Nemzetközi foci

„Ez az igazságtalanság a mennyországig bűzlik” – beperelte az osztrák szövetséget minden idők leggólerősebb csatára

AFP
Toni Polster az 1998-as vébén, Kamerun ellen szerezte utolsó válogatott gólját
AFP
Toni Polster az 1998-as vébén, Kamerun ellen szerezte utolsó válogatott gólját
A futball világában egészen egyedülálló per zajlik Ausztriában, ahol a válogatott gólrekorder Toni Polster és az Osztrák Labdarúgó Szövetség (ÖFB) között jogvita áll fenn. Az olasz, spanyol és német élvonalban is megfordult egykori támadó pályafutása során 95 meccsen 44-szer volt eredményes a nemzeti csapatban – bár ő állítja, hogy ennél mindkét számadatnak hárommal többnek kellene lennie. Azt viszont tagadja, hogy azért harcol az eddig el nem ismert válogatott meccsek hivatalossá nyilvánításáért, mert fél, hogy megdöntik a csúcsát.

A 60 éves egykori támadó 2023 novemberében jelezte, hogy miután nem jutott dűlőre az osztrák szövetséggel, ügyvédi segítséggel megpróbálja elérni, hogy az 1984-től 1988-ig tartó időszak újabb három nemzetközi mérkőzését ismerje el hivatalosnak az ÖFB. Az osztrák szövetség azonban nem érzi úgy, hogy ezekért felelősséggel tartozna és a nemzetközi szövetségre, a FIFA-ra hivatkozik.

Az első vitatható mérkőzésre 1984. június 7-én került sor Vaduzban, ahol Ausztria 6-0-ra nyert, Polster a 36. percben volt eredményes. 1987. február 7-én, Tuniszban kétszer is betalált a 3-1-es mérkőzésen, míg az 1988. február 2-i, Marokkó elleni összecsapáson (1-3) nem szerzett gólt.

Ami bizonyos, hogy ezeket a meccseket jelenleg nem számolják bele a hivatalos statisztikákba, így a Wiener Viktoria jelenlegi edzőjének 95 válogatott fellépése és 44 gólja van. Ha módosulna a helyzet, akkor 98/47-es mérleggel bírna.

Thomas Pichler / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP Toni Polster (középen) márciusban ünnepelte 60. születésnapját

Osztrák specifikus helyzet kiskapuval

Évtizedek óta bosszankodom, gyakran panaszkodtam a szövetségnél. De semmi reakció. Pedig semmit sem akarok ingyen, csak annyit, amennyit valóban elértem

jelentette ki Polster, aki állítja, ha már megdolgozott ennyi meccsét és gólért, akkor az a statisztikában is jár neki. Az ÖFB ugyanakkor azzal érvel, hogy a többi szövetséggel megállapodás született arról, hogy a meccseket nem hivatalosnak minősítik, és ezen utólag csak a FIFA változtathat.

De miért kellett trükközni? Heinz Palme, az ÖFB egykori sportmenedzsere azt mondta a tanúvallomásában, hogy ez valóban Ausztria-specifikus kérdés. Állítása szerint a szövetség és az osztrák Bundesliga megállapodott arról, hogy évente csak hat nemzetközi mérkőzést rendeznek.

Alfred Ludwig, az osztrák szövetség korábbi főtitkára hozzátette, a nem hivatalos meccseket azért tartották, hogy ne lépjék túl a FIFA követelményeit. A szövetség azért állapodott meg az évi hatmeccses limitben, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy játékost nem enged el (például a külföldi) klubja, amikor sorsdöntő összecsapás következik.

Amikor 1984-ben szóba került a Liechtenstein elleni mérkőzés, akkor az évben három meccs volt mögöttünk és három előttünk. Ezért találtuk meg a kiskaput a nem hivatalos jelzővel

– mondta.

Félti a rekordját?

Polster tavaly kikérte magának, hogy azért szeretné bezsebelni a plusz három találatot, mert ugyan vezeti az örökranglistát 44 góllal, de Marko Arnautovic (36 gól) veszélyesen közel került hozzá.

Nem féltem a gólrekordom. Ez a helyzet egyszerűen egy olyan igazságtalanság, amely a mennyországig bűzlik. Szeretném helyrehozni

mondta.

Most a tárgyaláson a bíró azon a kérdésre, hogy felajánlottak volna-e valaha több pénzt a reklámszerződésekben, ha ezt a három gólt hivatalosan is megkapja, Polster nemmel válaszolt. De hozzátette, ő maga biztosan több pénzt kért volna.

„A szövetség inkább lenne büszke arra, hogy egy gólkirálynak van még három gólja. Mi, játékosok minden mérkőzés előtt izgatottak voltak, mert nem éreztünk semmi különbséget a nem hivatalos és a többi összecsapás között” – vélte.

Hogy mi lesz a végső döntés, azt egyelőre nem tudni. A per kedden késő délutánig tartott az igazságügyi palotában, a bíróság csak annyit közölt, az ítéletet írásban hozzák meg.

Az osztrák örök-góllövőlista állása

44 gól: Toni Polster
36 gól: Marko Arnautovic
34 gól: Hans Krankl
29 gól: Johann Horvath
28 gól: Erich Hof
28 gól: Marc Janko
27 gól: Anton Schall
26 gól: Matthias Sindelar
26 gól: Andreas Herzog
24 gól: Karl Zischek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik