Nemzetközi foci

A Chelsea otthonában aratott győzelemmel rúgta be a bajnoki szezont a ManCity

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP

A Manchester City a Community Shield megnyerése után a Chelsea otthonában aratott 2-0-s győzelemmel kezdte a bajnoki szezont. A címvédő góljait Erling Haaland és Mateo Kovacic szerezték, de a játékvezető, Anthony Taylor több döntése is téma lesz majd a napokban a mérkőzés kapcsán.

Nem kellett sokat várni a szezon első rangadójára, és ez még akkor is igaz, ha a Chelsea közelmúltja nem a legszebb, ugyanakkor a londoniak az előző szezonban többször is fel tudtak nőni a City szintjére. Így volt ez ezúttal is, ugyan a manchesteriek Haaland 18. percben szerzett góljával jutottak vezetéshez (Bernardo Silvát kell dicsérni, aki épp csak annyira tette bele a lábát egy passzba, hogy az tökéletes legyen a norvég csatárnak), a nyártól kezdve Enzo Maresca irányításával készülő hazaiak a folytatásban ismét csak pariban voltak a címvédővel. Enzo Fernández esését például VAR-ozták (a pályán hozott ítélet maradt, azaz nem kapott tizenegyest a Chelsea), majd a 44. percben Jackson pofozott be közelről egy kipattanót, de lesről indult a labdára, így nem adták meg a gólt.

A City számára rossz hír volt, hogy egy nyári szerzeményt, a legutóbb a Gironánál játszó, és a szintén a City Grouphoz tartozó Troyes-tól érkező Savinhót ápolni kellett, majd ki sem jött a pályára a második félidőre.

Adrian Dennis / AFP Haaland öröme a gólja után.

A második félidőben sokáig Jackson közeli próbálkozása jelentette a legnagyobb veszélyt, amikor egy visszafejelt labdát próbált meg pár lépésről a kapura terelni, Éderson azonban reflexmozdulattal védeni tudott. A Chelsea aztán ismét sikertelenül reklamált tizenegyesért (Kovacic kezét érte a labda a tizenhatoson belül, miután közelről rárúgták), majd a 82. percben a csapat korábbi játékosa, Kovacic indult meg a labdával, nem támadta senki, így a tizenhatoson kívülről bevette a hazaiak kapuját, eldöntve ezzel a meccset.

A Manchester City tulajdonképpen még messze a csúcsformától aratott győzelmet, míg a csapatépítés korai szakaszában járó Chelsea mutatott pozitív dolgokat is, de a második félidőben azért az is látszott, hogy egy zárt védelemmel szemben még dolgozni kell a játékon, mert el tud fogyni az ötlet a tizenhatos előtt.

Erling Haalandot is illik még fényezni egy kicsit a végén. Ez volt a norvég 100. meccse a Manchester Cityben, ezeken összesen

  • 91 gólt szerzett,
  • adott 15 gólpasszt,
  • míg az úgynevezett nagy hatos elleni mérkőzéseken 20 meccsen 22 kanadai pontnál (15 gól, 7 gólpassz) jár.

Premier League, 1. forduló

Brentford-Crystal Palace 2-1 (1-0)
Chelsea-Manchester City 0-2 (0-1)

Olvasói sztorik