Ha most nem robbannak fel dühükben a németek, akkor soha

Két és fél hónappal a spanyoloktól hosszabbításban elszenvedett 2-1-es Eb-negyeddöntős vereséget követően az UEFA játékvezetői bizottsága arról tájékoztatta a bírókat, hogy Marc Cuccurella kezezésénél hiba történt, és büntetőt kellett volna ítélni a németeknek. Mindezt még 1-1-es állásnál, a 107. percben…

A július 5-i mérkőzésen a rendes játékidő 1-1-re végződött, a hosszabbításban pedig a németek megszerezhették volna a vezetést: a 107. percben Jamal Musiala lövése pont Cucurella kezét találta el. Németország egy emberként reklamált tizenegyest, Anthony Taylor játékvezető azonban nem ítélt büntetőt.

Akkor az volt az indoklás, hogy az európai szövetség éppen az ilyen esetekre hívta fel a figyelmet az Európa-bajnokság előtt, miszerint Cucurella keze természetes helyzetben, maga mellett függőlegesen állt és nem nagyobbította meg a testét. Azaz vétlen kezezésről van szó.

Eltelt két és fél hónap, és az Európai Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottsága – elemezve az Eb-t – arról tájékoztatta a nemzetközi bírókat, hogy hiba történt és büntetőt kellett volna ítélni.

„A legújabb UEFA-irányelveket követve a kapura lövést megállító kéz és labda érintkezését szigorúbban kell büntetni, és a legtöbb esetben büntetőrúgást kell ítélni – kivéve, ha a védő karja nagyon közel van a testéhez.

Ebben az esetben a védő a testhez nem túl közeli karjával állította meg a kapura lövést, ezért büntetőrúgást kellett volna ítélni

– írta a bizottság, hozzátéve, hogy sárgát nem ért volna Cucurella szabálytalansága.

Kapcsolódó
Eb-dilemma: Andersen kezezése miért volt büntető és Cucurelláé miért nem?
Az ESPN megnézte az UEFA előírásait és elvárásait.