Nemzetközi foci

Haalandéknál jártak a doppingellenőrök, de két olyan focistát kerestek, akik már nagyon régen meghaltak

CRISTINA QUICLER / AFP
A norvég kapitány azt hitte, csak meg akarják viccelni.
CRISTINA QUICLER / AFP
A norvég kapitány azt hitte, csak meg akarják viccelni.

Abban nincs semmi meglepő, ha egy adott ország doppingügynöksége felkeresi az adott ország futballválogatottját. De az már kissé fura, ha a doppingellenőrök a szövetségi kapitányon egy olyan játékost keresnek, aki nincs is keretben, illetve két olyan futballistát, akik már hosszú ideje nem élnek.

Érthető, ha a bizarr kérdés után a norvég szövetségi kapitány, Stale Solbakken egyből a kandi kamerát kereste. A doppingellenőrök Erling Haalandot, Jörgen Strand Larsent, Antonio Nusát, Oscar Bobbot, Einar Gundersent és Jörgen Juvét választották ki doppingvizsgálatra.

Közülük Gundersen 1962-ben, a válogatottsági gólrekorder Juve 1983-ban hunyt el, Bobb pedig jó ideje sérült, így esélye sem volt bekerülni a válogatottba.

Amikor Solbakken jelezte a megjelent doppingellenőröknek, hogy van egy kis probléma, azok nem tudták értelmezhető választ adni arra, hogy Gundersen, Juve és Bobb hogyan került fel a listájukra. Úgyhogy a kapitány felhívta a norvég doppingellenes ügynökséget, és a végén azt sikerült kihozni, hogy Juve és Gundersen azért kerülhetett bele az ellenőrök noteszébe, mert előbbi az első, utóbbi a harmadik helyen áll a norvég válogatott góllövőlistáján.

Mindketten parádés gól/meccs mutatót produkáltak, Juve 45 találkozón 33-szor (0,73-as átlag), Gundersen 33 meccsen 26-szor (0,79-es átlag) volt eredményes.

Haaland azonban mindkettőjüket veri, a Manchester City támadója, aki klubjában legutóbbi két meccsén is mesterhármast ért el, 33 mérkőzésen jegyezte a 31 válogatottbeli gólját, ez 0,94-es átlagot jelent.

A norvég doppingellenes ügynökség igyekezett humorosan elvenni az élét a kellemetlen malőrnek, és a közleményükben azt írták, általában ennél ügyesebben sikerül azonosítaniuk a doppingvizsgálatra kiválasztott célszemélyeket.

A norvég válogatott a Nemzetek Ligája B osztályában szerepel, és pénteken Kazahsztán vendége lesz, majd hétfőn Ausztriát fogadja.

Olvasói sztorik