Nemzetközi foci

Emberrablásra gyanakodott a Porto, pedig csak a szülők és menedzserek játszották ki a klubot

Piaras Ó Mídheach - Sportsfile / UEFA via Getty Images
Cardoso Varela június elején ezüstérmet nyert Portugáliával az U17-es Eb-n
Piaras Ó Mídheach - Sportsfile / UEFA via Getty Images
Cardoso Varela június elején ezüstérmet nyert Portugáliával az U17-es Eb-n
Nem akármilyen botrány tört ki a portugál labdarúgásban: az egy hónapja véget ért U17-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert válogatott egyik tagja, Cardoso Varela eltűnt és nem érkezett haza. Klubja, az FC Porto egy ideig emberrablásra gyanakodott, de kiderült, a mindössze 15 éves támadó a szülei és menedzserei jóváhagyásával egyszerűen lelépett klubja fennhatósága alól.

A portugál média szerint a helyzet ott durvult el, amikor 2008. október 29-én született futballista két ügynöke, Wilson Sardinha és Faustino Gomes hárommillió eurót kértek azért, hogy védencük profi szerződést írjon alá a Portóval.

A klub ezzel nem értett egyet, a frissen megválasztott elnök, André Villas-Boas pedig hiába tárgyalt a családdal, de nem született megállapodás. Az európai topklubok által csábított fiatal eltűnését klubja – miután nem tudott napokig kapcsolatba lépni vele –emberrablásként jelentette az illetékeseknek, de aztán kiderült, szó nincs ilyesmiről.

Varela menedzserei már találtak új klubot Németországban, állítólag mindenben megegyeztek egy még ismeretlen klubbal, de mivel a játékos még nem töltötte be a 16. életévét, nem írhatja alá szerződést.

Ennek áthidalására a szélső október 29-ig a horvát alsóbb ligás Odranski Obrez Dinamo csapatában játszik majd – már, ha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség erre rábólint.

A Porto ugyanis elmenne a legvégsőkig, hogy megakadályozza Valera elszipkázását, és azzal érvel, hogy a FIFA nagyon szigorú előírásokat ír elő a kiskorúak átigazolására, így a szövetség megakadályozhatná a horvátországi szereplést is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a játékos nem jelent meg az év végi vizsgákon, így megbukott, emiatt pedig a helyi Gyermek- és Ifjúsági Védelmi Bizottság (CPCJ) is vizsgálatot indított.

Olvasói sztorik