Törökország

Az NB III-as csapat megszorongatta a kazah ezüstérmest

A Törökországban edzőtáborozó Nyíregyháza végül 3-2-re kikapott a Kajrat Almatitól.
Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Nyíregyháza Spartacus – FK Kajrat Almati (kazah) 2-3 (0-1)
Belek, Törökország
Nyíregyháza: Ovszijenko – Rubus, Szalai V., Törtei, Farkas M. – Csorba (Kapacina, 84.), Zofcák, Ramos (Kiss G., 86.), Rezes – Pölöskey (Pálinkás, 80.), Szécsi. Edző: Mátyus János
Gólszerzők: Törtei (77.), Rezes (tizenegyesből 86.), illetve Gohou (30.), Bakajev (50.), Li (71.)

Az NB III-as Nyíregyháza Spartacus a kazah élvonalban ezüstérmes FK Kajrat Almati ellen lépett pályára Törökországban, felkészülési mérkőzésen. Az ellenfél kezdőjében ott volt a Bayern München korábbi kiválósága, az ukrán válogatott Anatolij Timoscsuk. A 36 éves középpályás korábban a szentpétervári Zenit együttesét is erősítette.

A meccs eleje kiegyenlített játékot hozott, a magyar harmadosztályú csapat teljesen egyenrangú ellenfele volt a kazahoknak. Az első helyzetét aztán rögtön gólra váltotta a Kajrat: a harmincadik percben egy szép összjáték után Ovszijenko tehetetlen volt az elefántcsontparti Gérard Gohou közeli lövésénél (0-1). Három perccel később Törtei távoli szabadrúgását védte a kazah hálóőr. A 37. percben egy hosszú indításra kimozdult az ellenfél kapusa, rosszul szabadított fel, Csorba pedig centikkel ívelt fölé 45 méterről.

Az első félidő utolsó harmadában többet támadott a Szpari, de maradt az egygólos kazah vezetés. A második játékrész néhány perces csúszással indult, ugyanis kialudtak a fények az edzőközpontban. Az ötvenedik percben növelték előnyüket a kazahok: a beragadó védők között kilépő Bakajev a szabolcsiak kapusán is túljutva lőtt a hálóba (0-2). Két perccel később Csorba 17 méteres lövését fogta a kapus.

Kétgólos hátrányban mindent egy lapra feltéve letámadta ellenfelét a Nyíregyháza. Mátyus János taktikája ezekben a percekben bevált, a kazahoknál nem volt sokat a labda, a Szpari próbált irányítani. Szépen-lassan ismét magára talált a kazah együttes, de a lelkesen futballozó nyíregyháziak remekül tartották magukat. Egészen a 71. percig, amikor Vitalij Li szabadrúgásból vette be Ovszijenko kapuját (0-3). A 74. percben majdnem szépített a Spartacus: ígéretes támadás végén Csorba beadását Szécsi fejelte fölé hét méterről.

A 76. percben a Kajrat kapusa kézzel ért a labdához a tizenhatoson kívül. Törtei állt a labda mögé, és gyönyörűen tekerte a kapuba a szabadrúgást 17 méterről (1-3). Az utolsó tíz percben a Szpari akarata érvényesült, több szép akciót is vezetett a magyar csapat, és közel állt egy újabb gól megszerzéséhez.

És csakhamar össze is jött: a 86. percben Szécsi szerzett labdát a tizenhatoson belül, egy jó csel után felrúgták. A büntetőt Rezes higgadtan értékesítette (2-3). Két perccel később Szécsi csípett el egy hazaadást, de elkapkodta a ziccert. A Nyíregyháza a mérkőzés több időszakában is a kazahok fölé nőtt, legalább a döntetlenre rászolgált volna.

Olvasói sztorik