Válogatott

Dzsudzsák: hiányzik egy fontos lépcsőfok

A csapatkapitány szerint az egy pont is pont, de sajnálja, hogy nem rohamozták a román kaput.

Kapcsolódó cikkek

Rendkívül reálisan értékelte a péntek esti magyar–román Európa-bajnoki selejtezőt (0-0) a mieink csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs. A török Bursaspor légiósa természetesen végigjátszotta a meccset, a mezőnyben jó teljesítményt nyújtott, a rögzített helyzetek után pedig akadtak veszélyes lövései, beadásai.

A lefújás után hangsúlyozta, hogy érdemes megbecsülni az egy pontot, de a hiányérzetének is hangot adott, mert a labdatartásban, illetve a kreatív támadásépítésben – és ennek következtében a befejezésekben – eléggé vékonynak bizonyultak a mieink.

– Örülni kell az egy pontnak, vagy bánkódni az elvesztett kettő miatt?
– Szerintem ebben a meccsben nem volt benne a három pont, sajnos. Ami jó hír, és továbbra is pozitívum, hogy a védekezésünk rendben van – kezdte Dzsudzsák Balázs. – Sajnos az a lépcsőfok nagyon hiányzik, ami a mai labdarúgáshoz mindenképpen kell, hogy előrefelé veszélyesek legyünk, helyzeteket dolgozzunk ki. Ezúttal ebből nagyon kevés volt. Egy pont is pont, örülnünk kell neki, hiszen versenyben maradtunk, majdhogynem semmi változás nem történt, három pontra vagyunk a románoktól. Ahogy eddig is beszéltünk róla, hétfőn – bravúr, vagy nem bravúr – kell a három pont.

– Mi kell ahhoz, hogy jöjjenek a gólok is?
– Bár Szalai Ádámnak volt egy megvillanása, de ma nem igazán használtuk a széleket. Mindkét csapat taktikusan játszott, és nem arról szólt a meccs, hogy belementünk egy adok-kapokba. Nyilván nyerni szerettünk volna, nagyon kellett volna ez a három pont hazai pályán, hogy felborítsuk a csoportot. Azt a három pontot, amit egy évvel ezelőtt idehaza elveszítettünk Észak-Írországgal szemben, most idegenben kell visszaszereznünk.

– Mit gondol, legjobb csoport-harmadikként tovább lehet jutni?
– Nagyon remélem! Ahhoz ez az egy pont is kellett, a hátralévő három meccsen is gyűjtögetnünk kell, és szerintem lesznek még keresztbeverések is, például Feröer otthonában sem lesz olyan könnyű nyernie Romániának. Nagyon remélem, hogy meglesz a hétfői meccs, és akkor nyugodtabban látjuk majd a csoport végkimenetelét. Ahogy a héten elmondtuk, négy mérkőzésben kell gondolkodnunk, és nem ezen az egy ponton múlik a sorsunk, továbbra is ott vagyunk, ahol a mostani találkozó előtt.

– A közönségtől azt kapták, amire számítottak?
– Fantasztikusak voltak, ezúton is köszönjük nekik. Nagyon jó volt a hangulat, teljesen más volt így játszani, tényleg átsegítettek egy-egy holtponton, amikor a csapaton látszott, hogy egy kicsit elfáradt. Ez egy darálós meccs volt, nem villogtunk, de együtt voltunk, védekeztünk, és sajnos nem rohamoztuk a kapujukat. Nagyon sajnálom, de ettől függetlenül remélem, hogy a végén együtt fogunk örülni annak a bizonyos dolognak, amit most még nem mondok ki…

– Bernd Storck eltért a Dárdai Pál által megkezdett úttól?
– Ha azt nézem, hogy továbbra sem kaptunk gólt, akkor nem. Dárdaival valamit elkezdtünk, aminek a legfontosabb alapja az volt, hogy ne kapjunk gólt, és a védekezésünk legyen rendben. Mindig problémák adódtak azzal, hogy minden meccsen gólokat kapunk, de ez már egy ideje elkerüli a csapatot. Egyrészt fontos, hogy az alapok meglegyenek, de hiányzik az a lépcsőfok, hogy amint nálunk van a labda, abból nyissunk, és kreatívak legyünk. Ezen változtatni kell, ebben javulnunk kell, persze, ehhez az is kell, hogy minél többet játsszunk, és minél többet játsszunk a klubcsapatunkban, ahonnan hazajövünk, mert most is látszott, hogy hiányoznak azok a dolgok, amelyek a rendszeres játékból adódnak. Ez a meccs máshogy is alakulhatott volna, mert ez egy verhető román csapat volt.

– Gera Zoltán hétfőn ismét játszhat…
– Többször elmondtuk, hogy nem dúskálunk olyan játékosokban, hogy bárkinek a hiányát megengedhessük magunknak. Nagyon örülök, hogy Guzmics Richárd nagyon jól pótolta Juhász Rolandot. Most megint nehéz feladat elé állítottak minket, mert Tőzsér Dániel „kisárgult”, de helyette nyilván jön Gera Zoli. Juhász biztosan nem tud játszani, sajnos mindig elvesztünk valakit, de a keretünk adott… Nagyon remélem, hogy Gera visszatérésével kreatívabbak leszünk elöl, és több veszélyt tudunk jelenteni a kapura. Biztosan nagyon nehéz mérkőzés lesz, mert a csoportelsőkhöz látogatunk. Most szereztünk egy pontot, de azt mondom, legyen meg a négy, és hétfőn verjük meg az északíreket!

Olvasói sztorik