Nemzetközi foci

Amikor az öngólból halálos ítélet lett – 30 éve végezték ki Andrés Escobart

GERARD MALIE / AFP
Andres Escobar (1967-1994)
GERARD MALIE / AFP
Andres Escobar (1967-1994)
30 évvel ezelőtt, 1994. július 2-án Medellínben hat lövéssel meggyilkolták Andrés Escobar kolumbiai válogatott labdarúgót. Bűne az volt, hogy tíz nappal korábban öngólt vétett az Egyesült Államok ellen 2-1-re elveszített világbajnoki csoportmérkőzésen.

A védő 1986 és 1989, majd 1990-94 között az Atlético Nacionalban futballozott, csupán hét hónapig hagyta el szeretett klubját, hogy 1990 februárja és szeptembere között a svájci Young Boys együttesénél futballozzon.

Az Atlético Nacionallal 1989-ben Libertadores-kupát nyert, a válogatottban pedig egy évvel korábban mutatkozott be. Összesen 51 meccsen léphetett pályára, ott volt az 1990-es és az 1994-es világbajnokságon is.

1994. június 22-én a pasadenai Rose Bowl Stadionban is kezdőként szerepelt az amerikaik ellen, ám a 35. percben negatív szereplővé vált, miután John Harkes beadásába olyan szerencsétlenül ért bele, hogy a labda a saját kapujába vágódott. Az Egyesült Államok ezzel az öngóllal szerzett vezetést, végül 2-1-re nyert.

Pedig Kolumbia a vb titkos esélyeseként érkezett, a keretben olyan sztárok voltak, mint Carlos Valderrama (Atlético Junior), Adolfo Valencia (Bayern München), Freddy Rincón (Palmeiras) vagy Faustino Asprilla (Parma).

A csapat úgy érkezett meg a vébére, hogy a legutóbbi 33 mérkőzéséből mindössze kettőt veszített el (egyet ráadásul csak tizenegyesekkel: 1993 nyarán Argentína ellen a Copa América elődöntőjében).

Ezek után első csoportmeccsén sima 3-1-es vereséget szenvedett Romániától, majd jött az Egyesült Államok elleni 1-2, és Svájc ellen hiába győzött 2-0-ra kiesett.

A hírek szerint a drogkartellek és a fegyveres milíciák uralta Kolumbia forrongott, állítólag a drogbárók felhívták Francisco Maturana szövetségi kapitányt, hogy a kedvenc klubjaik legjobbjait követeljék a csapatba, de halálos fenyegetés érkezett a játékosok szállodájába is.

A kiesés után Escobar megváltoztatta terveit és a nevadai rokonlátogatás helyett inkább hazautazott. 1994. július elsején a barátaival elment egy medellíni bárba, másnap hajnal három körül, amikor egyedül indult volna haza, a parkolóban megjelent három férfi és hat lövéssel meggyilkolta.

A gyilkosságot széles körben az öngólért való büntetésnek tartották, a 27 éves futballista temetésén több mint 120 ezren vettek részt.

Aznap este a gyilkosság vádjával letartóztatták Humberto Castro Munozt, aki bevallotta Escobar meggyilkolását. Castro a Gallón-klán sofőrjeként dolgozott, állítólag a drogkartell súlyos pénzt veszített a vereséggel.

A gyilkost végül 43 év börtönre ítélték, ezt később 26 évre mérsékelték, de 2005-ben, jó magaviselete miatt szabadon engedték.

Évekkel később Maturana tagadta, hogy Escobar meggyilkolásának bármi köze lett volna a futballhoz vagy a világbajnoksághoz. Szerinte játékosa rosszkor volt rossz helyen…

Olvasói sztorik