Futsal

Kapusgól is volt a Szuperkupa-meccsen

A kupagyőztes Rába ETO 6-2-re győzött a bajnoki címvédő Berettyóújfalu ellen a teremlabdarúgó idénynyitón.
Teremlabdarúgó Szuperkupa-mérkőzés
Mezei-Vill FC Berettyóújfalu – Rába ETO 2-6 (0-4)
Dunakeszi, játékvezető: Kovács G.
MVFC: Tihanyi – Trencsényi, Lovas, Rábl, Nagy T. Cserék: Dávid R., Gál I., Szabó P., Birinyi, Fehér K., Sánta, Harmati, Komáromi, Mezei D. Edző: Turzó József
Győr: Balázs Z. – Lódi, Palomeque, Juanra, Dróth. Cserék: Tóth Gy., Solano, Calvo, Bognár, Püspök, Gorjánácz, Hegyesi, Dürdő, Sáhó. Edző: Illa Sole Jordi
Gólszerzők: Rábl (21.), Trencsényi (27.), illetve Lódi (4., 19.), Dróth (8.), Calvo (16.), Solano (26.), Balázs Z. (27.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Szuperkupa-mérkőzéssel kezdetét vette az új teremlabdarúgó-idény. A bajnoki címvédő Berettyóújfalu ellenfele a kupagyőztes Rába ETO volt. A győriek nagy hiányzója Harnisch Ákos volt, aki sérülés miatt nem játszhatott. Dunakeszin, a gimnázium kocka-tornatermében rendezték a meccset – ennél kulturáltabb helyszínt is találhattak volna ennek a rangos találkozónak, bár a hangulatra kétségkívül nem lehetett panasz.

Eleinte a Berettyóújfalu dominálta, de a negyedik percben Juanra labdát szerzett, majd remek ütemben hozta játékba Lódi Tamást, akit őrizetlenül hagytak bihariak, ezért a kapufa érintésével a hálóba lőtt (0-1). A folytatásban Rábl János lőtt közvetlen közelről Balázs Zoltán kapusba. Egy perccel később még nagyobb helyzet maradt ki: Lovas passzát Trencsényi passzolta kapu felé, de egy győrinek ezt is sikerült menteni, a szöglet után pedig a kapus védett.

A túloldalon egy gyors kontra végén Gorjánácz kísérletét védte Tihanyi. A Berettyó erőltette a támadást, a védekezésre viszont kevésbé figyelt, ezt kihasználva a nyolcadik percben Dróth Zoltán volt eredményes – fizikai adottságait remekül kihasználva, erőszakosan helyzetbe került, majd magabiztosan lőtt a hálóba (0-2). A 14. percben előbb Rábl lőtt a kapufa mellé, majd Gál István bombája suhant mellé.

Két perccel később egy újabb gyors kontra végén Calvo lőtt hatalmas gólt (0-3). A szünet előtt, a 19. percben már kapus nélkül játszott az MVFC, ezt kihasználja Lódi Tamás a túloldalról, a saját kapuja elől emelt a hálóba. Néhány másodperccel a vége előtt tízméteres büntetőt lőhetett a Berettyó, de Dávid Richárd kísérletét a kapus lábbal hárította.

A szünet után azonnal szépített a Berettyóújfalu: Rábl János közelről volt eredményes (1-4). A 26. percben Juanra a kapufát találta el, a kipattanót Solano bombázta a hálóba (1-5). A másik oldalon egy gyors, pontos akció végén Trencsényi került helyzetbe, és nem is hibázott (2-5). A 31. percben Dávid Richárd lőtt a kapu mellé. Később Trencsényi távolról próbálkozott, de ő is célt tévesztett. Gál István következett, majd a kipattanót Nagy Tamás vágta fölé. Négy és fél perccel a vége előtt Palomeque szabadított fel a gólvonalról Nagy Tamás beadása után. Az MVFC levitte a kapusát, de megint ráfizetett, mert egy megpattanó lövést a győriek hálóőre, Balázs Zoltán úgy védett, hogy kapásból a túloldali hálóba lőtt (2-6).

A győriek rendkívül motiváltan, elszántan, fegyelmezetten játszottak – ez hiányzott részükről a tavaszi döntőben –, látszott, hogy számukra becsületbeli ügy ez a meccs. A bihariak éppen a helyzetkihasználásban bizonyultak ma gyengének, ami a fináléban nagyon jól ment nekik.

A mérkőzést Rangadó.hu szakértője, Madarász János, a Rába ETO korábbi válogatott játékosa, a Veszprém jelenlegi vezetőedzője értékelte:

Az első félidőben négy-nullra elment a Győr, pedig a két csapat között nem volt négygólos különbség. A Rába kihasználta az adódó lehetőségeit, a Berettyó viszont nem, ezáltal nagyon nehéz helyzetbe került. A szünet után mindent megpróbált az MVFC, de ellenfele akkor már játszhatta a saját játékát, nem kellett sietnie, járathatta a labdát, és az idővel is játszhatott. Hogyha egy csapat hat gólt kap egy ilyen ellenféltől, akkor nem tudja megnyerni a meccset, mindig azt szoktam mondani, hogy legfeljebb három gól fér bele.

A Berettyó nem vallott szégyent, a megérdemelten nyerő győrieknél pedig még szintén kell munka ahhoz, hogy végig uralni tudjanak egy ilyen mérkőzést. Az MVFC nagyon jól felépített csapat, bár nincsenek olyan jó anyagi kondíciói, ezáltal olykor az ETO javára billen a mérleg, de sok-sok munkával és tapasztalattal legyőzhető.

A győrieknek megmaradt ugyanaz a játéka, amely korábban jellemző volt, de sokkal egységesebb csap benyomását keltette, márpedig az egység nagyon fontos, hiszen csapatsportágról beszélünk. Ha valami nem stimmel a klubnál, az a pályán csapódik le. Nagyon erős, de nem verhetetlen csapat a Rába.

Edzői értékelések

Turzó József, Berettyóújfalu: – Igazam lett, mert újra nagyon motivált a Győr, és nagyon jó formában van. Ez Balázs Zoltánon is látszott, akinek nem sikerült jól az előző szezonja, most pedig üres kapus gólt szerzett. Abban látom a legnagyobb hibát, hogy nem tudjuk még kezelni, hogy bajnokok voltunk, és hogy kell bajnokként küzdeni. Az a küzdeni akarás, ami minket jellemzett, kicsit hiányzott. Nem játszottunk rosszul, megvoltak a lehetőségeink, de nem volt bennünk az az átütőerő, ez mentális szinten hiányzott. Megpróbálom megoldani a feladatot, van miből építkeznünk, és van hova fejlődnünk, van előttünk sok munka. Voltak fiataljaink, Harmati Tamás bemutatkozott, nagyon ügyesen mozgott. Voltak olyan taktikai elemek, amelyek jól sikerültek, például a második gólnál, amit gyakoroltunk. Amikor vállaltuk, amit megbeszéltünk, akkor működött, amikor kicsit féltünk a lehetőségtől vagy a felelősségtől, akkor nem működött. Ebben kell nagyon sokat fejlődnünk, de remélhetőleg ez napról-napra egyre jó lesz.

Illa Sole Jordi, Rába ETO: – Nagyszerű mérkőzést láthattunk, a Berettyóújfalu küzdött a győzelemért, de mi is azért dolgoztunk az elmúlt hetekben, hogy véghez tudjuk vinni ezt a kupagyőzelmet. Persze, még nem tökéletes a játékunk, de azért edzünk, hogy egyre jobbá váljanak a taktikai elemek, a hibáinkat kijavítsuk, és mindent tökéletesre fejlesszünk.

Olvasói sztorik