Bolívia ismét oxigénhiányos magasságba viszi a válogatott meccsét

Eddig is sok kritika érte a Bolíviai Labdarúgó Szövetséget, amiért La Pazban, a világ legmagasabban, 3637 méteren fekvő nemzeti stadionjában játszotta a hazai mérkőzéseit. Egy időre a FIFA ezt meg is tiltotta neki, amióta viszont ismét szabad kezet kapott a szövetség, új rekordra tör.

A 3637 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Estadio Hernando Siles önmagában is ellentmondásos helyszín volt, hiszen az ellenfelek egyszerűen nem tudtak alkalmazkodni a magaslathoz.

Erre tökéletes példa, hogy az ország eddig kétszer rendezett Copa Américát: 1963-ban megnyerte, 1997-ben pedig döntőt játszott.

Azonban a szövetség emeli a tétet, október 10-én, a 4150 méteren fekvő Estadio Municipal de El Alto lesz a Kolumbia elleni világbajnoki selejtező helyszíne. Oscar Villegas szövetségi kapitány szerint azért, mert az újonnan felújított létesítmény gyönyörű, a gyepszőnyeg pedig csodálatos.

A stadionban pedig ott a szöveges magyarázat: „Se juega donde se vive”, azaz „Ott játszunk, ahol élünk.”

A stadionban egy meccset már rendezett a válogatott, a legutóbbi körben Venezuelát 4-0-ra kiütötte, pedig a vendégek állítólag oxigénkamrákban is készültek az összecsapásra. Most Kolumbia próbálkozik a tisztes helytállással, a válogatott napok óta a 2500 méteren fekvő Cochabambában akklimatizálódik.

A bolíviaiak állítólagos hazai előnyéről szóló viták nem újkeletűek, 2006-ban a FIFA egyszer már betiltotta a 2500 méternél magasabban található pályákat, erre válaszul Evo Morales elnök diszkriminációt és futballapartheidet emlegetett. Később a FIFA feloldotta a tiltását.

De a kritika megmaradt. A brazil szupersztár, Neymar 2007-ben embertelennek nevezte a La Paz-i körülményeket, és közzétett egy fotót, amelyen csapattársai oxigént kaptak a lefújást követően. Az argentinok klasszisa, Lionel Messi állítólag egyszer hányt is egy bolíviai öltözőben, a helyi sajtó szerint pedig 2019-ben egy játékvezető összeesett és meghalt egy bajnokin az El Altóban.

Érdekesség, hogy Bolíviának más lehetőségei is vannak, alig 500 méteren fekszik Santa Cruz de la Sierra, az ország legnagyobb városa, amelynek 38 ezer férőhelyes stadionja van.

De a válogatott közel 40 éve nem játszott ott vb-selejtezőn, nem véletlenül.