„Öld meg, öld meg a szerbet!” – példás büntetés várhat a magyar és bosnyák szurkolókra

„Elfogadhatatlan, hogy 2024-ben ilyen kiabálásokat halljunk a lelátóról” – írta a bosnyák sajtó.

Bár a bosnyákok hálásak voltak a magyar szurkolóknak, amiért a hétfői Nemzetek Ligája mérkőzés előtt egy molinón megemlékeztek a boszniai árvíz áldozatairól, a helyi és a szerb sajtó szerint a 2-0-s magyar sikerrel véget ért Nemzetek Ligája-mérkőzés után durva provokáció történt a lelátón.

A Csakfoci kiszúrta, hogy a bosnyák portálokon megjelent olyan videó, amelyen a két szurkolótábor együtt, közösen azt skandálja:

Öld meg, öld meg a szerbet! (Ubij, ubij Srbina!)

A Sportsport.ba azt írta, a meccsen többnyire tisztességes és sportszerű szurkolás zajlott, de a játékvezetői sípszó után olyan jelenetek történtek, amelyeket egyszerűen nem akarunk látni a sportpályákon.

A lap szerint döbbenetes, hogy miután a magyar szurkolók skandálni kezdtek, a bosnyák drukkerek csatlakoztak hozzájuk, ahelyett, hogy gyalázatos lépésükre füttyszóval válaszoltak volna.

Ezzel Bosznia-Hercegovina hírneve csorbult, és az biztos, hogy ezek a képek, felvételek bejárják Európát, és a teljes közvélemény elítéli őket. Teljes joggal… elfogadhatatlan, hogy 2024-ben is ilyen kiabálásokat halljunk a lelátóról.

A szerb sajtó természetesen reflektált a történtekre, a Republika azt írta, kíváncsi arra, hogy az UEFA fellép-e a történtekkel szemben, hiszen az ilyen botránynak nincs helye a sportban.

Az Informer arra hívta fel a figyelmet, hogy nem először történt olyan egy futballmérkőzésen, hogy a szerbek meggyilkolására szólítsanak fel, és bár biztosan nem kerülte el az Európai Labdarúgó Szövetség figyelmét, csak reménykedni lehet az azonnali reakcióban és büntetésben.

„Az UEFA hasonló skandálás miatt nyomorúságos büntetéseket rótt ki a horvátokra és az albánokra az Eb után. A »legnagyobb«, 50 ezer eurós bírságot a Horvát Labdarúgó Szövetség kapta.”

A Mondo ennél is továbbment, azt írta,

a magyarországi szélsőjobb nem titkolja területi igényét a Vajdaság felé, és valószínűleg ez az oka a zenicai stadionban felcsendülő lekicsinylő énekeknek.

Amennyiben az UEFA megállapítja a magyar szurkolók bűnösségét, úgy életbe lép egy egyéves próbaidőre felfüggesztett büntetés, ami alapján az MLSZ nem árusíthat jegyeket szurkolóinak a következő idegenbeli tétmérkőzésre.

Azaz elképzelhető, hogy Hollandiában csak hazai szurkolók előtt zajlik a november 16-i Nemzetek Ligája-összecsapás.

Az UEFA két hete büntette meg 20 ezer euróra (8 millió forintra) a magyar szövetséget a szurkolók németek elleni, Düsseldorfban rendezett Nemzetek Ligája-összecsapáson tanúsított rasszista megnyilvánulásai miatt.

Kapcsolódó
„Ha erre gondolok, a hideg is kiráz” – mélypontok után jutott el a válogatottba Szűcs Kornél
Valóra vált álomként élte meg válogatottbeli bemutatkozását Szűcs Kornél.