Nemzetközi foci

Üstökösként robbant be a német fociba, kokainbotrány miatt bukta a kapitányi posztot – meghalt Christoph Daum

FERDINAND OSTROP / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FERDINAND OSTROP / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hosszan tartó súlyos betegség után, 70 éves korában meghalt Christoph Daum, számolt be róla a Bild. Az edzőnél 2022 nyarán diagnosztizáltak tüdőrákot.

Daum Duisburgban nőtt fel, és sosem profiskodott, az iskola mellett futballozott, 1981-ben amatőr bajnokságot nyert. A kölni amatőrcsapatot edzette először, majd később az 1. FC Köln vezetőedzője volt és a fiatal edző kis híján csodát tett, kétszer is majdnem sikerült megelőzni a Bayern Münchent a Bundesligában, a kölniek 1989-ben és 1990-ben is ezüstéremmel zártak.

1992-ben viszont már senki sem állíthatta meg, a többi közt Eike Immel, Guido Buchwald, Maurizio Gaudino, Matthias Sammer és Fritz Walter fémjelezte VfB Stuttgartot bajnoki címig vezette, majd megnyerte a csapattal a Szuperkupát is.

SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP Dieter Hoeness és Christoph Daum az 1992-es bajnoki cím után.

Daum később volt bajnok Törökországban (egyszer a Besiktassal, kétszer a Fenerbahcéval), az Austria Wiennel pedig az osztrák bajnokságban, valamint számos bajnoki ezüstöt is szerzett pályafutása során, a Bayer Leverkusennel például hármat is. Az utolsó edzői munkája a román válogatott szövetségi kapitányi posztja volt 2016 júliusa és 2017 szeptembere közt.

Daum pályafutása tele volt buktatókkal. Miután a Stuttgarttal megnyerték a bajnoki címet, indulhattak a Bajnokok Ligája selejtezőben, a hazai 3-0-s győzelem után pedig idegenben 4-1-re kaptak ki a Leeds Unitedtől, az idegenben lőtt gól továbbjutást ért volna. Csakhogy utólag 3-0-val az angoloknak adták a meccset, mert Daum becserélte Jovo Simanicot a 83. percben, és eggyel több légiós volt így a csapatban a megengedettnél. Így aztán egy harmadik, semleges pályán lejátszott mérkőzés döntött a továbbjutásról, amit a Leeds nyert meg.

De Christoph Daum karrierjének mélypontja az volt, amikor csak majdnem lett ő a német szövetségi kapitány.

FERDINAND OSTROP / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A 2000-es Európa-bajnokság után biztos befutónak tűnt, azonban arról cikkeztek a lapok, hogy kokainos szexbulikon múlatja az időt. Hogy ártatlanságát bizonyítsa, hajmintát adott, amiből viszont szintén kimutatták a droghasználatot, mire azt mondta, a hajszál nem az övé volt. Végül egy 2001-es interjúban beszélt arról, hogy korábban használt kokaint, de nem volt függő. Mindenesetre a botrány után elvesztette annak lehetőségét, hogy német kapitány legyen.

Elbukhatsz. És igazából mindegy, hányszor buksz el. A lényeg, hogy mindig állj fel

– hangoztatta sokszor pályafutása során.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik