Nemzetközi foci

Az ellenfelek utálják, Argentína a lábai előtt – Emiliano Martínez egészen döbbenetes büntetőstatisztikát tudhat magáénak

Charly Triballeau / AFP
Charly Triballeau / AFP

Bár Lionel Messi rögtön kihagyta az első tizenegyest, Argentína végül megnyerte az Ecuador elleni büntetőpárbajt és bejutott a Copa América elődöntőjébe. Ismét főszerepet vállalt a továbbjutásban Emiliano Martínez, aki kétszer is védett a szétlövésben, a Whoscored pedig össze is gyűjtötte az argentin kapus elképesztő statisztikáit.

Martínez eddig összesen 24 büntetőnél állt a vonalra az argentin kapuba, kilencszer védett, háromszor pedig az ellenfelek hibázta. Argentína négy büntetőpárbajt vívott meg Martínezzel a kapuban, mind a négyet megnyert a válogatott.

Az első büntetőpárbaja a Kolumbia elleni volt a 2021-es Copa América elődöntőjében, akkor három tizenegyest is kivédett, Argentína meg sem állt a kontinenstorna megnyeréséig. A csúcs a 2022-es világbajnokság volt, amikor az argentinok két szétlövést is megnyertek, az egyiket a döntőben, Martínez akkor Kingsley Coman próbálkozását hárította, és jött a mostani remeklés, a két újabb védés Argentínát a négy közé juttatta – nem mellesleg meccs közben Enner Valencia a kapufára lőtt egy büntetőt, azzal is javítva a 31 éves Martínez statisztikáját.

Az Ecuador elleni összefoglaló:

Emiliano Martínez a vb-győzelem után elég sokat került a hírekbe a jó ízlés határait messze túllépő ünneplésével, most viszont a kedves oldalát mutatta meg, amikor az ugráló csapattársai aga mögött hagyva az ecuadori kapushoz, Alexander Domínguezhez ment, hogy megvigasztalja őt.

Olvasói sztorik