Futsal

A világbajnokságért harcol a futsalválogatott

Anglia, Belgium és Ukrajna lesz a magyar válogatott ellenfele a Győrben rendezett selejtező tornán.

Kapcsolódó cikkek

A szeptemberi sikeres Európa-bajnoki kvalifikáció után újabb megmérettetés vár a magyar futsalválogatottra. Akkor a Románia elleni két play-off mérkőzésen elért döntetlen és győzelem szerbiai Eb-részvételt ért. Ezúttal egy négycsapatos minitornán kell az első két hely valamelyikét megszerezni ahhoz, hogy tavasszal ismét play-off párharcban játszhasson a magyar válogatott.

A cél Kolumbia: 2016 szeptemberében a dél-amerikai ország látja vendégül a világ 24 legjobb futsalválogatottját, köztük a hét Európából érkező csapatot – írja az MLSZ honlapja.

Sito Rivera csapatának nem lesz könnyű dolga: a győri Magvassy-csarnokban megrendezésre kerülő tornán az angol, a belga és az ukrán válogatott lesz a magyar válogatott ellenfele. Anglia az előselejtezőből érkezik, ahol Dánia, Wales és Izrael előtt, három győzelemmel végzett az előselejtező-csoport első helyén. Belgium nagyjából a magyar válogatotthoz hasonló játékerőt képvisel, míg Ukrajna kissé kiemelkedik a csoportból. Igaz, a 2014-es Eb-re kijutásért már játszottunk play-off párharcot keleti szomszédainkkal, akkor 1-2-es odavágó után, hazai pályán 5-4-re nyert válogatottunk, de idegenben rúgott több góllal Ukrajna jutott ki a belgiumi tornára.

Az Eb-felkészülés első állomásaként péntek reggel az MLSZ a torna helyszínén tartott sajtótájékoztatót, melyen a szövetséget Sipos Jenő szóvivő és Drucskó Zoltán, a Futsal Bizottság elnöke, a szakmai stábot Sito Rivera szövetségi edző és segítője, Korolovszky Gábor, a csapatot pedig Trencsényi János csapatkapitány és a Románia elleni győztes gól szerzője, Dróth Zoltán képviselte.

– A Románia elleni siker óta érezhetően megnőtt a figyelem a futsal irányába – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Nagyon nagy lehetőség ez a sportág számára, hiszen a februári Eb-részvétel után egy sikeres világbajnoki selejtező tovább népszerűsítené a futsalt. Jelenleg tizennégyezer futsaljátékost számlál az MLSZ adatbázisa, de egy jövő heti siker tovább növelheti ezt a számot.

– Az elmúlt években Győr a futsal hazai fővárosává vált – kezdte Drucskó Zoltán, az MLSZ Futsal Bizottságának elnöke. – Az elmúlt időszakban itt rendezett UEFA Elite Round és UEFA Main Round is sikeres volt, az UEFA is elismerte munkánkat. Természetesen számunkra is nagy öröm, hogy ismét fontos futsaleseményt rendezhetünk. A tornán jó eredményt várok a csapattól. Fontos, hogy a továbbjutás mellett a helyezés is számít, hiszen a csoportgyőztesek kiemeltek lesznek a play-off sorsoláson, így egy esetleges első hellyel elkerülhetjük a topcsapatokat a következő körben. Természetesen ehhez a közönség támogatására is nagy szükségünk lesz, reméljük, hogy a szurkolókkal együtt sikerül jó eredményt elérnünk.

– A románok elleni mérkőzés után most találkozott a csapat újra, így kifejezetten jó a hangulat az öltözőben – avatta be a sajtó képviselőit a csapat mindennapjaiba Sito Rivera szövetségi kapitány. – Azt a sikert kicsit kiélveztük, de most már a következő feladatra kell koncentrálnunk. Ellenfeleink az európai középszintet képviselik, Ukrajna kiemelkedik a csoportból, ők közvetlenül a topcsapatok mögött állnak. Ettől függetlenül ők sem verhetetlenek, hiszen két évvel ezelőtt csak idegenbeli góllal tudtak továbbjutni ellenünk az Eb-selejtező play-off párharcában. Nagy lehetőség a csapatnak, a sportágnak és az egész országnak is, hogy pár hónappal az Eb-selejtező sikere után kijuthatunk a vb-re is. Újságírói kérdésre a szövetségi kapitány elmondta, hogy Harnisch Ákos kisebb sérüléssel érkezett az edzőtáborba, egyelőre folynak az orvosi vizsgálatok, legkorábban holnap derülhet ki, hogy tudja-e vállalni a játékot a csatár.

– Kiegyensúlyozott a csoport, bár az ukránok a legerősebbek, így ugyanannyi esély van az első, de a harmadik helyre is – értékelt Trencsényi János csapatkapitány. – Remélhetőleg sikerül megverni Belgiumot és Angliát, így az utolsó meccsre marad a csoportelsőség kérdése. Az biztos, hogy jó meccseket fogunk játszani, így már ezért megéri kilátogatni a Magvassy-csarnokba.

– Hiszek a csapatban, az elvégzett munkában, és a csodában is – kezdte Dróth Zoltán, a válogatott csatára. – Rengeteget dolgozunk, edzünk és videózunk a felkészüléskor, ennek lett meg az eredménye Debrecenben, a románok ellen is, hiszek benne, hogy meg tudjuk nyerni a vb-csoportot.

A világbajnoki selejtezők programja

2015. december 10. csütörtök:

16 óra: Ukrajna–Anglia

18.15: Magyarország–Belgium

2015. december 11. péntek

17.45: Belgium–Ukrajna

20 óra: Magyarország–Anglia

2015. december 13. vasárnap

16 óra: Anglia–Belgium

18.15: Ukrajna–Magyarország

Minden mérkőzést a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban tartanak. A mindkét aznap mérkőzésre szóló napijegyet 1500 forintért, míg a mindhárom meccsnapra érvényes bérlet 3000 forintért vásárolható meg.

A válogatott kerete

Dávid Richárd (MVFC Berettyóújfalu), Dróth Zoltán (Rába ETO Futsal Club), Gál István (MVFC Berettyóújfalu), Harnisch Ákos (Rába ETO Futsal Club), Hegyesi Zsolt (Swietelsky-Haladás VSE), Horváth Norbert (DF Renaplin FC Dunaújváros), Hosszú Ádám (DF Renaplin FC Dunaújváros), Klacsák Bence (DF Renaplin FC Dunaújváros), Lovas Norbert (Nyírgyulaj KSE), Matkovics Gábor (Rába ETO Futsal Club), Németh Péter (Futsal Club Veszprém), Öreglaki Norbert (Swietelsky-Haladás VSE), Rábl János (MVFC Berettyóújfalu), Szeghy Szabolcs (Aramis SE), Tihanyi Csaba (MVFC Berettyóújfalu), Tóth Gyula (Rába ETO Futsal Club), Trencsényi János (MVFC Berettyóújfalu), Vas Ádám (Futsal Club Veszprém)

Olvasói sztorik