Nemzetközi foci

Senkinek sincs ellenszere a Bundesliga csendes gólgépére

Uwe Anspach / picture alliance via Getty Images
Uwe Anspach / picture alliance via Getty Images
Minden várakozást felülmúlva szerepel a Bundesligában a megfiatalított Eintracht Frankfurt, amely mindössze egy pont hátrányban üldözi a Bayern Münchent és Gulácsi Péteréket. Dino Toppmöller csapatából kiemelkedik Omar Marmoush, aki az eddigi hat fordulóban összesen tizenkét gólból vette ki a részét – sokan már az új Mohamed Szalah-ként emlegetik.

Bár vereséggel kezdte a szezont az Eintracht Frankfurt, Dino Toppmöller csapata azóta eszeveszett formában játszik: aratott négy győzelmet egymás után, majd a legutóbbi fordulóban rendkívüli izgalmak mellett játszott 3-3-as döntetlent a Bayern Münchennel, így a bajorok és a Lipcse mögött mindössze egy ponttal elmaradva a harmadik a német élvonalban. A Bayern elleni meccsen Omar Marmoush ismételten káprázatos formát mutatott – lőtt két gólt, egyet pedig előkészített.

A Frankfurt-Bayern mérkőzés összefoglalója:

Gyakorlatilag mostanra hozzászokhattunk, hogy az egyiptomi támadó brillírozik. Ugyan az első körben a Dortmund lenullázta,

azóta viszont öt bajnokin szerzett nyolc gólt, és kiosztott négy asszisztot, de az Európa Ligában is eredményes volt már egyszer, a kupában pedig két gólpassza volt. Szinte hihetetlen, de csak két olyan frankfurti találat volt a mostani Bundesliga-szezonban, amihez nem volt köze.

„Hihetetlen formában van, megvan benne az igazi gyilkos ösztön a kapu előtt” – dicsérte a rivális játékosát Max Eberl, a müncheniek sportigazgatója, míg Vincent Kompany úgy fogalmazott, készültek Marmoush-ból, mindent megtettek, hogy megállítsák, de egyszerűen olyan formában van, hogy nem lehet vele mit kezdeni ellenfélként.

A 25 éves támadó tündérmeséje arra mutat rá, mit tesz egy játékossal, ha azt érzi, hogy bíznak benne. A kanadai útlevéllel is rendelkező Marmoush a Wadi Deiglától igazolt Németországba, 18 évesen vitte el őt 2017-ben a Wolfsburg, azonban 2020 májusáig várnia kellett arra, hogy bemutatkozzon az első csapatban, és mivel kevés játéklehetőséget kapott, így fél évvel később az akkor másodosztályú St. Paulihoz került kölcsönbe. Kifejezetten jól sikerült a tavasza, hét gólja és három gólpassza volt, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy érkezése után a hamburgiak a negyedik legtöbb pontot szerezték a bajnokságban, és nemhogy a kiesést kerülték el, de végül a tizedik helyen zártak a bajnokságban.

Megint lepasszolták kölcsönbe, ezúttal viszont már a Bundesligába, a Stuttgarthoz, ahol szeptemberben a hónap fiatal játékosának választották, majd gólpasszt adott, mikor a svábok 2-0-ra legyőzték a Wolfsburgot. Be is találhatott volna az anyaklubja ellen, mert volt mersze odaállni egy tizenegyeshez a 80. percben, azonban „panenkázva” a keresztlécet találta el. Bár csak három találattal zárta a stuttgarti kölcsönjátékot, márciusban is ő volt a hónap legjobb fiatal labdarúgója.

Még wolfsburgi színekben.

Ekkor már visszarendelte őt végleg a Wolfsburg, Niko Kovac egy bajnokit leszámítva minden Bundesliga-mérkőzésen bevetette, ám, míg a szezon elején kezdőként számolt vele, miután nem jöttek a gólok, hamar rotációs játékossá vált, a végére már elsősorban a cserepadról szállt be, és egyre kevesebb játékpercet kapott. Így hiába folytak a háttérben végig az egyeztetések, nem hosszabbította meg a lejáró szerződését, és szabadon igazolhatóként elment az Eintracht Frankfurthoz.

2023 nyarán komoly változások történtek a klubnál. Értékesítették a világbajnoki ezüstérmes csatárt, Randal Kolo Muanit, míg Jesper Lindström a Napolihoz igazolt, majd meglepetésre kinevezték Dino Toppmöllert vezetőedzőnek. A 2002-ben a Bayer Leverkusent Bajnokok Ligája-döntőbe vezető Klaus Toppmöller fia érdekes karrierívet tudhat magának: Dudelange-zsal történelmet írt, miután első luxemburgi csapatként nemcsak egy európai kupasorozat csoportkörébe jutottak be (EL), de még pontot is szereztek, később pedig Julian Nagelsmann segítője volt Lipcsében és a Bayern Münchennél.

Toppmöller kissé váratlan kinevezésével együtt a csapat új útra lépett, a mezőny második legfiatalabb keretével vágtak neki a frankfurtiak a szezonnak, ehhez képest sikerült megcsípni a hatodik helyet, ami holtversenyben az Eintracht legjobb eredménye, mióta 2012-ben visszajutott az élvonalba.

Kolo Muani utolsó frankfurti szezonjukban összesen 40 gólban vállalt szerepet egymaga, nagy kérdés volt, kivel pótolja majd őt a vezetőség. Aligha gondolta volna bárki is, hogy az addig nem éppen gólérzékenységéről ismert Marmoush tölti majd be az utána keletkezett űrt, de a bajnokságban gólok (12) és gólpasszok (6) tekintetében is az élen végzett a csapaton belül.

„Ő felel azért, hogy veszélyesek legyünk elöl. Gólokat lő, és előkészít másoknak. Nehéz őt a sebessége miatt levédekezni, rendkívül gyorsan a védelem mögé tud kerülni” – méltatta az edzője.

Omar Marmoush eddigi számai Frankfurtban.

A mezőnymunkából is alaposan kivette a részét, 844 sprintje a szezon során a 12. legtöbb volt az egész Bundesligában. Ez a szám megmutatja, micsoda munkabírása van, és hogy a védelem mögé beindulások mellett sokszor helyezte nyomás alá az ellenfél védőit letámadáskor.

Mivel kiemelkedően szerepelt már az első frankfurti szezonjában, már a nyáron több klub bejelentkezett érte, például a Nottingham Forest – itt meg kell jegyezni, hogy Marmoush többször is elmondta már, a Premier League a vágya. Toppmöller azonban a nyáron kötött vele egy üzletet.

Mondtam neki, hogy maradjon még egy évet, mert felfelé ível a teljesítménye, és még nem érte el a csúcsot. Most láthatja mindenki, mire gondoltam

– mondta a vezetőedző a támadóról, aki a hat forduló alatt szerzett nyolc góljával klubrekordot döntött. Formáját pedig jelzi, hogy 4-es xG-re lőtte ezt a nyolcat, és csak egy találata esett tizenegyesből.

Omar Marmoush góljai és gólpasszai a Bundesliga-szezonban:

A sprintek ebben a szezonban sem maradnak el, már 146-nál jár, és az is sokat elárul arról, milyen veszélyt jelent a pályán, hogy ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot.

Omar Marmoush egyik nagy erőssége, hogy figyel mások véleményére, és elég jó tanácsokat kap. Ahogy arra a Bild is felhívja a figyelmet, Toppmöller még a Bayern szakmai stábjában dolgozva sokat segített Jamal Musialának a lövőmozdulata javításán, és most ugyanezt teszi az egyiptomival is. A játékos maga pedig a Frankfurt kapusának, Kaua Santosnak a szerepét emelte ki a Bayern elleni duplája után. „Sokat gyakoroljuk a befejezéseket, és mindig tanácsokkal lát el arról, hova és hogyan lőjek. Elég jól működik eddig” – mondta Marmoush.

A Bild cikkéből az is kiderül, hogy Marmoush az elektromos Smartjával rója Frankfurt utcáit, jól beszél németül, és az öltöző egyik vezére, ő felel a zeneválasztásért a meccsek előtt. A felhajtást azonban nem szereti, így azt sem, hogy most ennyire népszerű lett a teljesítménye miatt, kerüli az interjúkat, a külvilág felé inkább csak egy csendes gólgép – klubja ugyanakkor szeretné, ha fejlődne ezen a téren, a média részéről a megkeresés ugyanis eléggé megnőtt az irányába, és hát a Frankfurtnak sem lenne rossz, ha lenne egy ilyen reklámarca.

Bár elsősorban a pálya bal oldalán játszik, egyiptomi támadóként kikerülhetetlen, hogy Mohamed Szalah-hoz hasonlítsák. A válogatottban megférnek egymás mellett – van már közös Afrika Kupa-ezüstjük is 2021-ből –, ám mivel Szalah szerződése a nyáron lejár, és könnyen lehet, hogy távozik Liverpoolból, a sajtóban már beindultak a pletykák, hogy a honfitársával pótolhatják.

Amit az előző szezon óta művel, azt a mostaninál is jobban meg kellene becsülni és elismerni. Marmoush nap mint nap bizonyítja, hogy kiemelkedő tehetség és csodálatos játékos. Semmi kétség, afelől, hogy nagyon közel van az átigazolása Európa egyik legnagyobb klubjához

– mondta róla Ahmed Shobair, az egyiptomi válogatott korábbi kapusa.

A játékos szerződése 2027-ig szól Frankfurtban, jelen állás szerint aligha tölti ki.

Kapcsolódó
Lábuk előtt hevert Európa, de azóta mindenki hullámvölgybe került – mi történt a BL-csodát bemutató Ajax-játékosokkal?
A 2019-ben Bajnokok Ligája-elődöntőben kieső Ajax Amszterdam olyan focival rukkolt elő, amely után a topligák klubjai birokra keltek a futballistákért. A keret zöme, de még a vezetőedző is belebukott a váltásba.
Olvasói sztorik