A FIFA átigazolási szabályzatáról kimondták, hogy szembe megy az Európai Uniós jogokkal

Lassana Diarra karrierje szolgáltatta a példát a jogvitához.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nemzetközi átigazolásokra vonatkozó szabályok között egy kitételről kimondta az Európai Unió luxembourgi szélhelyű bírósága, hogy ellentétesek az uniós jogokkal.

Az ügy előzménye, hogy a korábbi francia válogatott Lassana Diarra a FIFA által elfogadott bizonyos szabályokat vitat, amelyek  megakadályozták, hogy a belga Charleroi-hoz igazoljon. Abban az esetben ugyanis, ha valamely klub úgy ítéli meg, hogy egyik játékosa a munkaszerződését annak rendes lejárta előtt alapos ok nélkül szüntette meg, kártérítésre szólíthatja fel a focista új munkaadóját.

Ennek elmaradása esetén akár eltiltást is kaphat a futballista, amely akadályozza a szabad mozgását, így a klubok közötti versenyt is. Ezen felül a korábbi csapatának is meg kell tagadnia a nemzetközi átigazolásról szóló tanúsítványt, amíg a jogvita fennáll.

Az uniós bíróság pénteken kihirdetett ítéletében kimondta: ezen szabályok ellentétesek az uniós joggal.

Az Európai Unió bírósága szerint a szabályok akadályozzák a szabad mozgást, hogy az unió valamely másik tagállamában letelepedett klubnál folytathassák munkájukat. A bíróság azt állapította meg, hogy a vitatott szabályok célja az unióban letelepedett hivatásos labdarúgóklubok között esetlegesen fennálló verseny korlátozása, sőt megakadályozása.

Az uniós bíróság arra emlékeztetett, hogy a hivatásos labdarúgás ágazatában alapvető szerepet játszik a már képzett játékosok leigazolásáért folyó verseny. Végezetül a bíróság megállapította azt is, hogy a szóban forgó szabályok nem tűnnek sem elengedhetetlennek, sem szükségesnek.