Válogatott

A címvédő otthonában a magyar nők

Pénteken kezdi a selejtezősorozatot válogatottunk.

Kapcsolódó cikkek

Nem lesz könnyű dolga az Európa-bajnoki selejtezők során a magyar női válogatottnak, hiszen a csoportban Németország mellett Horvátország, Oroszország és Törökország lesz az ellenfele. A mieink a csoport egyértelmű esélyese, Németország otthonában lépnek pályára pénteken délután. Az ellenfél a sorozat címvédőjeként kezdi a selejtezőket. A világranglistán második német csapat erejét jól jellemzi, hogy 1995 óta minden Európa-bajnokságot megnyert, az idei világbajnokságon pedig elődöntős volt.

– Kétségtelen, hogy kemény csoportba kerültünk. Németország a lehető legerősebb ellenfél volt, örültünk volna, ha a második kalapból egy olyan csapatot kapunk, amelyikkel már játszottunk korábban. Oroszország ellen azonban nagyon nehéz meccsekre számítunk. Ráadásul a mögöttünk lévő kalapokból is a két legerősebb válogatottat, Horvátországot és Törökországot sorsolták a csoportunkba – mondta az MLSZ honlapján Markó Edina szövetségi edző. – Ennek ellenére a pénteki mérkőzést is próbáljuk a pozitív oldaláról megfogni, hiszen lehetőségünk lesz a világ egyik legjobb csapatával játszani. A német válogatott is épp egy generációváltáson megy keresztül. Több idősebb sztárjátékos visszavonult, de a fiatalokban ég a bizonyítási vágy. Nehéz mérkőzés vár ránk, de egyben ez a magyar női futball ünnepe is lesz, hiszen telt ház előtt, fantasztikus körítéssel, egy nagyon-nagyon jó csapat ellen játszhatunk. A játékosaink olyan különleges tapasztalatokat és élményeket szerezhetnek most, amelyekre nem minden nap van lehetőségük. Örömhír, hogy a csapatba visszatérhet Jakabfi Zsanett, viszont sajnos Zeller Dóra bokasérülése nem jött rendbe. Bízunk benne, hogy az októberi mérkőzéseken már mindenki egészséges lesz, és így a legerősebb összeállításunkban játszhatunk majd a török és a horvát válogatott ellen.

A két év múlva, Hollandiában rendezendő női Európa-bajnokságra a nyolc selejtezőcsoport győztese mellett a hat legjobb második közvetlenül kijut, míg a két fennmaradó második helyezett pótselejtezőt vív egymással, amelynek győztese csatlakozik a 14 továbbjutó és a házigazda mellé.

Érdekesség, hogy a németek elleni eddigi egyetlen győzelmünk történelmi siker, hiszen ez volt a magyar női válogatott legelső hivatalos, nemzetek közötti mérkőzése: 1985. április 9-én, Siófokon játszották a mieink.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bíró Barbara (Viktória-Trend Optika FC), Szőcs Réka (Fiorentina Womens FC, olasz)

Védők: Mosdóczi Evelin (Ferencvárosi TC), Rácz Zsófia (FC Lübars Berlin, német), Szabó Viktória (FC Lübars Berlin, német), Szeitl Szilvia (1. FC Femina), Tálosi Szabina (SC Südburgenland, osztrák), Tóth Gabriella (Werder Bremen, német)

Középpályások: Csiszár Henriett (FC Lübars Berlin, német), Fenyvesi Evelin (Ferencvárosi TC), Hummel-Smuczer Angéla (MTK Hungária FC), Jakabfi Zsanett (Vfl Wolfsburg, német), Nagy Lilla (MTK Hungária FC), Szuh Erika (FC Neunkirch, osztrák), Tóth II. Alexandra (SC Südburgenland, osztrák)

Csatárok: Sipos Lilla (St. Pölten Spratzern, osztrák), Vágó Fanny (St. Pölten Spratzern, osztrák), Krisztin Sára (FC Neunkirch, osztrák)