Nemzetközi foci

„Minden pohárral újra világbajnok leszel” – nem minden vb-győztes viselte el a váratlan hírnevet

S&G / PA Images via Getty Images
A nyugatnémet válogatott a vb-győzelem után - bal oldalon Fritz Walter, kezében a világbajnoki trófeával
S&G / PA Images via Getty Images
A nyugatnémet válogatott a vb-győzelem után - bal oldalon Fritz Walter, kezében a világbajnoki trófeával
70 éve, 1954. július 4-én világbajnoki döntőt játszottak a berni Wankdorf-stadionban, ahol a nagy esélyes magyar labdarúgó-válogatott hiába vezetett már a nyolcadik percben 2-0-ra, végül 3-2-es vereséget szenvedett az NSZK csapatától. Ami itthon gyászos hangulatot eredményezett, az Németországban eufóriát, azt azonban nem gyakran hangoztatta a győztes fél, hogy a berni csodát néhány játékos súlyosan megsínylette, sokak számára átok lett a hírnév. A hősök közül néhányan – Sepp Herberger szövetségi kapitány és Fritz Walter csapatkapitány árnyékában – túl korán meghaltak.

„A világbajnokság kísértésként tört be az életükbe, és valójában legtöbbjük nehezen birkózott meg vele” – írta Jürgen Leinemann 1998-as Herberger-életrajzában. A kiváló szakember a cím elnyerése utáni években igyekezett támogatni világbajnok játékosait, amikor azok élete rossz irányt vett, de sajnos nem mindenkinek tudott segíteni.

A csapatkapitány Fritz Walter öccse, Ottmar például Herbergernek köszönhette életét. A pályafutása befejezése után egy benzinkút üzemeltetésével foglalkozó egykori csatár 1969-ben tönkrement, és miután a felesége öngyilkossági kísérletet követett el, ő is megpróbált önkezével véget vetni az életének. Felvágta az ereit, azonban a kísérlet nem sikerült, és miután túlélte, egykori edzője odarohant a betegágyához, és gondoskodott róla.

Ottmar Walter egyike volt azoknak, akik Bern előtt már sok mindent átéltek: ő például a második világháborúban – miután hajóját elsüllyesztették az Atlanti-óceánon – 1944 szeptemberétől 1946 októberéig hadifogságban volt és testileg-lelkileg súlyosan megsérülve ért. A sivár korszakból hirtelen vált egyik napról a másikra hőssé. Végül 89 évesen, 2013-ban halt meg.

Hepatitis, mint vb-szuvenír

Azonban nem minden világbajnok kapott hosszú életet. A frankfurti Richard Herrmann halt meg először a 18 fős csapatból: mindössze nyolc évvel a vb-döntőt követően, 39 évesen, májzsugorodásban.

A betegség igazi vb-szuvenír volt: szinte minden német válogatott játékos megbetegedett a torna után hepatitisben, amit Franz Loogen csapatorvos fertőzött injekciói okoztak. Az, hogy ezek csak C-vitamint vagy a hírhedt metamfetamin-gyógyszert, a Pervitin tartalmaztak, a mai napig vitatott.

2004-ben a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap Doppingárnyak a berni csoda fölött címmel számolt be az ARD televízió Report című műsoráról, amelyben azt állították, hogy a német csapat tagjai teljesítménynövelő szert használtak. A műsorban megszólaltattak egy pályagondnokot, aki a németek öltözőjében üres ampullákat talált a vízlefolyó rácsa mögé rejtve, a csapat orvosa, Loogen azonban csak azt ismerte el, hogy a játékosok C-vitamin-injekciókat kaptak.

Mindenkinek megvan a saját ivástörténete

Ami biztos, hogy a csapatból 1954 őszén mindenki megbetegedett akut hepatitis B-vel vagy C-vel, amit Helmut Rahn valószínűleg egy dél-amerikai turnéról hozott magával még a Rot-Weiss Essennel. Miután a sterilitásnak hírét sem tudták – az Aerzteblatt.de azt írta, csupán annyi történt, hogy két szúrás között az orvos rövid időre forró vízbe mártotta a fecskendőt – ennek elég nagy a valószínűsége.

Egyes játékosok halála közvetlenül erre a betegségre vezethető vissza. De mindenkinek megvan a saját ivástörténete is, Rahnnal a főszerepben

– írta Tobias Escher a csapatról szóló, 2024-ben megjelent könyvében.

Rahn túlélte a sárgaságot, de nem vetette meg az alkoholt: egyszer ittasan árokba hajtott autójával, majd rátámadt egy rendőrre, ezért tíz nap börtönbüntetésre ítélték. Majd 1961-ben ittas vezetés miatt ismét rács mögé került.

Aki a vb-éremmel fizetett

A védő Werner Kohlmeyer tragédiája példátlan, lánya szerint az apja és néhány társa egyszerűen nem volt felkészülve arra, hogyan kell kezelni a hírnevet. A pályán megbízható játékos a magánéletben mindent elveszített a visszavonulása után: az állását, a házát, a feleségét és gyermekeit.

Alkalmi munkákból élt, alkoholfüggővé vált, és állítólag a vb-érmét is elkótyavetyélte, amikor azzal fizetett egy bárban.

Minden pohárral újra világbajnok leszel

– ez volt a kedvenc mondása. 1973-ban már nagyon rossz egészségi állapotban volt, de Fritz Walter unszolására még megjelent egy találkozón. Egy évvel később, mindössze 49 évesen szívelégtelenségben halt meg.

Kapcsolódó
„A pillanat, amikor az NSZK valóban megszületett” – 70 éve volt a berni német-magyar vb-döntő
„Nyilvánvalónak tetszett, hogy csak egy csapat nyerheti meg a világbajnokságot, az pedig Magyarország válogatottja” – mondta Horst Eckel, az NSZK együttesének legfiatalabb labdarúgója az 1954-es vb-döntőről. A meccset tényleg csak egy csapat nyerhette meg, de az nem a favorit magyar együttes volt hetven éve, július 4-én.
Olvasói sztorik