Nemzetközi foci

17-2 és mestertizenegyes – forrnak az indulatok a BLASZ-bajnoki döntő kapcsán

szise.hu
szise.hu
szise.hu
szise.hu

A BLASZ IV. a budapesti labdarúgás legalsó, a magyar labdarúgás 7. szintje. Mindezt csak azért fontos elöljáróban leszögezni, mert azt gondolnánk, a főváros futball legalsó bugyrában színtiszta kedvtelésből futballoznak az egymással szemben maximálisan sportszerű labdarúgók és csapataik.

Ehhez képest az osztály hétvégi zárófordulójában furcsa dolgok történtek, ami miatt forrnak az indulatok.

Május 24-én az Unione FC II – Lions FC meccsen 2-1-es végeredmény született. A hármas sípszót követően a hazaiak játékosai kvázi bajnokként ünnepelték csapatukat. Mindezt annak tudatában tették, hogy a konkurens, addig a 2. helyen álló Szent István SE II ugyan két nappal később játszotta az utolsó meccsét, de hazai pályán minimum 15 gólos különbséggel kellett volna nyerjenek az UDSE-Gázgyár ellen ahhoz, hogy a tabella élére ugorjanak, amire még a magyar futballpiramis alsó szintjén is kevés esély látszott.

Az is a nagyarányú győzelem irrealitását erősítette, hogy

  • a Szent István az addigi 17 forduló alatt 81 gólt lőtt, azaz meccsenként 4,7-es gólátlagot produkált,
  • és ősszel is csak 6-4-es győzelmet értek el az UDSE ellen – igaz idegenben.
  • Eközben négy fordulóval korábban az UDSE 17-2-re verte a III. Kerület második csapatát,
  • és az utolsó fordulóig csak 58 gólt kapott, ami meccsenként 3,4/kapott gól átlag és a rúgott/kapott gólok aránya tekintetében is nullán állt.

Május 26-án déli 14 órától azonban megtáltosodtak a Szent István labdarúgói, miközben béklyó került az UDSE-Gázgyár futballistái lábára.

Csodaszámba menő módon 17-2-re nyertek a hazaiak,

azaz pontosan a bajnoki címhez elengedhetetlenül szükséges 15 gólos különbséggel verte a Szent István II a gázgyáriakat, így az élen végeztek, feljutottak a BLASZ III-ba.

Azt érdemes tudni, hogy a Szent István SE futballszakosztálya évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol a Ferencvárossal. A klub sportigazgatója nem más, mint Szokolai László, míg a kapusedző a szintén fradista és korábbi válogatott labdarúgó, Kakas László. A fergeteges sikerről a klub honlapja „Nincs lehetetlen – bajnokok lettünk” címmel számolt be. Cikkükben azt írták:

Az utánpótlásban összeszokott csapatunk gólzáport varázsolt ma a pályára, bármilyen hihetetlen is a kívülállóknak. Megálmodtuk, hittünk benne és megcsináltuk!

Az már csak hab a tortán, hogy a 19 éves Koncz Máté Bence nevű játékosuk szintén hihetetlen napot fogott ki, mestertizenegyest (!) ért el, ezzel egyetlen forduló alatt majdnem megduplázta az addigi góljainak (13) a számát és összességében 24 találattal felkapaszkodott a góllövőlista 2. helyére. Az ifjú titán tulajdonképpen csak Garay Jánost hibáztathatja, hogy nem lőtte meg a 12. és a 13. gólját is a meccsen, és ezzel a bajnoki arany mellé a gólkirályi serleg nem a saját vagy a Szent István SE vitrinjében landolt, mert az edzője a 87. percben lecserélte.

Információnk szerint a gázgyáriak az előző fordulóban is alig tudtak már kiállni, míg a sorsdöntő meccsen is mindenhonnan összeszedett csapatot küldtek a pályára – a jegyzőkönyv szerint edző nélkül és négy 17 éves labdarúgóval álltak ki.

Honlapunk kereste a Gázgyár vezetését, az Union FC II. edzőjét, aki nem más, mint a sokszorosvilágválogatott Détári Döme Lajos, de nem vették fel a telefont, ahogy az Unione FC vezetői sem kívántak nyilatkozni.

Honlapunk kérdéssel fordult az MLSZ-hez. Arra voltunk kíváncsiak

  • van-e szabály arra vonatkozóan, hogy a magyar, vagy területi bajnoki rendszerek utolsó mérkőzéseit egyazon időben kell elkezdeni, ha nincs, miért nincs, illetve
  • vizsgálja-e a BLASZ, vagy az MLSZ bármelyik bizottsága a szóban forgó mérkőzést?

Kérdésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az MLSZ Budapesti Igazgatóság Versenybizottsága elindította a vizsgálatot a szóban forgó mérkőzéssel kapcsolatban

– írta válaszában az MLSZ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik