Futsal

Horvátországba utazik az 5+1-es kispályás válogatott

Immár hivatalos szövetsége is van a mini-futballnak Magyarországon, Fehér Csaba személyében korábbi válogatott futballista is dolgozik az elnökségben.

A kispályás labdarúgás a legnépszerűbb tömegsportok egyike Magyarországon (is), hiszen városi bajnokságokban vagy baráti társaságokban sok ezren űzik napi, heti rendszerességgel. A nemzetközi labdarúgó-szövetség a futsalt ismeri el „hivatalos” kispályás műfajként, de nem kérdés, hogy az 5+1-es, jellemzően kézilabdapálya-méretű játéktéren játszott foci legalább akkora, vagy még nagyobb tömeget mozgat meg rendszeresen.

Ennek a sportágnak azonban korábban semmilyen országos szintű szövetsége nem volt. Részben ezt a hiányt pótolandó, júliusban megalakult az Országos Mini-futball Szövetség. A székesfehérvári székhelyű szervezet elnöke Tibor Dávid, az elnökségi tagok között pedig megtaláljuk Fehér Csabát, a korábbi negyvenegyszeres válogatott labdarúgót is. A szövetség megalakításának másik fontos apropója, hogy a magyar kispályás válogatott meghívást kapott a sportág szeptemberi, horvátországi Európa-bajnokságára. A szövetség augusztus 21-én válogató tornát rendezett, a kispályás futballban legerősebb régiók válogatottjainak részvételével Székesfehérváron (Thermo Master Kupa). Ez alapján alakították ki a szakemberek, Nagy Lajos szakmai vezetővel az élen a magyar válogatott bő keretét.

A kialakított keret jelenleg 25 fős. Összetartó edzéseken, egymás közti edzőmérkőzéseken vannak túl a játékosok, a keretszűkítés ez alapján történik meg. Ezt a célt szolgálják a nemzetközi felkészülési mérkőzések is: szeptember 12-én Szlovákiában Három Nemzet Tornáján vesz részt a csapat, Szlovákia és Ausztria ellen játszik. Szeptember 18-án pedig igazi erőfelmérőként a többszörös Európa-bajnok Románia ellen játszik a válogatott Nagyváradon.

Ezután már következik is a nagy megmérettetés, az Európa-bajnokság. Szeptember 21-én Horvátországban, Vrsarban lesz a „történelmi”, első Európa-bajnoki meccse a csapatnak. A csoportellenfelek Moldova, Szlovénis és Olaszország, a csoport első két helyezettje jut tovább. Az Eb-n a kézilabda-pályánál nagyobb, 26×46 méteres játéktéren, 4×2 méteres kapura játszanak a csapatok, műfüvön, szabad téren. Az európai szabályok szerint a kispályás futball hivatalos eseményein 16 évet betöltött, amatőr státuszú játékosok szerepelhetnek, tehát profi csapatnál igazolt labdarúgók nem.

A 32 csapatos kontinenstorna döntője 26-án lesz Vrsarban. A magyar válogatott szakmai vezetője, a Videoton és Zalaegerszeg színeiben korábban NB I-es játékos, Nagy Lajos érthetően óvatos a célkitűzéseket illetően: „Nem lehetünk tisztában a nemzetközi erőviszonyokkal, ezért lesznek jók a nemzetközi felkészülési mérkőzések. Pozicionálni tudjuk magunkat, hol tartunk. Nem határoztunk meg minimális célt az Európa-bajnokságra, új szereplők vagyunk a porondon. A helyszínen kiderül, mit érhetünk el reálisan, nagyon örülnénk, ha a csoportból tovább tudnánk jutni.”