekiabálások miatt.

Az UEFA döntését a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg – egy szurkolócsoport szinte hajtóvadászatot hirdetett a FARE vélelmezett hazai munkatársai ellen.

„A rasszizmus elleni spicli szervezetnek köszönhetjük a zárt kapus büntetést” – ezzel indítja írását egy drukkeroldal, linkelve a FARE magyarországi Facebook-oldalát, amely azóta elérhetetlen.

Három nevet is megemlítettek, hozzátéve: a szervezet itthoni csoportjának tagja J. Bálint, L. Marcell és D. Ákos. Szitokáradat lepte el az egy ideig még üzemelő Facebook-oldalt, rengetegen nevezték hazaárulónak a FARE munkatársait.

„A felelősök azok, akik nem szurkolni, hanem cigányozni járnak a meccsekre… A FARE nagy hálózat számos taggal, a meccsen mi nem voltunk ott, így arról, ki és mit tartott fontosnak megosztani az UEFA-val, nem tudunk érdemben nyilatkozni” – közölték nem sokkal a döntés után.

Bár a FARE-nak nincsenek nemzeti képviselői, több civil szervezet itthon is szakmai eseményeket valósít meg velük. Egyik munkatársuk nyilatkozott a Blikknek.

– A nagy felháborodásban hozzánk jutottak el néhányan, úgy száz-kétszáz ember gyalázkodott, de ezt nem vettük magunkra – árulta el a nekik küldött üzenetekről L. Marcell. – Magyarországon hivatalosan nem létezik a FARE-nek irodája. A magyar–román találkozóról jelentő megfigyelők, akik nem mi voltunk, magánszemélyek, közvetlen a londoni központtal állnak kapcsolatban. De úgy véljük, itt nem az a kérdés, ki készített jelentést a FARE részéről az UEFA-nak, hanem hogy mi történt valójában, jogos-e a büntetés. A döntésnek mi sem örülünk, de kár a megfigyelőket hibáztatni.

Világszerte vannak a stadionokban bekiabálások, erőszakos cselekedetek, ám nem hallani arról, hogy néhány huligán üvöltözése miatt ugyanilyen kemény lenne az UEFA – írja végül a napilap.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik