Nemzetközi foci

„Itt nincsenek hercegek vagy királyok” – a Real topcsatárokkal, a Barca új edzővel, az Atlético gigaigazolásokkal várja az új szezont

JAVIER SORIANO / AFP
Idén is lehet csata Luka Modric és Raphinha között az El Clásicón
JAVIER SORIANO / AFP
Idén is lehet csata Luka Modric és Raphinha között az El Clásicón
Csütörtökön két mérkőzéssel elrajtol a spanyol labdarúgó-bajnokság 2024–25-ös szezonja. A Barcelona új menedzserrel, a Real Madrid és az Atlético Madrid új sztárokkal vág neki a La Ligának, míg a tavalyi meglepetéscsapat, a Girona kulcsembereit veszítette el a nyár folyamán. Előzetes.

A Real Madrid tízpontos előnnyel nyerte meg az elmúlt idényben a bajnokságot, behúzta a Bajnokok Ligáját is, Carlo Ancelottinak így boldog nyara lehetett. A játékoskeretben akadtak változások, a német Toni Kroos az Európa-bajnokság után végleg visszavonult, két 34 éves játékos pedig a Közel-Kelet felé vette az irányt: a védő Nacho a szaúdi élvonalba a másodosztály bajnokaként feljutó Al-Kadiszija, Joselu pedig a katari al-Gharafa játékosa lett.

Két veterán játékosával a horvát Luka Modriccsal és a spanyol Lucas Vázquezzel egy-egy évet hosszabbított a klub, de az igazi nagy fogás, hogy végre véget ért az évek óta tartó flörtölés, és Kylian Mbappé tényleg a spanyol sztárklubnál kötött ki. (Első tétmérkőzésén, az Atalanta elleni európai szuperkupa-döntőn máris góllal mutatkozott be a királyi gárdában.)

Pénzt azonban nem érte, hanem Endrickért fizettek a madridiak, a Palmeiras 18 éves, brazil válogatott csatára hat évre, 47,5 millió euróért írt alá.

Itt nincsenek hercegek vagy királyok, csak különböző kvalitású játékosok, akik a tulajdonságaikat a csapat javára használják fel

– nyilatkozta Ancelotti, aki egyszerű találgatásnak minősítette azt a pletykát, hogy Vinícius Junior is a szaúdi profi ligából érkező, őrült pénzekkel kecsegtető ajánlaton gondolkodik.

Pofonból állna fel a Barca

A Barcelonánál nagy átalakulás történt az edzői stábban. Xavi után a német Hansi Flick vette át az irányítást, aki Marcus Sorg, Toni Tapalovic és Heiko Westermann mellett felkérte a szakmai stábba a németül jól beszélő egykori Barca-középpályást, Thiago Alcantarát.

A keret kicsit változott, Marcos Alonso és Sergi Roberto a szerződése lejártával távozott, Sergino Dest végleg a PSV-t választotta, ahol az előző évet kölcsönben töltötte, de a két portugál, Joao Cancelo (Manchester City) és Joao Félix (Atlético Madrid) is visszatért anyaklubjához.

Az egyetlen nagy érkező Dani Olmo, akiről tíz éve simán lemondott a klub, most 26 évesen viszont 55 millió euróért visszavásárolta az RB Leipzigtől.

Ami a további erősítéseket illeti, a katalánok anyagi gondjai jól ismertek, így idén nyáron is küzdeniük kell azért, hogy esetleg új játékosokat regisztráljanak a La Ligába. A védelem egyik kulcsembere, Ronald Araujo sérült, csakúgy, mint három középpályás, Gavi, Pedri, illetve Frenkie de Jong. Az sem segítheti a csapatkohéziót, hogy sokan tudják, bármikor eladhatják őket.

Adria Puig / ANADOLU / Anadolu via AFP Hansi Flicknek lesz elég dolga még Barcelonában.

De Flick így vállalta a munkát, kérdés egy esetleges rosszabb rajt után milyen lesz a hangulat, mire október végén eljutnak a szezon első Clasicójáig. Az sem segíti a helyzetet, hogy a Camp Nou újjáépítése miatt a csapat a nem igazán szeretett Montjuicben lelt ideiglenes otthonra.

Az első pofont már megkapta a csapat, hétfőn a klub korábbi elnökének tiszteletére évente megrendezett Joan Gamper Trophy-n (Trofeu Joan Gamper) 3-0-ra kikapott a francia Monacótól.

Ez még megfelelő idő a vereségre, inkább most, mint a szezon kezdetén. Tanulnunk kell ebből a meccsből, mindent ki kell elemeznünk, hogy javulhassunk szombatra a Valencia ellen. Tudom, hogy a csapat sokkal jobban tud játszani

– nyilatkozta Flick.

Girona: tragikus felkészülés

A bronzérmes Girona nagyrészt saját sikerének az áldozata lett, hiszen öt legfontosabb játékosa nélkül kell nekivágnia az új szezonnak. Aleix Garciát a Bayer Leverkusen (18 millió euró), míg a gólkirály Artem Dovbikot az AS Roma (30,5 millió euró) vette meg, Savio (Troyes, de azóta elvitte a Manchester City), Eric García (Barcelona) és Yan Couto (Manchester City) pedig nem tér vissza a kölcsönszerződések lejárta után.

Érkezett a támadó Abel Ruiz (Braga, 9 millió euró), a cseh középső védő, Ladislav Krejci (Sparta Praha, 8 millió euró), a Real Zaragoza bekkje, Alejandro Frances (3,5 millió euró), illetve a Manchester Unitednél alaposan befürdött holland Donny van de Beek (500 ezer euro). Míg Gabriel Misehouy (Ajax), Bryan Gil (Tottenham) és Oriol Romeu (Barcelona) kölcsönben folytatja a tavalyi dobogósnál.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Girona FC (@gironafc) által megosztott bejegyzés

Az előszezon mindenesetre tragikusra sikeredett, a hét lejátszott mérkőzésből mindössze egyet sikerült megnyerni, miközben a Toulouse és a Newcastle is 4-0-ra páholta el a Gironát.

Michel Sanchez menedzser dühösen is nyilatkozta, hogy késésben vannak, hiszen a csapat nem állt össze, és máris itt van a nyakukon a Betis elleni szezonrajt.

A felkészülés tragikus volt, jelenleg nem vagyok tisztában a csapattal és a játékmóddal, miközben nyakunkon az első tétmérkőzés. Türelmetlen vagyok, mert nem tudom, hogyan áll majd össze a csapat

– mondta.

A La Liga nyári topigazolásai

Julián Álvarez (Atlético Madrid, 90 milió euró)
Dani Olmo (Barcelona, 55 millió euró)
Endrick (Real Madrid, 47,5 millió euró)
Robin Le Normand (Atlético Madrid, 34,5 millió euró)
Alexander Sörloth (Atlético Madrid, 32 millió euró)
Álvaro Djaló (Athletic Bilbao, 15 millió euró)
Luka Sucic (Real Sociedad, 10 millió euró)
Willy Kambwala (Villarreal, 10 millió euró)
Chadi Riad (Betis, 9 millió euró)
Abel Ruiz (Girona, 9 millió euró)
Sergio Gómez (Real Sociedad, 9 millió euró)

Nagyot dobna az Atlético

A tavalyi negyedik hely kicsit kiábrándítóan hatott az Atlético Madrid szurkolói számára, de Diego Simeone nem adja fel, és újraszervezné az együttesét. Ehhez fel is használt 141,5 millió eurót, ami toronymagasan a legtöbb az egész ligában.

Ami meglepetés, hogy a nyáron négy védő is távozott – Gabriel Paulista és Mario Hermoso szerződése lejárt, Caglar Söyüncü a Fenerbahcéhoz (8,5 millió euró), Stefan Savic a Trabzonsporthoz szerződött (ingyen) –, ugyanakkor Robin Le Normand-ért 34,5 millió eurót fizetett a klub a Real Sociedadnak.

Csatárposzton is komoly változások történtek, Álvaro Morata (AC Milan, 13 millió euró) és Memphis Depay távozott, de jött a norvég Alexander Sörloth, aki pályafutása legjobb szezonját futotta legutóbb a Villarrealban. És az igazán nagy fogás a világbajnok argentin Julian Álvarez, akiért 75 millió eurót fizetett az Atleti a Manchester Citynek (meg majd még különböző jogcímekkel plusz húszmilliót is csepegtet az angol bajnoknak).

Kik okozhatnak meglepetést?

A Sevilla és a Valencia elég hosszú átmeneti időszakon megy keresztül, előbbi nyolc, utóbbi mindössze tízmillió eurót költött a nyáron, meglepetés lenne, ha beleszólnának a nagyok harcába.

A Villarrealnak Sörloth távozásával új támadót, az elmúlt években folyamatosan túlteljesítő a Real Sociedadnak Robin Le Normand eligazolásával új védőt kell keresnie (és még az is lehet, utóbbitól az Arsenal elszipkázza a középpályás Mikel Merinót is).

Ugyanakkor az előző szezonban Király Kupát nyert Athletic Bilbao ott lehet a gigászok nyomában, a baszkoknak hatalmas lökést jelentett Nico Williams megtartása – annak ellenére, hogy a Barca mindent elkövetett, hogy kivásárolja.

Izgalmas lehet a Betis szezonja is, a klubban benne van a kiugrás lehetősége, Manuel Pellegrini pedig van olyan tapasztalt edző, hogy ezt jól kezelje.

Mit várhatunk a feljutóktól?

Az Espanyol, a Real Valladolid és a Leganes számára nem ismeretlen az első osztály, ráadásul mindhárom klubnak külföldi tulajdonosa van: az Espanyolnál Csen Jan-seng kínai üzletember, a Valladolidnál a kétszeres világbajnok brazil Ronaldo, míg a Leganésnél a Blue Crow Sports amerikai befektetőcsoport.

Közülük talán a Leganes a legstabilabb, de az nem sok jóval kecsegtet, hogy a La Liga 20 csapata közül itt a legalacsonyabb a költségvetés. A Valladolidot és az Espanyolt nehezebb megjósolni, de várhatóan ugyancsak a kiesés elkerülése lehet a cél, csakúgy, mint a Rayo Vallecano, a Celta Vigo és a Las Palmas csapatainál.

Az első forduló programja

Csütörtök
19.00: Athletic Bilbao – Getafe
21.30: Betis – Girona

 

Péntek
19.00: Celta Vigo – Alaves
21.30: Las Palmas – Sevilla

 

Szombat
19.00: Osasuna – Leganes
21.30: Valencia – Barcelona

 

Vasárnap
19.00: Real Sociedad – Rayo Vallecano
21.30: Mallorca – Real Madrid

 

Hétfő
19.00: Real Valladolid – Espanyol
21.30: Villarreal – Atlético Madrid

Olvasói sztorik