Nemzetközi foci

A partjelzőket ért erőszakos inzultusok miatt a les eltörlését fontolgatják a holland amatőr ligákban

Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP

A Holland Labdarúgó Szövetség (KNVB) azt fontolgatja, hogy az amatőr bajnokságokban eltörli a lest, mivel a vitatott ítéletek miatt egyre több erőszakos inzultus érte a partjelzőket.

A holland futballpiramis alsóbb régióiban legtöbbször nem a szövetség által delegált partjelzők tevékenykednek, hanem az érintett klubok választanak ki maguk közül egy-egy személyt, akik lengetnek.

Az előző idényben 1864 mérkőzés szakadt félbe erőszakos incidens miatt, ez 11 százalékos növekedést jelent az eggyel korábbi szezonhoz képest, ötéves viszonylatban pedig 58 százalékos növekedésnek számít.

„Igaz, hogy ez csak egy egészen csekély töredékét teszi ki az évente lejátszott 780 ezer mérkőzésnek, de szó sincs arról, hogy a szőnyeg alá söpörnénk a problémát, épp ellenkezőleg, tűzzel-vassal irtani akarjuk az erőszakos megnyilvánulásokat. Nem zárom ki, hogy az lesz a vége, hogy partjelzők nélkül bonyolítjuk le a meccseket” – idézte a Reuters Jan Dirk van der Zeet, a szövetség igazgatóját.

A manapság használt lesszabályt 1925-ben, vagyis közel száz éve vezették be, és azóta csak kisebb kiegészítésekkel módosították. De időről időre felmerülnek ötletek a lesszabály megreformálására, legutóbb Arsene Wenger dobott be egy merész javaslatot, amelyet a nemzetközi szövetség kisebb korosztályos bajnokságokban már tesztelt. Erről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Wenger lesszabály-ötlete borzalmasan hangzik, mégis elkezdték tesztelni
Az új lesszabály egyesek szerint a támadó focinak adna egy löketet, mások szerint pont a visszájára sülne el. Valójában a labdarúgás vonzereje a tét.
Olvasói sztorik