Nemzetközi foci

15 éve láthattuk a Premier League egyik legprovokatívabb gólörömét

ANDREW YATES / AFP
ANDREW YATES / AFP

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt, 2009. szeptember 12-én a Manchester City az Arsenalt fogadta a Premier League-ben.

A City kezdőjében ott volt az az Emmanuel Adebayor, aki épp az Arsenaltól érkezett, a manchesteriek a Transfermarkt adatai szerint közel 30 millió eurót fizettek érte.

A meccs első 80 perce nem róla szólt, sokkal inkább a ma már szakkommentátorként dolgozó Micah Richardsról, aki két City-gólban is főszerepet vállalt: az elsőnél az ő fejese után került a labda a kapufát és Manuel Almuniát érintve az Arsenal kapujába, a másodiknál pedig az ő előkészítése után talált be Craig Bellamy. Mivel a két hazai gól között az Arsenal holland támadója, Robin van Persie is eredményes volt, így a hajrára fordulva 2-1-re vezetett a City, és akkor jött el Adebayor nagy pillanata.

Az egész onnan indult, hogy Mark Clattenburg spori továbbengedte a játékot, amikor Gael Clichy keményen odanyomott egyet Shaun Wright-Phillipsnek, aki pontosan adott középre, Adebayor pedig úgy fejelhetett, hogy egyetlen védő sem nyomasztotta –  nem is rontotta el a ziccert.

Ami ezután következett, arra mind a City-, mind az Arsenal-drukkerek pontosan emlékeznek a mai napig: a togói csatár végigsprintelt az egész pályán, hogy aztán térden csúszva ünnepelhessen korábbi csapata szurkolói előtt.

Adebayor sárgát kapott a provokatív, a londoni klub szurkolói által felettébb tiszteletlennek tartott gólörömért, az angol szövetség pedig 25 ezer fontos pénzbüntetéssel és kétmeccses eltiltással sújtotta.

Az Arsenal-drukkerek akkor kezdtek el fújni Adebayorra, amikor a jól sikerült 2007-2008-as idény után, amelyben 24 bajnoki gólig jutott a csatár, több klub is bejelentkezett érte, ő pedig nem túl szerencsés módon úgy fogalmazott, hogy jó esélye van arra, hogy Európa legerősebb csapatai közül az egyik lecsap rá. Bár Arsene Wenger igyekezett enyhíteni a feszültséget, az Arsenal-fanatikusoknál Adebayor elvágta magát, és többször is kifütyülték, 2009 nyarán pedig le is lépett – de maradt Anglián belül, mert elvitte a Manszúr sejk vagyonával kitömött City.

Adebayor a 2009-2010-es idény első három bajnokiján egyaránt betalált új csapatában, aztán a sorozatot folytatta az Arsenal ellen is, így a manchesteriek négy győzelemmel rajtoltak.

A bajnokság végén azonban csak az ötödik helyen zárt a szezont Mark Hughes-zal kezdő, de azt Roberto Mancinivel befejező irányított City, amelyet a Chelsea, a Manchester United, az Arsenal és a Tottenham is megelőzött. Adebayor abban az évben 26 bajnokin 14 alkalommal volt eredményes, így a 23 gólos Carlos Tévez mögött második lett a City házi góllövőlistáján.

Adebayor később megfordult a Real Madridnál, a Tottenhamnél, a Crystal Palace-nál, a török Basaksehirnél és Kayserispornál, a paraguayi Olimpiánál, majd a togói Semassiból vonult vissza 2023 márciusában.

Olvasói sztorik