Nemzetközi foci

Olyan címvédési esélyt jósolnak az Internek, mint a Manchester Citynek

JUSTIN TALLIS / AFP
Lesz-e oka az örömre az Internek a 2024-25-ös szezonban?
JUSTIN TALLIS / AFP
Lesz-e oka az örömre az Internek a 2024-25-ös szezonban?
Szombaton elrajtol a Serie A 2024-25-ös idénye, a nagy kérdés az, hogy folytatódik-e a legutóbbi öt idényben tapasztalt tendencia, és más-más csapat végez az élen, vagy az Inter képes lesz a címvédésre. Előzetes.

A Juventus 2012 és 2020 között sorozatban kilenc bajnoki címet nyert, az elmúlt öt szezonban azonban négy különböző csapat végzett (2020: Juventus, 2021: Inter, 2022: Milan, 2023: Napoli, 2024: Inter) a Serie A élén. A hétvégén induló új idényben akár címvédés is lehet, legalábbis az Inter tűnik a legnagyobb favoritnak.

A milánói csapat a történelmi, 20. bajnoki címet követően tulajdonost cserélt, a Suning Holdings Group ugyanis nem tudta visszafizetni a 395 millió eurót, amellyel az Oaktree Capital Managementnek tartozott, így az amerikai cég 99,6 százalékos részesedést szerzett a klubban.

Július elsején az Inter elbúcsúzott Juan Cuadradótól, Davy Klaassentől, Alexis Sáncheztől és Stefano Sensitől, mivel lejárt a szerződésük, ugyanakkor Nicolo Barella és Lautaro Martínez 2029-ig hosszabbított.

Ami az újakat illeti, a lengyel középpályás, Piotr Zielinski ingyen érkezik a Napoliból, csakúgy, mint az iráni csatár, Mehdi Taremi a Portótól, a Genoa spanyol kapusáért, Josep Martínezért 13,5 millió eurót fizettek a milánóiak. De megszerezték végleg az előző szezonban még csak kölcsönben szereplő Davide Frattesit (Sassuolo, 27 millió euró), Marko Arnautovicot (Bologna, 8 millió euró) és Carlos Augustót (Monza, 7,5 millió euró).

Az Opta előrejelzésében egyértelmű bajnokesélyesnek jelölte meg az Intert, a statisztikákkal foglalkozó oldal szuperszámítógépe a szezon-szimulációban 79,2 százalék esélyt adott Barelláéknak erre, ami nem sokkal marad el a Manchester Citynek jósolt 82,2 százalékos angol címvédéstől.

Theanalyst.com

Rossz főpróba, jó előadás?

Az Opta a második pozícióba meglepetést szimatol, mert szerinte nem a hagyományos riválisok, a Juventus vagy a Milan lesznek a befutók, hanem az Atalanta. A bergamóiak tavasszal ugyan csupán a negyedik helyen zártak a bajnokságban, de az Olasz Kupában döntőt vívhattak (igaz, elbukták a Juve ellen), az Európa Liga fináléjában viszont Ademola Lookman mesterhármasával elgázolták a német Bundesligát veretlenül megnyerő Bayer Leverkusent.

Ez lehet, jólesett Gian Piero Gasperininek, de a 66 éves mesternek most kisebb gondja is nagyobb a jóslatokkal foglalkozni, amikor csapata a három felkészülési meccséből egyet sem nyert meg. Sőt, a Parma (1-4) és a St.Pauli (0-3) ellen is háromgólos vereségbe futott bele, majd 2-0-ra kikapott a Real Madrid elleni Szuperkupa-döntőben.

Gianluca Scamacca elülső keresztszalag-sérülés miatti elvesztése komoly csapás, de Charles De Ketelaere végleges megszerzése az AC Milantól (potom 22 millió euróért), Nicolo Zaniolo kölcsönvétele a Galatasarytól, illetve Mateo Retegui (Genoa, 28 millió euró), Ben Godfrey (Everton, 10 millió euró) és Ibrahima Sulemana (Cagliari, 8 millió euró) szerződtetése azért nem tűnik rossz húzásnak.

A Serie A nyári topigazolásai

Douglas Luiz (Juventus, 51,5 millió euró)
Alessandro Buongiorno (Napoli, 35 millió euró)
Artem Dovbik (AS Roma, 30,5 millió euró)
Davide Frattesi (Inter, 29 millió euró)
Matías Soulé (AS Roma, 25,6 millió euró)
Enzo Le Fée (AS Roma, 23 millió euró)
Charles De Ketelaere (Atalanta, 22 millió euró)
Mateo Retegui (Atalanta, 22 millió euró)
Khéphren Thuram (Juventus, 20,6 millió euró)
Strahinja Pavlovic (AC Milan, 18 millió euró)

Kellene egy csatár!

A szimuláció a Juventust teszi a harmadik helyre, a torinóiak a Massimiliano Allegri-korszak viharos végét követően megszerezték Olaszország legkeresettebb edzőjét, Thiago Mottát, aki búcsúajándékként tavasszal a BL-selejtezőig kormányozta a Bolognát.

Douglas Luiz (Aston Villa, 51,5 millió euró) és Khéphren Thuram (Nice, 20,6 millió euró) szerződtetése okos húzásnak tűnik, de nagyon hiányzik egy vérbeli csatár, mert a tavalyi 54 gólos termés elég gyatra teljesítmény volt. És még Moise Kean is távozott, igaz, a Fiorentinához szerződő támadó az előző szezonban egyetlen egyszer sem talált be tétmérkőzésen. Kérdés, hogy a Dusan Vlahovic, Arkadiusz Milik duó mire lesz képes.

Távozott még az angol Samuel Iling-Junior (Aston Villa, 14 millió euró), míg Alex Sandro és Adrien Rabiot szerződése lejárt.

Nagy dobásra vár a Milan új edzője

És akkor ott van még az AC Milan, amelynek meg kellett elégedni legutóbb az ezüstéremmel, ám most új edzővel, Paulo Fonsecával vág neki a bajnokságnak. A portugál szakember a Sahtarral, az AS Romával és a Lille-lel is a 4-2-3-1-es formációt és a labdabirtoklás dominanciáját részesítette előnyben, kíváncsian várjuk, ez hogy domborodik majd ki Milánóban.

Az igazi nagy dobás még várat magára, a rómaiakkal egy 5. és egy 7. helyet, a franciákkal egy 5. és egy 4. helyezést ért el, ennél azért a Milannál biztosan több kell. A klub eddig 51 millió eurót költött a Real Madrid 19 éves balhátvédjére, Álex Jiménezre (akit most véglegesítettek a tavalyi kölcsön után), az RB Salzburg középső védőjére, Strahinja Pavlovicra, a Tottenham jobbhátvédjére, Emerson Royalra, valamint Álvaro Moratára (Atlético Madrid), aki két Juventus-próbálkozás után harmadszor tér vissza Olaszországba.

Ami a távozókat illeti: a belga Charles De Ketelaere nem tért vissza Bergamóból, inkább 22 millió euróért végleg megvette az Atalanta, míg a veterán csatár, Olivier Giroud ingyen távozott az MLS-ben szereplő Los Angeles FC-hez. Ami jó hír, hogy az olyan kulcsjátékosokat, mint Rafael Leao, Theo Hernández és Mike Maignan, sikerült megtartani.

Az Opta által szimulált Serie A-tabella

1. Inter – 84.9 átlagpont
2. Atalanta – 73.0
3. Juventus – 68.5
4. AC Milan – 65.6
5. AS Roma – 63.8
6. Bologna – 63.1
7. Lazio – 62.3
8. Napoli – 58.9
9. Fiorentina – 58.5
10. Torino – 54.5
11. Genoa – 46.3
12. Monza – 44.7
13. Udinese – 44.6
14. Empoli – 41.1
15. Hellas Verona – 39.5
16. Lecce – 38.6
17. Parma – 37.6
18. Venezia – 36.8
19. Cagliari – 36.5
20. Como – 36.2

És a maradék…

Az olasz kluboknak az európai kupasorozatokban nyújtott teljesítménye biztosította annak a lehetőségét, hogy öt csapat is bejusson a Bajnokok Ligájába. Hogy ki érhet oda a legjobbak közé? Az Opta forgatókönyve szerint az ötödik-kilencedik hely között az AS Roma, a Bologna, a Lazio, a Napoli és a Fiorentina tanyázik majd.

Ami az alsóházat illeti, az előző idényben a három feljutóból kettő, a Genoa és a Cagliari megkapaszkodott a legjobbak között, egyedül a Frosinone pottyant ki a Salernitana és a Sassuolo társaságában.

A szuperszámítógép előrejelzése az idei újoncokra nézve nem a legjobb: a Comónak (49 százalék) és Veneziának (44,7 százalék) azonnali kiesést ígér, a Serie B-bajnok Parma pedig a szimulációk 40,8 százalékában bukik el.

Az első forduló programja

Szombat
18.30: Genoa – Inter
18.30: Parma – Fiorentina
20.45: Empoli – Monza
20.45: AC Milan – Torino

 

Vasárnap
18.30: Bologna – Udinese
18.30: Verona – Napoli
20.45: Cagliari – AS Roma
20.45: Lazio – Venezia

 

Hétfő
18.30: Lecce – Atalanta
20.45: Juventus – Como

Olvasói sztorik