Megfulladó nagy hal, szánalmas uszkár – nem először verték bucira a Liverpool egykori nagyreményű edzőjét

Hazai színtéren egyeduralkodó, az elmúlt tíz hónapban mindössze egy tétmérkőzést veszített el a Celtic labdarúgócsapata, amely a Bajnokok Ligáját is egy meggyőző, Slovan Bratislava elleni 5-1-es győzelemmel kezdte. Aztán kedden megrendítő pofonba futott bele Dortmundban, ahol 7-1-es vereséget szenvedett. Egy olyan edzővel, akit egykoron a Liverpool megmentőjének szerződtettek, ám jelenleg csak a brutális vereségekkel forrt össze a neve a nemzetközi porondon. A skót futball továbbra is súlytalan.

Válogatott szinten nem meglepetés a skótok szerencsétlenkedése, hiszen a világbajnokságra 1998 óta nem jutottak ki, amikor pedig nyolc alkalommal szerepelhettek, sohasem jutottak tovább a csoportkörből. Európa-bajnokságon négyszer jártak, ugyancsak sikertelenül: a legutóbbi két alkalom közül 2021-ben a 22., idén a 24. helyen zártak.

A nyári tornán az elmúlt hét évtized legsúlyosabb vereségét szenvedte el Skócia világversenyen: az 1954-es világbajnokságon 7-0-ra bukott el Uruguaytól, most 5-1-re páholta el Németország.

Klubszinten a régmúlt sokkal fényesebb volt, a skót csapatok három európai kupasorozatot nyertek meg: Celtic lett az első csapat a Brit-szigetekről, amely megcselekedte ezt a BEK 1966–67-es kiírásában, majd a Rangers (1972) és az Aberdeen (1983) lett első a Kupagyőztesek Európa Kupájában. Skót klub legutóbb a 2022-es Európa Ligában volt finalista, akkor a Rangers tizenegyesekkel kikapott az Eintracht Frankfurttól.

A Bajnokok Ligájában azonban az utóbbi években nem sok babér termett a skótoknak. Negyeddöntőt 1988 óta nem játszottak (akkor a Rangers kapott ki a nyolc között a Steauától), azóta négyszer fordult elő, hogy a legjobb 16-ig eljutott egy képviselőjük, legutóbb 2013-ban a Celtic, amely sima 5-0-s összesítéssel kipottyant a Juventus ellen.

Azóta 12 kiírásból most a hatodik alkalom, hogy egy csapatuk túlélte a selejtezőket.

A legkijózanítóbb emlékeztető

A brit lapok szerint a Bajnokok Ligájának van egy olyan szokása, hogy mókás rendezőként pár dicstelen epizódot a Celticre oszt. Így fordulhat elő, hogy a csapat időről időre kemény pofonokba szalad bele. Ahogy a Guardian írta: a nagy hal mindig megfullad, ha kiveszik a kis házi tavából.

Ez történt kedden, amikor a Celtic belefutott egy gigantikus kiütésbe a Borussia Dortmund vendégeként. Pedig az előjelek nem utaltak erre, a glasgow-i csapat a 2024-es naptári évben egyetlen vereséget szenvedett tétmérkőzésen, még március 3-án, a Hearts vendégeként (0-2), de döntetlent is csupán háromszor ért el.

Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP – Jamie Gittens (Dortmund) és Nicolas Kühn (Celtic) csatája

A jelenlegi szezonban minden meccsét megnyerte, és úgy utazott el Németországba, hogy előtte három tétmérkőzésen 16-3-as gólkülönbséget produkált. Előbb 5-1-re verte a pozsonyi Slovant a BL-nyitányon, majd 5-2-re a Falkirk csapatát a Ligakupában, a hétvégén pedig 6-0-ra nyert bajnokin a St. Johnstone otthonában.

Dortmundban sem tűnt reménytelennek a helyzet, hiszen Emre Can korai büntetőjét a 9. percben még kiegyenlítette Maeda Daizen. Aztán beindult a henger, Karim Adeyemi egy félidő alatt mesterhármast szerzett, végül a Borussia meg sem állt a 7-1-es sikeréig.

A skót sajtó nem volt, kíméletes, a The Scotsman azt írta, Celtic a legkijózanítóbb emlékeztetőt kapta arról, hol tart, és Skócia legjobb kutyáit szánalmas uszkárrá silányították a Signal Iduna Parkban.

Ezek után kíváncsian várja a nemzetközi és a hazai sajtó, hogy bír majd a csapat a ránehezedő nyomással a közelgő Atalanta elleni idegenbeli, majd az RB Leipzig elleni hazai összecsapáson. A Slovan elleni siker azt az érzést keltette, hogy a Celtic jobban felkészült a Bajnokok Ligájára, mint a közelmúltban bármikor is, de ezt gyorsan sikerült feledtetni.

Veretlen csapatból remegő roncs

Az edző Brendan Rodgers szerepe külön témát is megérne. Az északír szakember 2004-ben José Mourinho hívására csatlakozott a Chelsea akadémiájához, később dolgozott Avram Grant és Luiz Felipe Scolari mellett is.

Edzőként az első komolyabb sikerét a Swansea Citynél érte el, amikor a walesi klubot a Championshipből felvitte a Premier League-be, ahol 2012 januárjában a hónap menedzserének választották. Lecsapott rá a Liverpool, de három és fél év alatt csupán egy bajnoki ezüstöt tudott felmutatni. Azóta két klubja volt, a Celtic (2016-19, majd 2023 óta), illetve a Leicester City (2019-2023), amelyet négy éve FA-kupa sikerig vezetett.

Amire viszont nem lehet büszke: három különböző Celticet is irányított, amelyek hét gólt kaptak a Bajnokok Ligájában, ilyen rossz teljesítményre soha, senki sem volt még képes.

A skótok 2016-17-ben a Barcelonától 7-0-ra, egy évvel később a PSG-től 7-1-re kaptak ki, a keddi, dortmundi KO volt a harmadik ilyen zakó. De Rodgers számláján akad egy 0-5 (PSG, 2017-18), illetve egy 0-6 is (Atlético Madrid, 2023-24).

„Az ilyen éjszakák kemények, de ezen a szinten megtörténhetnek. Tanulni kell a mérkőzésből, és tovább kell lépni. Magabiztosan jöttünk, de sokkal jobban kell kezdenünk a meccset, mint tettük” – nyilatkozta.

A BBC a sivár éjszaka sötét komédiájáról írt a meccs kapcsán, a portál szerint a 7-1-es végeredmény egész hízelgő, mert akár 10-1 is lehetett volna a vége.

A Dortmund fél óra alatt remegő ronccsá tette a Celticet. Brutális volt. A végük pedig gyors és szörnyű

– írta.

A szakíró szerint a 90 perc óriási megaláztatás volt a csapat számára, mely ismét beleesett abba a csapdába, hogy azt hitte, attól, hogy szombaton szabadon futballozhatott a St Johnstone ellen, megpróbálhatja ugyanezt Dortmundban is. A legnagyobb hibát azzal követte el Rodgers, hogy nem próbálta meg lezárni a teret, nem akart védekezésre berendezkedni, inkább olyan nyílt taktikát választott, mint egy skót középcsapat ellen. Ezt pedig a németek kegyetlenül megbüntették.

Rodgers nem változtatna

Amikor mindezzel szembesítették a menedzsert, és feltették a kérdést, csinálna-e valamit másként, gondolkodna-e másik felállásban, azt válaszolta: „Nem igazán.”

A BBC úgy fogalmazott, a megalázó dortmundi este egy olyan horrorfilm ismétlése volt, amelyet a Celtic-rajongók már túl sokszor láttak elitcsapatokkal szemben.

Rodgers ugyanakkor elvárná csapatától, hogy mindig alkalmazkodjon, akkor is, ha Dortmund-kaliberű ellenféllel találkozik, de azt is elismerte, hogy néha a minőséggel nem bírnak.

Táborozzunk le és csak várjunk? Nem ez fogjuk tenni. Tudjuk, hogy időnként nehéz lesz. Sajnos ezen az estén túl könnyen adtuk magunkat és megbüntettettek bennünket

– nyilatkozta.

„Nagyon magabiztosan utaztunk Dortmundba, úgy éreztük, jó helyen vagyunk. Aztán így jártunk. Nagyon nehéz eljutnunk erre a szintre, de versenyképesebbek akarunk lenni. Tanulnunk kell belőle, különben ezen a szinten jön a büntetés.”

Kapcsolódó
„UEFA maffia” – üzenték a dortmundi drukkerek a BL-meccs előtt
Az előző szezonban döntős Borussia Dortmund szurkolói egyértelmű állásponton vannak a Bajnokok Ligája újítását illetően.