Futsal

A pénzhiány elvitte az NB I-et

Hároméves szereplést követően visszavonulót fújnak a Gyöngyösi FBSK-Medical Investment teremlabdarúgó-csapatánál.

Az összefogás hiánya és a pénz szűke miatt csupán az utánpótlás marad Gyöngyösön. Az NB I-nek búcsút int az Izsvák Zsolt vezette egyesület.
– Fél éve sincs, hogy mentőövért kiáltott, ám az idő nem segített. Végleges döntés, hogy elköszönnek az élvonaltól?– Nagyon valószínű, sőt kijelenthető, hogy igen – kesergett Izsvák Zsolt, ügyvezető elnök. – Sajnos a várost is elérte a válság, mi pedig nem tudunk vetekedni az NB I-be visszajutott férfi kézilabdázókkal, de említhetném példaként az uszodabezárást is, mint sportos tevékenységet, amelyre szintén nem futja helyi szinten – nyilatkozta Izsvák Zsolt a heol.hu-n.
– A 2008-as klubalapítást követően gondolta volna, hogy 2011-ben idáig jutnak? – Az induláskor nem nagy, hanem reális terveket szőttünk, ám azzal a pénztelenséggel előre nem számolhattunk, amely bekövezett.
– Pedig a nyitány fényesre sikerült…– Az NB II-es bajnoki cím valóban örömteli tényként szolgált, mint ahogy az első NB I-es évben kivívott bennmaradást is jó eredményként könyvelhettük el. Az idei hetedik helyezés tisztes helytállásként említhető, amelyből főleg az tavaszi idény mérkőzései emelkedtek ki. Több színvonalas találkozót is láthattak a nézők, akik azt is jól tudják, hogy a tizenkettes mezőnyből csupán a bajnok győriek, a berettyóújfaluiak és az Aramis ellen szenvedtünk vereséget, míg a Borsod Volánnal szemben kétszer is döntetlent játszottunk. A többieket legalább egyszer legyőzte a Baranyi Géza irányította csapat.
– Ha kritikával illették a csapatot, akkor az nem is elsősorban az eredményességre vonatkozott, hanem a gárda összetételére.– Valóban, ugyanis a kezdetek óta fennálló problémát a helyiek kontra nem gyöngyösiek szerepeltetése okozta. Noha mindig törekedtünk arra, hogy minél több hazai labdarúgó legyen a keretben, ez sajnos rajtunk kívül álló okok miatt sem sikerült. A Gyöngyösi AK nem engedte játékosait futsalozni, emiatt Czéh Márton, Nádudvari Bence, Csiszár Bence és Király Milán játékától is el kellett tekintenünk, míg Csoszánszki Dávid emiatt távozott Hevesre. Mi egyszer sem állítottuk azt, hogy a GYFBSK tanította meg futballozni ezeket a focistákat, csupán szerettünk volna nekik lehetőséget adni arra, hogy tehetségük ebben a sportágban is érvényre jusson, és jól érezzék magukat egy jó közösségben.

– Az utánpótlás számára azonban tudtak alkalmat kínálni a kiugrásra.– A 19 és a 15 éves korosztály csapata is bejutott a legjobb négy közé, amely egyedül a mi klubunknak adatott meg. A 19 évesek tavaly ősszel hat játékossal és három vereséggel kezdtek, amiből a bajnokság végére 16 fős keret és ezüstérem lett. A Berkes László vezette együttesből Marosi János gólkirályként is felhívta magára a figyelmet. A Berkesen kívül Benedek Szabolcs vezényelte, szintén az utolsó pillanatban összeállt U15-korosztály csupán a Rubeolát nem tudta megelőzni, az ezüst itt a Gyöngyösi Sportiskola részéről rendkívül pozitívan hozzáálló Nagy Gábor, Mán Géza és Nagy György Gábor érdeme is.
– Mi lesz a fiatalok sorsa?– Az U15-ös társaság marad, az U19 pedig az NB II-ben indul, csak gyöngyösiekkel a keretben. Ha maradunk az NB I-ben, összesen hat csapatot kellett volna működtetnünk, ráadásul a konkurencia is megnőtt a mezőnyben. Ezeket a terheket egyszerűen nem vehettük a nyakunkba.
– Többes számban beszél, bár köztudott, hogy a klub működtetéséhez nem nagyon kapott segítséget. Szinte egyedül vitte az ügyeket.– A város, amíg tudott, támogatta a klubot, a Medical Investmentnek is köszönet jár a szponzorációért, ám az tényleg hiányzott, hogy másoknak is felmérjék: itt élvonalbeli egyletről van szó, annak terheivel és lehetőségeivel együtt.
– Mennyi pénz kellett volna az NB I-hez?– A szinten tartáshoz legalább tízmillió forintra lett volna szükség.
– Nagyon csalódott?– Amiatt feltétlenül, hogy a remélt összefogásból nem lett semmi, pedig az új szabályozás nyújtotta pénzszerzéshez egységes program szükséges. Külön-külön csekély eredménnyel járhat az adóforintok sportba irányítása és ez helyi szinten bizony sok problémát okozhat. Nagy kár érte!

Olvasói sztorik