Nemzetközi foci

Aggódik a demencia miatt a Manchester United legendája

Darren Staples / AFP
Sir Alex Ferguson sokat olvas, kvízeket old meg, így próbál szellemileg fitt maradni
Darren Staples / AFP
Sir Alex Ferguson sokat olvas, kvízeket old meg, így próbál szellemileg fitt maradni
Visszavonulása óta nagyon ritkán adott interjút Sir Alex Ferguson, a Manchester United egykori legendás menedzsere, aki 82 évesen a nyugdíj utáni életéről és félelmeiről is beszélt a BBC Breakfastnek.

Az 1941. december 31-én született szakember a St Mirren (1974-1978), az Aberdeen (1978-1986) és a skót válogatott (1985-1986) után ült le a Manchester United kispadjára, ahol 27 év alatt 38 trófeát nyert, köztük 13 Premier League-et, öt FA-kupát és két Bajnokok Ligáját. Szolgálataiért 1999-ben lovaggá ütötték.

A menedzseri karrierje 2013-ban ért véget, távozása óta szeretett klubja csak keresi a helyét, de hiába szerződtetett olyan edzőket, mint David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjaer és Ralf Rangnick, a sikerek elkerülték. Jelenleg a holland Erik ten Hagban bízik a vezetés, hátha sikerül visszatérni legalább hazai színtéren a csúcsra.

Ferguson azt mondta, jól érzi magát, igyekszik távol tartani magát a problémáktól, de néha hiányzik neki a futball és a munka.

„A visszavonulásom utáni évben elmentem a BL-döntőre, és azt mondtam feleségemnek, Cathynek, hogy ez hiányzik. A nagy meccsek, az európai kupameccsek” – mesélte.

A mai napig rendszeresen látogatja a Manchester United hazai és idegenbeli meccseit, az Old Traffordon, a stadionon kívül pedig van egy szobra is. A felesége tavaly októberben, 84 éves korában halt meg.

Sir Alex 2018-ban agyvérzést kapott, amely után sikeres sürgősségi műtéten esett át. Jól érzi magát, de nem tagadta, nagyon fél a demenciától, azaz a gondolkodás és a memória rosszabbodásától és a fokozatos elbutulástól.

82 éves vagyok, nyilván aggódom emiatt. De még valóban elég jó az emlékezetem, há’Istennek, nem tudom, így marad-e. De aggódom.

Sokat olvasok, kvízeket oldok meg, és szerintem ez segít. Vannak százkérdéses YouTube-kvízek, ha nem érek el legalább 70 százalékot, akkor küzdök tovább.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik