Nemzetközi foci

Brutális bunyóval ért véget a cseh kupadöntő, a tévések közé is szék csapódott

A hajrában három gól is esett, végül a Sparta Praha egy 91. percben szerzett találattal legyőzte a Viktoria Plzent a cseh futballkupa szerdai döntőjében. A mérkőzés mégsem az eredmény és a mutatott játék, hanem az azt követő óriási botrány miatt került be a hírekbe.

A plzeni stadionban megrendezett mérkőzésen a vendég Sparta szerzett vezetést egy öngóllal a 79. percben, ezt Tomás Chory a 87. percben kiegyenlítette. Azonban hosszabbításra nem tudta menteni a csatát, mert a rendes játékidő ráadásának első percében a szerb Veljko Birmancevic belőtte a prágaiak győzte találatát.

A 2-1-es eredményt követően azonban hiába kezdték meg a dobogó építését, a hazai szurkolók nem bírták elviselni a vereséget, előbb tűzijátékot rendeztek, majd beözönlöttek a pályára. Ugyan a játékosok megpróbálták megnyugtatni saját drukkereiket, de miután a Sparta-szektor egy része is betódult a pályára, a futballisták inkább biztonságba menekültek.

Az Idnes.cz portál beszámolója szerint a készenléti rendőrség tagjai késve, csak azt követően léptek pályára és tettek rendet, amikor már záporoztak a pofonok.

Tekintettel arra, hogy a szervezők nem tudták megakadályozni, hogy a két csapat szurkolói belépjenek a játéktérre, a közrend helyreállítása, az eszkaláció mérséklése és a támadások megakadályozása érdekében be kellett avatkoznunk

– nyilatkozta a rendőrség szóvivője.

A brutalitásra jellemző, hogy még a cseh televízió helyszíni stúdiója is veszélybe került, az élő adás során ugyanis műanyagszékkel a szakértőket is eltalálták.

„Ez szégyen, hosszú ideig tart, mire a cseh labdarúgás felépül belőle” – írta a portál.

A Cseh Labdarúgó Szövetség három órával a mérkőzés után így kommentálta az incidenst:

„Mindent megtettünk azért, hogy a döntő a hazai kupa igazi csúcspontja legyen. Az elmúlt hetekben a szövetség képviselői többször is találkoztak mindkét klub szurkolóival, a biztonsági vezetőkkel és más illetékesekkel, és közösen igyekeztek olyan intézkedéseket hozni, amelyek hozzájárulnak a döntő és az ünnepi ceremónia zökkenőmentes lebonyolításához. El akartuk kerülni az ilyen történéseket, amelyeket nem szeretnénk látni a cseh futballban” – írta.

A két csapat vasárnap, az utolsó bajnoki fordulóban ismét találkozik egymással, ezúttal Prágában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik