Nemzetközi foci

1969-ben felállított klubrekordot döntött meg az Arsenal 16 éves kapusa

Adrian Dennis / AFP
Adrian Dennis / AFP

Jack Porter az Arsenal történetének legfiatalabb játékosa, aki kezdőként lépett pályára a londoni csapat színeiben. 16 évesen és 72 naposan kapott bizonyítási lehetőséget a Bolton ellen 5-1-re megnyert Ligakupa-mérkőzésen. A korábbi csúcsot Cesc Fabregas tartotta, aki 16 évesen és 177 évesen kezdett az Arsenalban még 2003 októberében.

Ami az igazán nagy szó, hogy Porter kapus, akiket ritkán dobnak be a nagycsapatok ilyen fiatalon. A klubnál a korrekordot a poszton Malcolm Webster tartotta 18 évesen és 308 naposan, ennyi idős volt, amikor 1969-ben az első csapat kapujába állították.

„A meccs előtti napon mondtuk el neki, hogy kezdeni fog, alig fért a bőrébe. Rögtön beszélt a családjával, akiket teljesen meglepett a döntés, azt hiszem, kissé aggódtak érte. De jól reagált, higgadt volt az edzésen, majd a mérkőzésen is. A csapattársai is sokat segítettek neki. Micsoda tapasztalat, és milyen remek módja a rekorddöntésnek!” – lelkendezett Mikel Arteta csapata győzelme után.

Jack Porter 2020-ban csatlakozott az Arsenalhoz, az előző szezonban pedig négy alkalommal kapott lehetőséget az U18-as Premier League-ben, ahol egyébként a londoniak korábbi kiváló játékosa, Jack Wilshere a vezetőedző. Játszott már az U16-os és az U17-es angol válogatottban is, az Atalanta elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen pedig már a kispadon foglalt helyett. Emellett Arteta ugyan a meccsre nem jelölte a Tottenham és a Manchester City elleni bajnokikon, az utazókeretben azonban ott volt a fiatal kapus, így már egy ideje gyűjti a tapasztalatokat az első csapatnál.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik