Gyászol Olaszország, meghalt Salvatore Schillaci, az 1990-es vb hőse

59 éves volt az egykori kiváló csatár.

Meghalt Salvatore „Totó”Schillaci, az olasz labdarúgó-válogatott egykori kiválósága. Az egykori csatár, akinél két éve diagnosztizáltak vastagbélrákot, másfél héttel ezelőtt kórházba került. 59 éves volt.

Olaszországban futballozott a Messina, a Juventus és az Inter csapatánál is, utóbbi kettővel UEFA Kupát nyert. 1994-ben a Júbilo Iwatába igazolt, ő lett a japán liga történetének első olasz játékosa. 1997-ben bajnoki címet nyert a klubbal, két évvel később pedig visszavonult.

A legnagyobb sikerei azonban az olasz válogatotthoz és az 1990-es, hazai rendezésű világbajnoksághoz kötődnek, ahol kissé váratlanul, de ő lett a torna sztárja.

Schillaci két gólt szerzett a csoportkörben, majd betalált a nyolcaddöntőben Uruguay, a negyeddöntőben Írország, az elődöntőben pedig Argentína ellen is, míg a bronzmeccsen ő szerezte a győztes gólt Anglia ellen a 86. percben, tizenegyesből.

Hat góljával ő lett a világbajnokság gólkirálya, és őt választották meg a torna legjobb játékosának. Teljesítményéről mindent elmond, hogy abban az évben a második helyen végzett az Aranylabada-szavazáson, a németekkel világbajnok Lothar Matthäus előzte csak meg. Toto Schillaci 16-szoros olasz válogatott, összesen hétszer talált az ellenfelek kapujába.

Kapcsolódó