Nemzetközi foci

Nem kért a lefokozásból, távozik a vb-házigazda szövetségi kapitánya

Chris Coduto / AFP
Chris Coduto / AFP

Már nem Jaime Lozano a mexikói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, jelentette be a mexikói szövetség. A 2026-os világbajnokság társházigazdája leszerepelt az Egyesült Államokban rendezett Copa Américán, és már a csoportkörben kiesett, noha a helyzetei mennyisége és minősége alapján azért a legjobb nyolcig eljuthatott volna.

Mindezek után a szövetség elég szokatlan döntésre jutott: lefokozta volna Lozanót, olyan formában, hogy maradhatott volna a szakmai stábban, de új szövetségi kapitány készítette volna fel a csapatot a világbajnokságra.

Lozano és stábja aztán 2026-tól 2030-ig szóló megbízást kapott volna, azaz folytathatta volna a megkezdett munkát, de két évre háttérbe kellett volna vonulnia. A 45 éves szakember kért egy kis gondolkodási időt, de aztán úgy döntött, nem kér az ajánlatból, így aztán szerződést bontott a szövetséggel.

Lozano elsőre beugró kapitány volt a mexikói csapat élén, és megnyerte az Arany Kupát a csapattal, ezt követően pedig állandósították a poszton, de azt követően a mérlege nem volt túl veretes, tizenöt meccsen öt győzelem, négy döntetlen és hat vereség, 22 lőtt és 24 kapott gól, és egy rosszul sikerült Copa América.

A Copán egyébként az USA csapata is leszerepelt, ahol pedig Gregg Berhaltert menesztették. 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó lesz majd a világbajnokság házigazdája, azaz két rendező országnál is rendezni kell a sorokat a torna előtt. Kanada a legjobb négybe jutott egyébként a Copa Américán, és csak tizenegyesekkel veszítette el a bronzmeccset Uruguay ellen.

Kapcsolódó
A rendszeres balhékon kívül is voltak érdekességek az Eb árnyékában megrendezett Copa Américán
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban, Argentína győzelmével ért véget a 48. Copa América, összeszedtük a torna legizgalmasabb történéseit, valamint a legjobb csapatszintű és egyéni teljesítményeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik