Nemzetközi foci

11 éve szerepel a válogatottban, a FIFA most jelezte, hogy végig jogtalanul játszott

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Emilio Nsue tizenegy éve szerepel az egyenlítői-guineai válogatottban, de a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) most kimondta, hogy jogtalanul játszott az afrikai csapatban.

A 2026-os vb-selejtezősorozatban Egyenlítői-Guinea Namíbiát és Libériát is Nsue góljával győzte le 1-0-ra, de a FIFA fegyelmi bizottsága most mindkét találkozót 3-0-val írta jóvá az ellenfeleknek. Hasonló történt már 2013-ban, Nsue debütálása után is,

mivel a FIFA úgy ítélte meg, hogy a játékos azután kapta meg az egyenlítői-guineai állampolgárságot, hogy tétmeccsen már pályára lépett spanyol színekben. A mallorcai születésű Nsue ugyanis 2011-től végigjárta a spanyol korosztályos csapatokat az U16-tól az U21-ig.

Az ügy meglehetősen kaotikusnak tűnik, az egyenlítői-guineai szövetség ugyanis nem a FIFA-tól, hanem a spanyoloktól kért engedélyt arra, hogy Nsue az állampolgárság megszerzése után játszhasson az afrikai válogatottban. Bár a FIFA sosem hagyta jóvá a csatár szereplését az egyenlítői-guineai csapatban, ő ennek ellenére hosszú éveken át játszott a válogatottban, többek között vb-selejtezőkön és Afrika Kupa-meccseken.

A 34 éves játékos idén januárban öt gólt ért el az Afrika Kupán, ezzel bezsebelte a gólkirályi címet, és könnyen lehet, hogy az elefántcsontparti tornán – amelyen csapata a nyolcaddöntőben búcsúzott a Guinea elleni 1-0-s vereséggel – bemutatott teljesítménye miatt vette elő ismét az ügyét a FIFA. A nemzetközi szövetség márciusban indított újra vizsgálatot, és hat napot adott a focistának, hogy reagáljon, majd miután ez nem történt meg, a fegyelmi bizottság akcióba lendült.

A 15 oldalas indoklásában a FIFA azt írta, azért csak a vb-selejtezők eredményeit módosította, mert ez egy aktuális, jelenleg is zajló versenysorozat.

A spanyol harmadosztályú Intercityben futballozó Nsue, valamint az egyenlítői-guineai szövetség fellebbezhet a FIFA döntése ellen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik